DaimlerChrysler: 3,7% άνοδος των μετοχών της

Εν αναμονή της ανακοίνωσης για μείωση 5.000 θέσεων εργασίας
Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2005 13:25

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν οι μετοχές της πέμπτης σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο, DaimlerChrysler AG και σε ποσοστό 3,7%, καθώς εικάζεται ότι η εταιρεία θα ανακοινώσει την περικοπή τουλάχιστον 5.000 θέσεων εργασίας στο τμήμα πολυτελών αυτοκινήτων Mercedes-Benz.

Tο εποπτικό συμβούλιο της DaimlerChrysler, έχει προγραμματιστεί να ανακοινώσει σήμερα τις περικοπές των θέσεων εργασίας μετά τη διήμερη σύσκεψή του στο Auburn Hills του Michigan, σύμφωνα με αξιωματούχους της εταιρείας, που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

«Η μείωση των θέσεων εργασίας είναι ο κύριος λόγος για την άνοδο των μετοχών της εταιρείας και ακούμε ότι αυτή θα είναι μεγαλύτερη από τις προβλέψεις», ανέφερε ο Fredrik Westin, αναλυτής της WestLB στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Η WestLB κατατάσσει τις μετοχές της DaimlerChrysler στο «neutral».

H αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετωπίζει τη μείωση της ζήτησης των μοντέλων Mercedes-Bezn E Class, το αυτοκίνητο που συμβάλλει τα μέγιστα στα κέρδη της. Η Mercedes, ανακοίνωσε την πρώτη της ζημία σε τριμηνιαία βάση, μέσα σε 13 χρόνια το πρώτο τρίμηνο και μείωση 98% των κερδών της, το δεύτερο τρίμηνο της χρήσης. Επίσης, δαπανά 1,2 δισ. ευρώ (1,44 δισ. δολ.) για να αναδιοργανώσει το τμήμα των μικρών αυτοκινήτων της, Smart.

Οι μετοχές της DaimlerChrysler αναρριχήθηκαν 1,61 ευρώ, φθάνοντας στα 45,54 ευρώ η μία και διαπραγματεύθηκαν 2,7% υψηλότερα φθάνοντας στα 45,10 ευρώ η μία στις 10:42' π.μ. στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης.

Η DaimlerChrysler, θα περικόψει χονδρικά 8.600 θέσεις εργασίας στη Γερμανία και στο τμήμα της Mercedes-Benz, σύμφωνα με δημοσίευμα στη γερμανική εφημερίδα «Bild Zeitung», χωρίς να επικαλείται συγκεκριμένη πηγή. Η αυτοκινητοβιομηχανία θα προσφέρει μερική συνταξιοδότηση σε 3.600 ανθρώπους και αποζημίωση απόλυσης σε επιπλέον 5.000 εργαζομένους σε αυτήν, αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας.

Ο Zetsche, 52 ετών, έφυγε από την Chrysler την 1η Σεπτεμβρίου για μία τετράμηνη αποστολή στην Mercedes πριν αναλάβει τη θέση του ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή στη μητρική εταιρεία. Περιέκοψε 40.000 θέσεις εργασίας από το 2000 έως το 2004 για να βοηθήσει την Chrysler αν επιστρέψει στην κερδοφορία στις ΗΠΑ, ενώ θα αναλάβει τη θέση του ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή Juergen Schrempp, όταν αυτός συνταξιοδοτηθεί. Το πρώτο εξάμηνο του έτους, η Chrysler είχε λειτουργικά κέρδη 963 εκατ. δολ. και η Mercedes-Benz ανακοίνωσε ζημίες 1,1 δισ. δολαρίων.

Η Mercedes μέχρι τα τέλη του περασμένου έτους, απασχολούσε διεθνώς 106.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων και των 93.000 που απασχολεί στη Γερμανία, σύμφωνα με την DaimlerChrysler.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα