Ν. Ζηλανδία: Στο 1,1% η οικονομική ανάπτυξη το β' τρίμηνο

Μεγαλύτερη απ' ό,τι αναμενόταν
Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2005 09:23

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ανάπτυξη – απ' ό,τι αναμενόταν – εμφάνισε η οικονομία της Ν. Ζηλανδίας το δεύτερο τρίμηνο, τροφοδοτώντας τις εικασίες, ότι η Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού τον επόμενο μήνα, με στόχο τον περιορισμό των δαπανών και του πληθωρισμού. Ανοδικά κινήθηκε τον νόμισμα της χώρας, ενώ πτωτικά κινήθηκαν τα ομόλογα.

Η οικονομία ύψους 97 δισ. δολ. Ν. Ζηλανδίας (67 δισ. δολ. ΗΠΑ), αναπτύχθηκε 1,1% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, ενώ αναμενόταν να αναπτυχθεί κατά 0,7%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας στο Ουέλλινγκτον. Κατά μέσον όρο, 11 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν ότι η οικονομική ανάπτυξη θα είχε ρυθμό 0,7%.

Η ανάπτυξη της οικονομίας τονώθηκε από τις επενδύσεις των εταιρειών, όπως της Warehouse Group Ltd., η οποία άνοιξε το μεγαλύτερο κατάστημά της τον Ιούλιο και της Αir New Zealand Ltd., που δαπάνησε περισσότερα σε κατασκευές και εξοπλισμό.

Το δολάριο της Ν. Ζηλανδίας σημείωσε άνοδο 0,9% και είχε τη μεγαλύτερη διακύμανση από οποιοδήποτε άλλο νόμισμα έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, φθάνοντας στα 68,94 σεντς του δολ. των ΗΠΑ, στις 3:25' μ.μ. στο Ουέλλινγκτον, από 68,36 σεντς, που ήτάν αργά χθες κατά τη διαπραγμάτευσή τους στις ασιατικές αγορές. Αγοράστηκε στα 68,76 σεντς, άμεσα, πριν από την ανακοίνωση για την οικονομική ανάπτυξη. Η απόδοση του 6% των κρατικών ομολόγων που λήγουν τον Ιούλιο του 2008, αυξήθηκε 5 μονάδες βάσης ή 0,05%, φθάνοντας στο 5,91%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα