Πτωτικά κινούνται τα ευρωπαϊκά ομόλογα

Μετά την απροσδόκητη άνοδο του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία
Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2005 13:05

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά ομόλογα για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, καθώς έρευνα έδειξε ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της περιφέρειας, βελτιώθηκε απροσδόκητα αυτόν τον μήνα. http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/09/27/1093588.htm

Η απόδοση των ομολόγων δεκαετούς διάρκεια αυξήθηκε κατά δύο μονάδες βάσης ή 0,02% στο 3,13% στις 10:10' π.μ. στο Λονδίνο. Αγγιξε το 3% στις 22 Σεπτεμβρίου, τα χαμηλότερα επίπεδα από την έναρξη καταγραφής στοιχείων από την Bundesbank το 1973. Οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται αντιστρόφως των τιμών. Οι αποδόσεις των ομολόγων διετούς διάρκειας αυξήθηκαν 1%, στο 2,31%.

Η τιμή του ομολόγου 3 1/4 % λήξης τον Ιούλιο του 2015 υποχώρησε 0,12 ή 1,2 ευρώ ανά 1.000 ευρώ (1.200 δολ.), στα 100,95, σύμφωνα με την Royal Bank of Scotland Group Plc.

Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης του IFO, αυξήθηκε στο 96 από 94,6 που ήταν τον Αύγουστο, έναντι τη πρόβλεψης των οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν ότι αυτός θα μειωθεί στο 94,2. Οι αναλυτές περίμεναν μείωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης μετά τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γερμανία.

Και την εβδομάδα που πέρασε τα ευρωπαϊκά ομόλογα κινήθηκαν ανοδικά, στέλνοντας τα γερμανικά δεκαετούς διάρκειας στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, καθώς ανησυχία επικράτησε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα περιορίσει την προοπτική της οικονομικής ανάπτυξης. Η αρχηγός της αντιπολίτευσης, Angela Merkel, απέτυχε να αποσπάσει την πλειοψηφία στη γερμανικές εκλογές, μειώνοντας έτσι την προοπτική για χαμηλότερους φόρους και εργατικό κόστος, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης.

Ο Γερμανός καγκελάριος Gerhard Schroeder, ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και η επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, Angela Merkel, θα συναντηθούν αύριο για να συζητήσουν το θέμα της δημιουργίας ενός κυβερνητικού συνασπισμού των δύο κομμάτων, για την πρώτη συνεργασία των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της Γερμανίας από το 1969.

Ο πληθωρισμός στις 12 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συναλλάσσονται με το ευρώ, πιθανώς επιταχύνθηκε στο 12% τον Σεπτέμβριο, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα 11 μηνών, σύμφωνα με τις προβλέψεις 33 οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. Η επίσημη ανακοίνωση για τον πληθωρισμό θα γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται, ότι ο πληθωρισμός, μειώνει την αξία των πάγιων πληρωμών των ομολόγων. Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τον πληθωρισμό, είναι το 2%.

Η ΕΚΤ, έχει διατηρήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού στα χαμηλότερα επίπεδα έξι δεκαετιών και στο 2% για περισσότερο από δύο χρόνια. Η ανησυχία για την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, μετά το πέρασμα του τυφώνα «Rita», ώθησε τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας στα χαμηλότερα επίπεδα ρεκόρ του 3% στις 22 Σεπτεμβρίου.

Τα σχόλια των μελών της ΕΚΤ, Weber και Liikanen, χθες, http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/09/26/1093139.htm έρχονται σε αντίθεση με την άποψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), που εισηγείται τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, για να μην περιοριστεί η ανάπτυξη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα