Με απώλειες αποχαιρέτησαν την εβδομάδα οι ευρωαγορές

Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2015 18:48
UPD:18:50
REUTERS/STAFF

Φωτογραφία αρχείου.

Με σημαντικές απώλειες αποχαιρέτισαν την εβδομάδα τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, κατόπιν των νέων ισχυρών πιέσεων στην αγορά των μετάλλων και του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,53% στις 6.070 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,08% στις 10.622 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 1,00% στις 4.631 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,86% στις 361,77 μονάδες.

Τα συμβόλαια πετρελαίου WTI, μετά τις χθεσινές απώλειες, οι οποίες έφεραν την τιμή του αργού κάτω από τα 35 δολάρια, σήμερα επιχειρούν να σταθεροποιηθούν και να κινηθούν ανοδικά. Αυτή την ώρα, η τιμή του αργού ενισχύεται κοντά στα 35,30 δολάρια ανά βαρέλι.

Παρ’ όλα αυτά, η μετοχή της Seadrill υποχώρησε κατά 4,48% και της SBM Offshore κατά 2,85%. Εκτός του πετρελαϊκού κλάδου, η χθεσινή κατακρήμνιση του πετρελαίου επηρέασε και τις ασιατικές αγορές, οι οποίες ωστόσο, χάρη στην απόφαση της Bank of Japan να αυξήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, μετρίασαν τις απώλειες.

Παρά τις διευρυμένες πιέσεις, ο κλάδος των μετάλλων εμφάνισε αξιοσημείωτες αντοχές εξαιτίας της υποχώρησης του δολαρίου, με τη μετοχή της BHP Billiton να ενισχύεται άνω του 2% , της Copper κατά 3% και της Anglo American κατά 5%. 

Η μετοχή της Carnival ενισχύθηκε κατά 2% με την αγορά να επιδοκιμάζει την αύξηση 40% στα ετήσια κέρδη. Την ίδια ώρα, η Volkswagen κατέγραψε πτώση 1% μετά την ανακοίνωση δημιουργίας μίας ανεξάρτητης επιτροπής για την αποζημίωση των κατόχων αυτοκινήτων με τους «πειραγμένους» πετρελαιοκινητήρες.

Η TF1 υποχώρησε κατά 3,6% με τους επενδυτές να αποδοκιμάζουν την υποβάθμιση της σύστασης σε «reduce» από «buy» προηγουμένως. Τέλος, η Aggreko, η οποία ειδικεύεται στον κλάδο της ενέργειας, κατέγραψε πτώση 2,5% μετά την απόρριψη της προσφοράς για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016, στο Ρίο Ντε Τζανέιρο. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα