Διευρύνονται οι απώλειες στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, κατόπιν των νέων ισχυρών πιέσεων στην αγορά των μετάλλων και του πετρελαίου.
Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,55% στις 6.069 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 1,10% στις 10.619 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινείται πτωτικά κατά 1,18% στις 4.622 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,85% στις 361,80 μονάδες.
Χθες, η τιμή των συμβολαίων WTI εμφάνισε περαιτέρω απώλειες της τάξης του 1,9% υποχωρώντας κάτω των 35 δολαρίων, για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2009. Η «αναβίωση» των πτωτικών τάσεων αποδίδεται στη νέα μεγάλη αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού.
Η κατακρήμνιση του πετρελαίου επηρέασε και τις ασιατικές αγορές, οι οποίες ωστόσο, χάρη στην απόφαση της Bank of Japan να αυξήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, μετρίασαν τις απώλειες.
Παρά τις διευρυμένες πιέσεις, ο κλάδος των μετάλλων εμφανίζει αξιοσημείωτες αντοχές, με τη μετοχή της BHP Billiton να ενισχύεται κατά 1,44% , της Glencore κατά 0,2% , της Rio Rinto κατά 0,86% και της Anglo American κατά 3,7%.
Η μετοχή της Casino εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις της τάξης του 2% μετά τον χαρακτηρισμό της από τους επενδυτές ως «overvalued» (υπερεκτιμημένη). Τα σενάρια περί μειωμένων αποδοχών στους μισθούς των εργαζομένων στην Sports Direct επιφέρει οριακές απώλειες στη μετοχή της, η οποία υποχωρεί κατά 0,35%.
Την ίδια ώρα, η μετοχή της Volkswagen καταγράφει πτώση -0,38% μετά την ανακοίνωση δημιουργίας μίας ανεξάρτητης επιτροπής για την αποζημιώση των κατόχων αυτοκινήτων με τους «πειραγμένους» πετρελαιοκινητήρες.
Σημειώνεται ότι χθες το βράδυ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον είχε διευρυμένες διαπραγματεύσεις με τους ηγέτες της Ε.Ε. σχετικά με την παραμονή της Μ. Βρετανίας στην Ευρώπη.