Συνέχεια στο χθεσινό ράλι δίνει το Χ.Α.

Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2015 11:04
UPD:11:06
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Περαιτέρω άνοδο καταγράφουν σήμερα οι δείκτες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, δίνοντας συνέχεια στο χθεσινό ράλι, το οποίο επανέφερε τον Γενικό Δείκτη στο ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων. Στο θετικό κλίμα συνεισφέρει τόσο η διεθνείς ευφορία κατόπιν της απόφασης της Federal Reserve, όσο και η επερχόμενη εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10:59), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 1,55% στις 610,50 μονάδες, με τον FTSE να καταγράφει άνοδο κατά 1,37% στις 178,20 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 23,2 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 38 μετοχές, πτωτικά επτά, ενώ δύο παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος, εν μέσω της φημολογίας για άμεση επαναφορά του waiver στα ελληνικά ομόλογα – γεγονός που θα επιτρέψει την ΕΚΤ να χρηματοδοτεί απευθείας τις ελληνικές τράπεζες – ενισχύεται κατά 1,46% στις 43,83 μονάδες. Η μεγαλύτερη άνοδος σημειώνεται στη μετοχή της Εθνικής, η οποία ενισχύεται κατά 3,10%. Κοντά στο 1,5% τα κέρδη της Πειραιώς, οριακά κάτω του 1% σε Eurobank, Alpha Bank και Attica.

Στο ταμπλό, άνοδο εμφανίζουν οι μετοχές του ΟΤΕ (2,54%), του ΟΠΑΠ (2,06%), του Μυτιληναίου (1,62%) και της ΓΕΚ Τέρνα (2,04%). Στον αντίποδα, απώλειες 1,07 καταγράφει η μετοχή της Lamda Development και 1,03% της ΕΥΔΑΠ.

Χθες το βράδυ, η αμερικανική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε την αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος των 0,25% - 0,50%. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση από το 2006 αλλά και την πρώτη μεταβολή της επιτοκιακής πολιτικής από το 2009.

Όσον αφορά στα του οίκου μας, πηγές της Κομισιόν διευκρίνιζαν χθες, ότι το EuroWorking Group αναμένεται να συνεδριάσει είτε σήμερα είτε αύριο το πρωί, προκειμένου να εγκρίνει και τυπικά την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επεσήμαινε ότι πολύ σύντομα η Φρανκφούρτη θα κάνει εκ νέου αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζας. Επί της ουσίας, αυτό θα σηματοδοτήσει τον τερματισμό της χρήσης του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) και την επανέναρξη της χρηματοδότησης μέσω του ευρωσυστήματος της ΕΚΤ.

Σε αποκλειστική του συνέντευξη στη «Ν» ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, υποστηρίζει ότι «η πλήρης ιδιοκτησία του προγράμματος από την κυβέρνηση θα μπορούσε να διανύσει μια μεγάλη απόσταση για τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα», ενώ εκφράζει την πεποίθηση ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται σύντομα εξελίξεις, τόσο στο πεδίο του ελληνικού χρέους όσο και στο ζήτημα της ελληνικής συμμετοχής στην ποσοτική χαλάρωση.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα