Vodafone: Κάτω από τα όρια η ακτινοβολία των σταθμών κινητής

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2005 15:45
UPD:15:46

Δεκάδες έως χιλιάδες φορές χαμηλότερη από τα θεσπισμένα όρια είναι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπεται από τους σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων του προγράμματος «Ερμής».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Vodafone, την τελευταία τριετία διενεργήθηκαν περισσότερες από 2.700.000 μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τους 19 σταθμούς μέτρησης του εν λόγω προγράμματος. Δύο νέοι σταθμοί μέτρησης, στο Ηράκλειο Κρήτης και το Ίλιο Αττικής, αναμένεται να λειτουργήσουν άμεσα.

Το πρόγραμμα «Ερμής» είναι ένα σύστημα 24ωρης μέτρησης και ελέγχου της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων στο περιβάλλον, από το σύνολο των πηγών (κεραίες αστυνομίας, κεραίες πυροσβεστικής, κεραίες τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, κεραίες κινητής τηλεφωνίας κ.λ.π.) που υπάρχουν στην περιοχή της εγκατάστασης του συστήματος.

Στη χώρα μας, το πρόγραμμα εφαρμόζεται από τον Νοέμβριο 2002, σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και με την έμπρακτη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων παρουσιάζονται διαγραμματικά στην ιστοσελίδα www.hermes-program.gr , με δυνατότητα σύγκρισης των καταγεγραμμένων τιμών σε σχέση με τα επίπεδα αναφοράς (όρια), που ορίζει η ελληνική νομοθεσία και είναι προσβάσιμα από κάθε ενδιαφερόμενο.

Για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της εγκυρότητας των αποτελεσμάτων, καθώς επίσης του ελέγχου και της πιστοποίησης της τεχνικής λειτουργίας του συστήματος, τη συνολική επιστημονική διαχείριση του προγράμματος έχουν αναλάβει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τις περιοχές της Νότιας και Βόρειας Ελλάδας αντίστοιχα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα