Αρχισε η πρώτη δίκη για το σκάνδαλο Parmalat

Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2005 17:05

Η πρώτη δίκη για το σκάνδαλο του ιταλικού ομίλου τροφίμων Parmalat άρχισε το πρωί στο Μιλάνο. Στο εδώλιο ο Καλίστο Τάντσι, ο ιδρυτής του ομίλου, και 15 άλλα φυσικά πρόσωπα και τρία νομικά πρόσωπα, για χειραγώγηση μετοχών και ψευδείς δηλώσεις στις χρηματαγορές.

Ο Τάντσι δεν παρίσταται στη συνεδρίαση. Τα γραφεία ορκωτών λογιστών Grant Thornton, που έχει σήμερα μετονομαστεί σε Italaudit, και Deloitte & Touche, καθώς και η Bank of America, αναφέρονται μόνο στο αστικό μέρος της υπόθεσης με την κατηγορία ότι βοήθησαν την Parmalat να παραπλανήσει τους επενδυτές.

Το σκέλος της δόλιας χρεωκοπίας και πλαστογραφίας αποτελεί αντικείμενο της υπόθεσης που θα εκδικαστεί στην Πάρμα. Η εισαγγελία της Πάρμας έχει ολοκληρώσει την προκαταρκτική έρευνα, αλλά η δίκη δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.

Η Parmalat κατέρρευσε προς τα τέλη του 2003, έπειτα από την αποκάλυψη εταιρικού σκανδάλου που την άφησε με χρέη, ύψους 14,2 δισ. ευρώ (17,5 δισ. δολάρια).

Οι ανακριτικές αρχές πιστεύουν ότι ο ιδρυτής του ιταλικού κολοσσού γαλακτοκομικών ειδών παραποίησε τα λογιστικά στοιχεία, οδηγώντας την εταιρεία σε χρεοκοπία, ενώ σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, η Parmalat διέθεσε ομόλογα αξίας 100 εκ. δολαρίων σε επενδυτές το 2003 την ίδια στιγμή που παραποίησε τα λογιστικά της βιβλία, και ανακοίνωνε ότι χρησιμοποίησε διαθέσιμο ρευστό για την επαναγορά χρέους της ύψους 3,6 δισ. δολαρίων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα