Δραστική συρρίκνωση της κοινοτικής χρηματοδότησης για το Κτηματολόγιο

Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2005 14:52

Μόνο το 2,5% του συνολικού κόστους του Εθνικού Κτηματολογίου θα καλυφθεί από κοινοτικούς πόρους, καθώς η Κομισιόν περιόρισε την κοινοτική συνδρομή σε 40 εκατ. ευρώ, για συγχρηματοδότηση μόνο της ψηφιακής βάσης δεδομένων -μετά από σχετικό αίτημα των ελληνικών αρχών.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου της Ε.Ε., Ντανούτα Χούμπνερ, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του Συνασπισμού, Δημήτρη Παπαδημούλη, για τη δραστική συρρίκνωση της κοινοτικής χρηματοδότησης του προγράμματος για τη δημιουργία εθνικού κτηματολογίου στην Ελλάδα.

Όπως είπε η κ. Χοπυμπνερ, «υπήρξε στο παρελθόν (2001) ένα πρόγραμμα για δημιουργία Ελληνικού εθνικού κτηματολογίου, το οποίο όμως απέτυχε-αν μπορώ να το έτσι- και για αυτό η Κομισιόν αποφάσισε να πάρει πίσω ολόκληρο το ποσό της συγχρηματοδότησης».

«Αρχίσαμε τις διαπραγματεύσεις για το δεύτερο σχέδιο κτηματολογίου όταν καταφέραμε να εντοπίσουμε το μέρος του προγράμματος το οποίο μπορούμε να συγχρηματοδοτήσουμε χωρίς αμφιβολίες και προβλήματα. Η χρηματοδότηση από την Κομισιόν είναι 40 εκατ. ευρώ τα οποία χορηγούνται από το ΕΤΠΑ για την δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων. Οι ελληνικές αρχές ζήτησαν την συγχρηματοδότηση του, κατά 50% και η Επιτροπή το ενέκρινε», προσθεσε η κ. Χούμπνερ.

Αναφερόμενη τέλος, στη γενικότερη πορεία υλοποίησης του έργου, η ευρωπαία Επίτροπος ανέφερε ότι σκοπεύει να επισκεφθεί την Ελλάδα στις 20 Οκτωβρίου για έλεγχο και συζήτηση με τις ελληνικές αρχές, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «αν και η Κομισιόν δεν έχει ενημερωθεί για ατασθαλίες θα ελέγξουμε την πορεία του έργου για καλό και για κακό».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα