Το απόγευμα η τηλεδιάσκεψη του ESM

Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2015 14:02
UPD:14:17
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το απόγευμα αναμένεται να εγκριθεί και επισήμως η εκταμίευση του 1 δισ. από το δ.σ. του ESM.

Σύμφωνα με ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στο Twitter, «το δ.σ. του ESM αναμένεται να συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα το απόγευμα».

Παράλληλα, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, επιβεβαίωσε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των θεσμών για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων.

Πρόσθεσε ότι η έκθεση των θεσμών βρίσκεται στα χέρια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), το οποίο αναμένεται να συγκληθεί «σύντομα» για να ανάψει το πράσινο «φως» στην εκταμίευση της υποδόσης ύψους 1 δισ. ευρώ.

Με την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, ουσιαστικά θα κλείσει ο φετινός κύκλος των διαπραγματεύσεων, καθώς από την Πέμπτη τα κοινοτικά όργανα σταματούν να εργάζονται λόγω εορτών. Οι επαφές αναμένεται να ξεκινήσουν μετά το πρώτο 10ήμερο του Ιανουαρίου, ενώ από τις 18 Ιανουαρίου η διαπραγμάτευση αναμένεται να πάρει και πάλι φωτιά. Η κυβέρνηση, όπως προκύπτει και από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στους «Financial Times», σκοπεύει να κλείσει τον πρώτο γύρο της διαπραγμάτευσης «για να καλυφθεί πάνω από το 70% των μέτρων της συμφωνίας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Η διαπραγμάτευση του Ιανουαρίου, εκτός από οικονομικά χαρακτηριστικά -θα πρέπει να κλείσει το ασφαλιστικό, να ξεκαθαρίσει η δυνατότητα επίτευξης των στόχων του προϋπολογισμού χωρίς νέα μέτρα, να κατατεθεί το φορολογικό κ.λπ.-, θα έχει και πολιτικά χαρακτηριστικά. Στον τελευταίο «σταθμό» πριν ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αναμένεται να αποσαφηνιστεί αν και υπό ποιες προϋποθέσεις θα υπάρξει συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη δανειακή σύμβαση, το ύψος της οποίας θα πέσει τελικώς κάτω από τα 70 δισ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα