ΓΣΕΕ: 80.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν στο 18μηνο

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2005 13:55

Συνολικά 16.445 θέσεις εργασίας χάθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, από 110 επιχειρήσεις, που είτε έκλεισαν ή μεταφέρθηκαν σε όμορες χώρες είτε απλώς μείωσαν το προσωπικό τους, λόγω λειτουργικών προβλημάτων που αντιμετώπιζαν.

Ο αριθμός των νέων ανέργων ανεβαίνει κατακόρυφα (80.000 – 90.000) αν συνυπολογιστούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έκλεισαν, οι οποίες σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ είναι 8.000.

Εντονότερο είναι το πρόβλημα στους νομούς Φλώρινας και Κοζάνης, όπου έχασαν τη δουλειά τους περίπου πέντε χιλιάδες εργαζόμενοι το τελευταίο δεκαοκτάμηνο, κυρίως από το κλείσιμο επιχειρήσεων κλωστοϋφαντουργίας. Στο συγκεκριμένο κλάδο εκτιμάται ότι οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν ανέρχονται σε περίπου 40 χιλιάδες.

Τα στοιχεία αυτά, με αναλυτικές καταστάσεις κατά νομό, ανακοινώθηκαν χθες από τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών. Τους πίνακες με τα ονόματα των επιχειρήσεων συνόδευε μια δεύτερη κατάσταση, κατά τομέα, για τις επενδυτικές προτάσεις που εγκρίθηκαν το τελευταίο τετράμηνο, στο πλαίσιο του νόμου 3299/04. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, που ανακοινώθηκαν από τη ΓΣΕΕ, παρουσιάζεται ότι το συνολικό ύψος των επενδύσεων, που εγκρίθηκαν από 5 Μαΐου έως 20 Σεπτεμβρίου, φτάνει τα 409,63 εκατ. ευρώ και οι νέες θέσεις που δημιουργήθηκαν από τις επενδύσεις αυτές είναι 569.

Η διοίκηση της ΓΣΕΕ καταγγέλλει ότι «πολλές από τις επιχειρήσεις, που έχουν κλείσει, έχουν λάβει τεράστια ποσά επιδοτήσεων και χρηματοδοτήσεων, χωρίς ποτέ να έχουν την ανάλογη ανταπόδοση ευθύνης και ευαισθησίας στο κοινωνικό σύνολο και στο δημόσιο συμφέρον. Επιπλέον, ορισμένες από τις επιχειρήσεις, που τώρα κλείνουν και μεταναστεύουν, όπως αναφέρεται από τη ΓΣΕΕ, έχουν προβεί, τα τελευταία χρόνια, με την άδεια των αρχών του Χρηματιστηρίου, σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου, αντλώντας τεράστια, για τα μεγέθη τους, ποσά, τα οποία είχαν την υποχρέωση να τα επενδύσουν και θεωρητικά έπρεπε να ελεγχθούν, για το πού πήγαν τα κεφάλαια αυτά».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα