UBS: 210 εκατ. δολ. για αγορά μεριδίου 20% σε venture στην Κίνα

Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2005 09:22

ΠΟΣΟΝ 210 εκατ. δολ., για την απόκτηση του 20%, στη νέα εταιρεία που δημιούργησε η Beijing Securities, μια κινεζική χρηματιστηριακή φίρμα με 27 καταστήματα στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη και μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, θα δαπανήσει η UBS AG, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης, από πλευράς περιουσιακών στοιχείων.

Η τράπεζα θα διαχειριστεί το venture το οποίο θα παρέχει υπηρεσίες εσωτερικού χρέους και εισαγωγής εταιρειών στο Χρηματιστήριο στην Κίνα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της UBS. Επίσης θα διεξάγει δευτερεύουσες συναλλαγές και διανομή μετοχών στη χώρα, καθώς και υπηρεσίες διαχείρισης κεφαλαίων. Η πρόταση περιμένει την έγκριση των αρμοδίων αρχών.

Η εξαγορά, είναι η δεύτερη στον κλάδο των οικονομικών της Κίνας από την UBS αυτόν τον μήνα, μετά την ανακοίνωση ότι θα αγοράσει μερίδιο αξίας 500 εκατ. δολ. στην Bank of China. Η δημιουργία ομάδας με τοπικές χρηματιστηριακές εταιρείες θα επιτρέψει σε αυτές τις ξένες τράπεζες να εισπράξουν αμοιβές για πωλήσεις μετοχών στο εσωτερικό και να αρχίσουν να κερδίζουν από τις αγοραπωλησίες μετοχών σε μια αγορά ύψους 384 δισ. δολ. σε μετοχές, την τρίτη μεγαλύτερη της Ασίας.

Η International Finance Corp., το επενδυτικό σκέλος της World Bank, συμφώνησε να πάρει μερίδιο 5% σε αυτήν την εταιρεία και η κινεζική κυβέρνηση θα κατέχει το 33%, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η Κίνα, ενθαρρύνει τις χρηματιστηριακές της εταιρείες να βρουν ξένους συνεργάτες με στόχο να τονώσουν τον κλάδο, στον οποίο δεσπόζει η διαφθορά και τα σκάνδαλα, η κακή διοίκηση και οι ζημίες. Οι 50 μεγαλύτερες χρηματιστηριακές εταιρείες της Κίνας, εμφάνισαν καθαρές συνδυασμένες ζημίες ύψους 562 εκατ. δολ. το 2004, σύμφωνα με την Xinhua Far East Credit Ratings, καθώς ο δείκτης των μετοχών υποχώρησε περισσότερο από τα χαμηλότερα επίπεδα πέντε ετών.

Η Goldman Sachs Group Inc., η Merrill Lynch & Co., η Morgan Stanley και άλλες ξένες ανταγωνίστριες, επιδιώκουν τη δημιουργία ventures στη χώρα, πιστεύοντας ότι η ανάπτυξη της οικονομίας και η πρόθεση της κυβέρνησης να τονώσει το Χρηματιστήριο, θα τους επιτρέψει να κερδίσουν από τις αμοιβές.

Σημειώνεται ότι η CLSA Ltd., σκέλος της Credit Agricole SA, η BNP Paribas SA και η Daiwa Securities Group, κατέχουν επίσης μερίδια σε ventures επενδυτικής τραπεζικής στην Κίνα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα