Ευρωπαϊκό άλμα

Ανακούφιση για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ
Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2005 00:01
UPD:06:13

ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ έδαφος κινήθηκαν τα διεθνή χρηματιστήρια με την Ευρώπη να απογειώνεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 μηνών εν μέσω ανακούφισης ότι ο τυφώνας «Ρίτα» προξένησε λιγότερες τω προσδοκιών καταστροφές.

Το ράλι μετοχών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οδήγησε τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες στα υψηλότερα 40 μηνών, καθώς ο «Ρίτα» προκάλεσε λιγότερες του αναμενόμενου ζημίες στον Κόλπο, αναγκάζοντας τις τιμές του πετρελαίου να σταθεροποιηθούν και τους επενδυτές να επιστρέψουν σε μετοχές εταιρειών του τομέα ασφαλειών και χημικών, που δέχθηκαν πιέσεις από την καταιγίδα.

Επίσης κέρδη απεκόμισαν και οι μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών με τη μετοχή της Peugeot και της DaimlerCrhysler να ευνοούνται από την έξοδο των επενδυτών από την Porsche στον απόηχο της είδησης ότι η εταιρεία κατασκευής πολυτελών οχημάτων σχεδίαζε να εξαγοράσει μερίδιο 20% στη Volkswagen.

H μετοχή της Porsche υποχώρησε κατά 10% λόγω ανησυχιών για το πώς η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει τα μετρητά της. Οι ασφαλιστικές εταιρείες ήταν μεταξύ των πρωταγωνιστών στα blue chips με την Allianz, την Axa και την Munich Re να σημειώνουν ράλι 3%.

Επίσης η σταθεροποίηση των τιμών του πετρελαίου περίπου στα 64 δολάρια το βαρέλι άμβλυνε περαιτέρω τις ανησυχίες της αγοράς για τις επιπτώσεις του αυξανόμενου κόστους των πρώτων υλών στις εταιρικές κερδοφορίες.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips ενισχύθηκε κατά 1,2% στις 1.221,96 μονάδες- το υψηλότερο κλείσιμο από τις 16 Μαΐου του 2005. Ο DJ Euro Stoxx 50 κέρδισε 2,1% στις 3.400,93 μονάδες.

Οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street ακολούθησαν ανοδική τροχιά που πυροδοτήθηκε από την ανακούφιση που προσέφερε η εξασθένηση του τυφώνα και την πεποίθηση ότι οι καταστροφές ήταν λιγότερες του αναμενόμενου. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 24,04 μονάδες, ποσοστό 0,23%, φθάνοντας στις 10.443,63 μονάδες. Με άνοδο 4,62 μονάδων, ποσοστό 0,22%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.121,46 μονάδες.

Οι επενδυτές χαιρέτησαν το γεγονός ότι οι ζημίες ήταν χαμηλότερες από ό,τι αρχικά είχαν φοβηθεί, καθώς και τη σταθεροποίηση των τιμών του πετρελαίου μετά την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ότι θα απελευθερώσει μέρος των στρατηγικών αποθεμάτων για να αποφευχθεί στενότητα στην προσφορά καυσίμων.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα