Εννιά θέσεις χαμηλότερα από το 2004 στην ανταγωνιστικότητα

Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2005 16:18

Επιδείνωση στο δείκτη ανταγωνιστικότητας για την ανάπτυξη, προκύπτει για την Ελλάδα, από την Παγκόσμια Εκθεση Ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2005, που δόθηκε στη δημοσιότητα σε συνέντευξη Τύπου του ΣΕΒ.

Η Ελλάδα «κατρακυλά» στην 46η θέση από την 37η θέση το 2004, αλλά στο δείκτη ολικής ανταγωνιστικότητας κατατάσσεται στην 47η θέση από την 51η και στην επιχειρηματική ανταγωνιστικότητα (Business Competitiveness Index) ανεβαίνει μία βαθμίδα στην 40η θέση.

Στη φετινή έρευνα έχουν προστεθεί 13 νέες χώρες, δύο από τις οποίες κατατάσσονται υψηλότερα από την Ελλάδα (Κατάρ και Κουβέιτ). Επτά χώρες που είχαν χειρότερη θέση από την Ελλάδα το 2004 (Κύπρος, Τσεχία, Ουγγαρία, Τυνησία, Σλοβακία, Νότια Αφρική και Λετονία), πέρασαν πλέον σε καλύτερες θέσεις.

Η επιδείνωση στο δείκτη ανταγωνιστικότητας για ανάπτυξη για την Ελλάδα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, οφείλεται στο μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα και στην αυξανόμενη απαισιοδοξία του επιχειρηματικού κόσμου σε σχέση με τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις στην οικονομία.

Ως θετικά στοιχεία για τη χώρα μας αναφέρονται οι βελτιωμένες υποδομές, η χρηματοδότηση, το άνοιγμα των αγορών, οι δημόσιοι θεσμοί, η χαμηλή εγκληματικότητα και το ανθρώπινο δυναμικό. Στα αρνητικά περιλαμβάνονται τομείς όπως ο δημόσιος τομέας, η τεχνολογία, η λειτουργία και η στρατηγική των επιχειρήσεων, καθώς και η κοινωνική και περιβαλλοντική πολιτική.

Ο ΣΕΒ επισήμανε ότι αποδίδει τη βελτίωση της Ελλάδας στον δείκτη ολικής ανταγωνιστικότητας κυρίως σε τεχνικούς λόγους που αφορούν τη δομή του δείκτη και τους συντελεστές στάθμισης και όχι σε ουσιαστικές αλλαγές.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα