Χρηματοδοτούνται με 45 εκατ. ευρώ νέες ψηφιακές υπηρεσίες

Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2005 15:04

Τη χρηματοδότηση δέκα νέων έργων ψηφιακών υπηρεσιών για το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, που αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση του πολίτη και στην αποτελεσματικότερη άσκηση πολιτικής του Υπουργείου, ανακοίνωσε ο Ειδικός Γραμματέας για την Κοινωνία της Πληροφορίας Καθ. Β. Ασημακόπουλος.

Τα νέα έργα έχουν συνολικό προϋπολογισμό 45 εκατ. ευρώ και υλοποιούνται με εθνικούς πόρους και πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, μέσω του ΕΠ «Κοινωνία της Πληροφορίας».

Στα νέα έργα περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός ενιαίου-κομβικού σημείου ηλεκτρονικής πληροφόρησης και ενημέρωσης του κοινού για θέματα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, μέσα από ένα «Πληροφοριακό Σύστημα Κεντρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για την Εξυπηρέτηση του Πολίτη» (προϋπολογισμός 9,9 εκατ. ευρώ). Μέσω της συγκεκριμένης υπηρεσίας, οι πολίτες και κάθε ενδιαφερόμενος φορέας αφενός μεν θα μπορούν να αντλούν πληροφορίες από ένα μεγάλο κατάλογο οικονομικών και φορολογικών θεμάτων, αφετέρου δε θα μπορούν να υποβάλουν μέσω του Διαδικτύου αιτήματα στις υπηρεσίες του Υπουργείου για τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης της πορείας τους ανά πάσα στιγμή. Οι εφαρμογές αυτές θα διατίθενται στους πολίτες και τις επιχειρήσεις σε επταήμερη και εικοσιτετράωρη βάση.

Παράλληλα, προωθείται το «Πληροφοριακό Σύστημα Ενημέρωσης και Εξυπηρέτησης Συνταξιούχων» (με προϋπολογισμό 1,2 εκατ. ευρώ), που αφορά στην υλοποίηση συστήματος αυτοματοποιημένης παρακολούθησης παροχής σύνταξης στους πολίτες, με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω Διαδικτύου σε εικοσιτετράωρη βάση. Οι συνταξιούχοι του δημοσίου τομέα και οι πολίτες θα αποκτήσουν ηλεκτρονική πρόσβαση σε όλο το απαραίτητο πληροφοριακό υλικό για κάθε θέμα που τους αφορά σχετικά με τις συντάξεις (νομοθεσία, όρια συνταξιοδότησης, ποσά συνταξιοδότησης, διαδικασία συνταξιοδότησης, επιδόματα, κρατήσεις, προϋποθέσεις θεμελίωσης δικαιώματος σύνταξης, κλπ) με δυνατότητα αμφίδρομης επικοινωνίας προκειμένου να λαμβάνουν άμεση (online) και εξατομικευμένη ενημέρωση για τα δεδομένα που τους αφορούν αλλά και για να υποβάλουν παρατηρήσεις και παράπονα. Περαιτέρω οι πολίτες θα λαμβάνουν άμεση απάντηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την Υπηρεσία Συντάξεων για το αν δικαιούνται να πάρουν σύνταξη, βάσει παραμέτρων που θα εισάγουν στο σύστημα. Επιπλέον θα είναι δυνατός ο αυτόματος υπολογισμός του ποσού συνταξιοδότησης που δικαιούνται, ενώ θα καθίσταται δυνατή η χορήγηση πιστοποιητικών συντάξεων με ηλεκτρονικά μέσα χωρίς την απαίτηση φυσικής παρουσίας.

Ο κ. Ασημακόπουλος ανακοίνωσε επίσης τη χρηματοδότηση για το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομιών της «Υλοποίησης Τελωνειακών Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών ICISnet» με προϋπολογισμό 6,5 εκατ. ευρώ. Οι πληροφορίες που θα παρέχονται μέσω Ιντερνετ, αφορούν την ισχύουσα τελωνειακή νομοθεσία (ύψος δασμών και φόρων, εθνικής φορολογίας, ηλεκτρονική ενημέρωση για δυνατότητα άμεσης απελευθέρωσης των ευαίσθητων εμπορευμάτων κατά τις αργίες και τις απογευματινές ώρες της ημέρας κλπ). Διευκολύνονται επίσης οι συναλλαγές των πολιτών με την Τελωνειακή Υπηρεσία, καθώς η υποβολή τελωνειακών παραστατικών, δηλωτικών (γενικών και ειδικών φορτωτικών), η εξόφληση των καταβολών (δασμών και φόρων) αλλά και η έκδοση πιστοποιητικών κλπ θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά.

Χρηματοδοτείται ακόμα το «Πληροφοριακό Σύστημα Περιουσιολογίου» (με προϋπολογισμό 7,8 εκατ. ευρώ), που αφορά στην καταγραφή, διαχείριση και διάθεση πληροφοριών που αφορούν στα δηλούμενα ακίνητα της ελληνικής επικράτειας, φυσικών και νομικών προσώπων. Κάθε μεταβολή στην περιουσιακή κατάσταση θα γίνεται πλέον με ελαχιστοποιημένη προσωπική παρουσία στις αρμόδιες υπηρεσίες, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση σχετικών πιστοποιητικών από τους πολίτες, καθώς αυτά θα ανακτούνται με την συνεργασία των αρμόδιων δημοσίων υπηρεσιών με ηλεκτρονικό τρόπο. Έμμεσα ωφελούμενοι θα είναι και οι κάτοικοι εξωτερικού, που θα διευκολυνθούν σημαντικά στην δήλωση πιθανών μεταβολών της ακίνητης περιουσίας τους μέσω του Διαδικτύου. Ηλεκτρονικά όμως θα μπορούν να λαμβάνουν οι πολίτες και τα πιστοποιητικά περιουσιακής κατάστασης, ιστορικού μεταβολής περιουσιακής κατάστασης, προβολή ισχύουσας δηλωθείσας περιουσιακής κατάστασης κοκ (μέσω Διαδικτύου, Δ.Ο.Υ, ΚΕΠ).

Προωθείται εξάλλου η υλοποίηση του «Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διοίκησης & Παρακολούθησης των ΔΕΚΟ», προϋπολογισμού 2,4 εκατ. ευρώ. Ο Ειδικός Γραμματέας για την Κοινωνία της Πληροφορίας κ. Ασημακόπουλος ανέφερε ότι «το έργο στοχεύει στην αυτοματοποίηση, συλλογή και αξιολόγηση των στοιχείων λειτουργίας των ΔΕΚΟ. Το συγκεκριμένο σύστημα θα βελτιώσει αποτελεσματικά την παρακολούθηση των ΔΕΚΟ, δεδομένου ότι πλέον θα συγκεντρώνονται ηλεκτρονικά και με συνεχή τρόπο όλες οι απαραίτητες πληροφορίες (πχ οικονομική εξέλιξη μεγεθών, πρόοδος επενδύσεων, κατάσταση διαθεσίμων, μακροπρόθεσμες απαιτήσεις, εξέλιξη δράσεων αναβάθμισης της εξυπηρέτησης του πολίτη κλπ).» Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών θα έχει κατ’ αυτόν τον τρόπο συνεχή, πλήρη και άμεση εικόνα για τις ΔΕΚΟ και θα μπορεί να σχεδιάζει και να ανασχεδιάζει δυναμικά δημοσιονομικές πολιτικές με γνώμονα τα αντίστοιχα μεγέθη και τις ευρύτερες εξελίξεις στον οικονομικό τομέα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα