Σαφείς υπαινιγμούς κατά της συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης αφήνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στους Financial Times, τονίζοντας ότι η Ευρώπη έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει τα ενδοευρωπαικά θέματα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζει «μη εποικοδομητική την προσέγγιση του Ταμείου για θέματα δημοσιονομικά και οικονομικά», ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να αφήσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας στην Ευρωζώνη όταν στις αρχές του επόμενου έτους κληθεί να αποφασίσει αν θα συμμετέχει σε αυτό.
«Πιστεύουμε ότι έπειτα από έξι χρόνια διαχείρισης της πρωτοφανούς κρίσης, η Ευρώπη έχει τώρα τη θεσμική ικανότητα να αντιμετωπίσει με επιτυχία τα ενδο-ευρωπαϊκά θέματα», αναφέρει ο Πρωθυπουργός.
Τονίζει ακόμη οτι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει τα μέτρα του προγράμματος διάσωσης το συντομότερο δυνατόν, με στόχο να ανακτήσει την κυριαρχία της και να απαλλαγεί από την επονομαζόμενη «τρόικα» των δανειστών. «Πιστεύουμε ότι όσο γρηγορότερα βγούμε από το πρόγραμμα, τόσο καλύτερο για τη χώρα μας», σημειώνει ο κ. Τσίπρας. Όπως αναφέρει, «εάν η Ελλάδα ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση τον Ιανουάριο, θα έχουμε καλύψει πάνω από το 70% των δημοσιονομικών και οικονομικών μέτρων της συμφωνίας».
Ο κ. Τσίπρας δηλώνει βέβαιος ότι η χώρα θα άρει τα εναπομείναντα capital controls έως το Μάρτιο και θα αρχίσει εκ νέου να δανείζεται από τις αγορές «πριν από το τέλος του 2016».
«Είμαστε πέντε χρόνια σε πρόγραμμα. Είναι δύσκολο για μια ευρωπαϊκή χώρα να έχει χάσει την εθνική κυριαρχία της για τόσο μεγάλο διάστημα. Για να την επανακτήσει και να απαλλαγεί από τον έλεγχο της τρόικας, πρέπει να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα. Είναι σκληρό, αλλά είναι καλύτερο από κάθε άλλη επιλογή» προσθέτει.
Ο Πρωθυπουργός αναγνωρίζει ότι το τρίτο πακέτο μέτρων που αναμένεται να εγκριθεί τον Ιανουάριο περιλαμβάνει «ένα βήμα που είναι δύσκολο διότι περιέχει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού».
Όπως αναφέρει τέλος, ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης είναι «να ολοκληρώσουμε την πρώτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν και μετά να έχουμε μια θετική απόφαση για την απαραίτητη ελάφρυνση του χρέους».
Πηγή: ΑΜΠΕ