Eniro: 1 δισ. δολ. για την εξαγορά της Findexa σε μετρητά και μετοχές

Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2005 14:00

ΣΥΜΦΩΝΙΑ, για την εξαγορά της νορβηγικής Findexa Ltd., προς 7,9 δισ. σουηδικές κορώνες (1 δισ. δολ.), σε μετρητά και νέες μετοχές, έκλεισε η μεγαλύτερη εταιρεία έκδοσης Χρυσού Οδηγού της Σκανδιναβίας, Eniro AB.

Η Eniro προσέφερε 22,23 κορώνες Νορβηγίας σε μετρητά και 0,1320 νέες μετοχές για κάθε μία μετοχή της Findexa, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Η εταιρεία είπε επίσης ότι η αναλογία θα είναι 26,8 εκατ. νέες μετοχές. Η Findexa με έδρα το Οσλο, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία έκδοσης Χρυσού Οδηγού της Νορβηγίας.

Οι εταιρείες που εκδίδουν Χρυσούς Οδηγούς στη Σκανδιναβία, συμπεριλαμβανομένης της Eniro με έδρα τη Σουηδία, μειώνουν το κόστος και επιδιώκουν να αυξήσουν τα έσοδά τους από τις δραστηριότητες εκτός των κλασσικών εκδόσεων τηλεφωνικών καταλόγων και επαγγελματικών οδηγών, καθώς αυξάνεται ο ανταγωνισμός. Και οι δύο εταιρείες είναι σίγουρες για την αύξηση των πωλήσεων μέσω Internet, οι οποίες θα υπερβούν τις πωλήσεις των προϊόντων εκτός αυτού.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Eniro, Tomas Franzen, μειώνει το κόστος και αυξάνει του πελάτες της εταιρείας, μέσω εξαγορών. Με τα μέτρα που έλαβε θα μειωθούν τα ετήσια έξοδα κατά 350 εκατ. κορώνες, μέχρι το 2007, από τα οποία τα 100 εκατ. κορώνες θα εξοικονομηθούν φέτος. Η εταιρεία τον Ιούνιο αγόρασε τρεις ομοειδείς εταιρείες στην Φινλανδία, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τον αριθμό των πελατών της.

Για να τονώσει τις δραστηριότητες της στο Internet, η Findexa τον Ιούλιο ολοκλήρωσε την εξαγορά της εταιρείας Internet RosaIndex ASA, η ο οποία θα αποφέρει έσοδα από τα online προϊόντα της, κατά το 1/ 5 των πωλήσεων, είπε η εταιρεία.

Μέχρι σήμερα, οι μετοχές της Eniro σημείωσαν άνοδο 36%, μέσα στο έτος, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να φθάνει τα 14,6 δισ. σουηδικές κορώνες (1,9 δισ. δολ.). Οι μετοχές της Findexa έχουν σημειώσει την ίδια χρονική περίοδο άνοδο 25%, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 5,9 δισ. νορβηγικές κορώνες (914 εκατ. δολ.).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα