Ανοδικά η Wall Street

Εν όψει της χριστουγεννιάτικης αργίας
Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2015 23:12
UPD:23:19
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Φωτογραφία αρχείου.

Ανοδικά έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, ανακτώντας μέρος των διευρυμένων απωλειών της προηγούμενης εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, o δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,72% στις 17.251,55 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 0,93% στις 4.968,92 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,78% στις 2.021,17 μονάδες. Πάντως, από την αρχή του 2015, τόσο ο Dow Jones όσο και ο S&P 500 σημειώνουν πτώση 3% και 1,5% αντίστοιχα. 

Στο ταμπλό ξεχωρίζει η άνοδο της Goldman Sachs κατά 1,29% αλλά και οι απώλειες 1,5% της Disney, μετά την υποβάθμιση της μετοχής από την BTIG. Oριακές απώλειες εμφάνισαν οι μετοχές της Chevron (0,63) και της Exxon Mobil (0,03), καθώς αμφότερες επηρεάστηκαν δυσμενώς από την πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Τα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου υποχώρησαν σε νέα χαμηλά, τερματίζοντας στα 35,81 δολάρια ανά βαρέλι. Από την έναρξη του έτους, οι απώλειες αγγίζουν το 33% ενώ εντός του Δεκεμβρίου το πετρέλαιο έχει απωλέσει το 14% της αξίας του. Η διαρκής πτώση στην τιμή του αργού αντανακλά τη διατήρηση της παγκόσμιας παραγωγής σε πολύ υψηλά επίπεδα, λόγω και των ισχυρών αποθεμάτων σε Ιράν και ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, απώλειες κοντά στο 3% σημείωσε η Chipotle, λόγω των νέων κρουσμάτων του βακτηρίου E. Coli.Ο δείκτης μεταβλητότητας (VIX) κινήθηκε κάτω των 20 μονάδων. Σημειώνεται ότι στη σημερινή συνεδρίαση, οι μετοχές που σημείωσαν άνοδο υπερτερούν αριθμητικά όσων εμφάνισαν απώλειες.  

Οι αμερικανικές αγορές έμειναν ανεπηρέαστες από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία, όπου μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, η συγκρότηση νέας κυβέρνησης συνιστά ένα δυσεπίλυτο γρίφο. Μάλιστα, αρκετοί αναλυτές προειδοποιούν ότι η πολιτική αβεβαιότητα των επόμενων ημερών ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Υπενθυμίζεται ότι η συνεδρίαση της Πέμπτης θα είναι συντομότερη του κανονικού, ενώ την Παρασκευή - ανήμερα των Χριστουγέννων – το αμερικανικό χρηματιστήριο θα είναι κλειστό. 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα