Νέα στοιχεία για «θέσεις εργασίας που χάθηκαν ατιμώρητα»

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2005 16:57

Πάνω από 450 δισ. δραχμές δόθηκαν ως επιδοτήσεις σε 991 επιχειρήσεις κατά την πενταετία 1994-1999, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Συνδικαλιστική Κίνηση του Συνασπισμού στη ΓΣΕΕ, Αυτόνομη Παρέμβαση.

Ο εκπρόσωπος της παράταξης και αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Αλέκος Καλύβης, υπογράμμισε ότι πρόκειται κυρίως για κοινοτικές επιδοτήσεις και στο ποσό δεν συμπεριλαμβάνονται σημαντικές εθνικές ενισχύσεις.

Σύμφωνα με τους όρους των επιδοτήσεων, οι επιχειρήσεις αναλάμβαναν την υποχρέωση 10ετούς ή 5ετούς απασχόλησης του προσωπικού με βάση το οποίο είχαν επιδοτηθεί.

Οι νόμοι αυτοί προβλέπουν την υποχρέωση ολικής ή μερικής επιστροφής της επιδότησης εντόκως, αν δεν τηρηθούν οι όροι απασχόλησης.

Ο κ. Καλύβης υπογράμμισε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση όσο και η σημερινή επέτρεψαν σε πολλές επιχειρήσεις να μειώσουν προσωπικό ή και να κλείσουν απολύοντας το σύνολο του προσωπικού ατιμώρητα.

Συνολικά 16.445 θέσεις εργασίας χάθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, από 110 επιχειρήσεις, που είτε έκλεισαν ή μεταφέρθηκαν σε όμορες χώρες είτε απλώς μείωσαν το προσωπικό τους, λόγω λειτουργικών προβλημάτων που αντιμετώπιζαν.

Ο αριθμός των νέων ανέργων ανεβαίνει κατακόρυφα (80.000 - 90.000) αν συνυπολογιστούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έκλεισαν, οι οποίες σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ είναι 8.000.

Τα στοιχεία αυτά, με αναλυτικές καταστάσεις κατά νομό, ανακοινώθηκαν χθες από τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/09/29/1102032.htm , ο πρόεδρος της οποίας συγκέντρωσε σήμερα τα πυρά του Μιλτιάδη Εβερτ http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/09/29/1102058.htm .

Επιχειρήσεις πάντα θα κλείνουν, αλλά το θέμα δεν είναι πόσες κλείνουν, αλλά πόσες θέσεις εργασίας δημιουργούνται και αν το ισοζύγιο είναι θετικό, δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα