Ρωσία: Μείωση των κρατικών δαπανών για στήριξη της ανάπτυξης

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας της χώρας, Alexei Kudrin
Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2005 12:35

ΣΤΗ μείωση των κρατικών δαπανών σε υποδομές, πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση της χώρας, προκειμένου να επιτύχει τον στόχο ανάπτυξης του 6% σε ετήσια βάση που προβλέπεται μέχρι το 2008, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας, Alexei Kudrin.

Ο υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας, Alexei Kudrin.

Το υπουργικό συμβούλιο του προέδρου Vladimir Putin, πρέπει να χρησιμοποιήσει τα απροσδόκητα έσοδα από τις τιμές του πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ για να αυξήσει τα συναλλαγματικά αποθέματα και να αποπληρώσει το χρέος. Οι υπερβολικές δαπάνες, ενδέχεται να ισχυροποιήσουν το ρούβλι, να βλάψουν τους εξαγωγείς και να αναχαιτίσουν την ανάπτυξη, συμπλήρωσε ο Kudrin.

«Το απαισιόδοξο σενάριο είναι ότι η υψηλή εισροή κεφαλαίων με τις τιμές του πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ, δεν είναι αποτέλεσμα της οικονομίας και οδηγεί σε υψηλότερο πληθωρισμό και ισχυρότερο ρούβλι», είπε ο Kudrin σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 24 Σεπτεμβρίου στην Ουάσινγκτον, συμπληρώνοντας: «Στηρίζω μια πιο σκληρή οικονομική πολιτική από το να μειώσουμε τις προγραμματισμένες για το επόμενο έτος δαπάνες».

Η Ρωσία, η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής πετρελαίου, μετά την Σαουδική Αραβία στον κόσμο, σχεδιάζει να επεκτείνει τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου και να βελτιώσει τα λιμάνια, με στόχο τη φόρτωση περισσότερων καυσίμων στο εξωτερικό. Η χώρα παράγει 470 εκατ. τόνους πετρελαίου ετησίως και εξάγει περίπου το ήμισυ, σύμφωνα με δήλωση του Putin, στις 8 Ιουλίου, ενώ αύξησε τις εξαγωγές πετρελαίου κατά περίπου 50% από το 1999. Η Ρωσία, σχεδιάζει να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση στο εγγύς μέλλον και σε ποσοστό 18%, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα