Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2015 15:10
UPD:15:13
REUTERS/STAFF

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τον βρετανικό FTSE 100 να σημειώνει κέρδη για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση. Η σημερινή συνεδρίαση ολοκληρώθηκε νωρίτερα του αναμενομένου λόγω της γιορτής των Χριστουγέννων. Μάλιστα, αρκετά χρηματιστήρια, όπως της Γερμανίας, δεν λειτούργησαν καθόλου.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,22% στις 6.255 μονάδες ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,29% στις 4.661 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε οριακή πτώση 0,03% στις 366,29 μονάδες. Σημειώνεται ότι τα χρηματιστήρια σ’ όλη την Ευρώπη θα μείνουν αύριο κλειστά.

Η τιμή των συμβολαίων Brent και WTI κινείται οριακά ανοδικά, μετά την απροσδόκητη πτώση των αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου. Ως απόρροια της περαιτέρω ανάκαμψης του αργού, οι μετοχές της BP και της Royal Dutch Shell ενισχύθηκαν κατά 1%. Κέρδη άνω του 5% εμφάνισε και η Statoil, ενώ η Seadrill αυξήθηκε κατά 4,8%.

Σημειώνεται ότι χθες, η Αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας (ΕΙΑ) ανακοίνωσε την πτώση των εβδομαδιαίων αποθεμάτων κατά 5,9 εκατ. βαρέλια, έναντι των εκτιμήσεων για άνοδο κατά 1,1 εκατ. βαρέλια. Στον απόηχο της συγκεκριμένης είδησης, τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν κατά 3,76% στα 37,50 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 3,63% στα 37.42 δολάρια.

Η μετοχή της Airbus υποχώρησε κατά 0,69% παρά την υπογραφή σύμβασης με την Inmarsat για την κατασκευή δύο νέων τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων. Η φαρμακευτική Sanofi κατέγραψε πτώση 1,09% μετά την υποβολή αιτήματος για την παρασκευή και κυκλοφορίας νέου σκευάσματος.

Στα εταιρικά νέα της ημέρας, η γαλλική τράπεζα BNP Paribas ανακοίνωσε την εξέταση εναλλακτικών στρατηγικών για τη θυγατρική της στις ΗΠΑ, First Hawaiian Bank, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τους αμερικανικούς κεφαλαιακούς κανονισμούς.

Παράλληλα, σε συμφωνία για την έκτακτη χορήγηση δανείου 106 εκατ. ευρώ προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία της, κατέληξε η ισπανική Abengoa, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Η εταιρεία, η οποία ειδικεύεται στην ηλεκτρική και ηλιακή ενέργεια, ήλθε σήμερα σε συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες για την παροχή δανειοδοτικής βοήθειας, ύψους 106 εκατ. ευρώ, με στόχο να αποφευχθεί η μεγαλύτερη χρεοκοπία στην ιστορία της Ισπανίας.

Τέλος, Οριακή ανάπτυξη της τάξης του 0,1% εμφάνισε η ολλανδική οικονομία το γ΄ τρίμηνο του 2015, σημειώνοντας τον έβδομο συνεχόμενο μήνα, όπου το ΑΕΠ αυξάνεται με ρυθμό κοντά στο 0%. Σε ετήσια βάση, κατά το ίδιο διάστημα, η ανάπτυξη ανήλθε στο 1,9%. Όσον αφορά στο δ’ τρίμηνο, οι αναλυτές αναμένουν τριμηνιαία ανάπτυξη της τάξης του 0,9%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα