Πρόσκληση προς τους Ρώσους να επενδύσουν στην Ελλάδα

Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2005 16:47

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μόσχα, επικαλέστηκε το ελλειμματικό ισοζύγιο της Ελλάδας στο διμερές εμπόριο και ζήτησε να υπάρξει «διευθέτηση στη συμφωνία των ανταγορών», που είχε υπογραφεί το 1988 με την τότε Σοβιετική Ενωση, βάσει της οποίας η τελευταία ήταν υποχρεωμένη να εισάγει ελληνικά προϊόντα ως αντιστάθμισμα της εξαγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Από το πρωί διεξάγονται στη Μόσχα παράλληλα, η 5η μικτή διυπουργική επιτροπή Ελλάδας - Ρωσίας και το ελληνορωσικό επιχειρηματικό συνέδριο, με τη συμμετοχή 170 ελλήνων επιχειρηματιών.

Τόσο η διυπουργική όσο και το επιχειρηματικό φόρουμ «έρχονται να υλοποιήσουν όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ του έλληνα πρωθυπουργού και του ρώσου προέδρου Βλαδιμίρ Πούτιν, κατά την επίσκεψη του κ. Καραμανλή στη Μόσχα τον περασμένο Δεκέμβριο, με την υπογραφή του Σχεδίου Κοινής Δράσης για το 2005 και το 2006 που σηματοδότησε την απαρχή μιας νέας εποχής στις διμερείς οικονομικές σχέσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης και μίλησε για «στρατηγικό άνοιγμα της Ελλάδας στη ρωσική αγορά». Ωστόσο, «το άριστο επίπεδο των πολιτικών σχέσεων δεν αντικατοπτρίζεται στις οικονομικές σχέσεις, οι οποίες υπολείπονται πολύ των πραγματικών δυνατοτήτων», κάτι το οποίο επισημάνθηκε και από ρωσικής πλευράς. «Η Ελλάδα έχει περιοριστεί σε επενδύσεις ύψους 69 εκατομμυρίων δολαρίων έναντι των 14 δισ. δολαρίων της Ολλανδίας και είναι στην τρίτη δεκάδα των ξένων επενδυτών».

Ο Γεβγένι Πριμακόφ (πρόεδρος του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου της ρωσικής ομοσπονδίας) μίλησε για «επιβεβαίωση της βούλησης ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο μερών κατά τη συνάντηση Καραμανλή-Πούτιν τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη».

Η διυπουργική ολοκληρώνεται αργά το απόγευμα με την υπογραφή πρωτοκόλλου, το οποίο θα θέσει τις βάσεις της μελλοντικής συνεργασίας.

Αναμένεται επίσης η υπογραφή Συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ του ΣΕΒ και του Ρωσικού Συνδέσμου Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών η οποία προβλέπει την δημιουργία ενός Επιχειρηματικού Συμβουλίου, που θα αποτελέσει την «γέφυρα» μεταξύ της ελληνικής και της ρωσικής οικονομικής ζωής.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο, οι εκπρόσωποι 170 ελληνικών επιχειρήσεων έχουν προγραμματίσει συναντήσεις με 500 και πλέον ρωσικές εταιρείες σήμερα και αύριο.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ελληνική αποστολή που έχει οργανωθεί ποτέ στο εξωτερικό και από την υλοποίηση των συνεργασιών θα κριθεί και η επιτυχία της.

Στην πρόσκληση προς τους ρώσους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι «η Ελλάδα αναδεικνύεται σε ενεργειακό κόμβο στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης», μίλησε για την ανάγκη συνέχισης των διαβουλεύσεων για την υλοποίηση του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, τόνισε ότι η Ρωσία αποτελεί τον βασικό τροφοδότη φυσικού αερίου της Ελλάδας και ότι η συνεργασία συνεχίζεται και επεκτεινεται και στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας με την προώθηση της διασύνδεσης των ηλεκτρικών δικτύων της ΝΑ Ευρώπης και της Μαύρης Θάλασσας.

Η ρωσική πλευρά υπογραμμίζει «την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα, η οποία θα βοηθήσει στην προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων».

Από ελληνικής πλευράς, δόθηκε έμφαση και στην ανάπτυξη του τουρισμού. «Το 2004, 150.000 ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα μας», είπε ο κ. Στυλιανίδης.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα