Την εκτίμηση ότι η σωστή διαχείρηση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων θα δημιουργήσει έναν νέο αναπτυξιακό κύκλο για την οικονομία εξέφρασε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕ Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος, χαιρετίζοντας το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε από την κυβέρνηση στη Βουλή.
Το επιμελητήριο, όπως είπε ο κ. Μίχαλος, έχει συζητήσει ήδη με την Τραπεζα της Ελλάδος, αλλά και με δύο τράπεζες, το ενδεχόμενο να αναλάβουν τα επιμελητήρια ρόλο συμβούλου-διαμεσολαβητή στη διαδικασία αξιολόγησης των επιχειρήσεων, των οποίων τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πρόκειται να μεταβιβασθούν στα νέα σχήματα που θα δημιουργηθούν μεταξύ τραπεζών και διεθνών fund.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο κ. Μίχαλος, συνολικά στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται σήμερα 765.000 επιχειρήσεις.
Έως τις 15 Φεβρουαρίου 2016, θα περάσουν από αξιολόγηση οι επιχειρήσεις με κόκκινα δάνεια που έχουν τζίρο 50 εκατ. ευρώ ή απασχολούν 250 εργαζόμενους και οι οποίες υπολογίζονται σε περίπου 200-300.
Μετά το Φεβρουάριο του 2016, θα ξεκινήσει η διαδικασία για τις υπόλοιπες 100.000-120.000, συνολικά, ελληνικές επιχειρήσεις με «κόκκινα δάνεια». Σημειώνεται ότι, από αυτές τις 120.000, οι 6000 είναι επιχειρήσεις με πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ οφειλές η καθεμία.
Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, η εκκαθάριση του όλου ζητήματος των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
«Κανένα επενδυτικό κεφάλαιο δεν ασχολείται με διάσπαρτες και μεμονωμένες περιουσίες. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν επιχειρηματίες που είναι νοικοκύρηδες, θέλουν να συνεχίσουν να παράγουν, αλλά δανείσθηκαν και, λόγω της κρίσης, φορτώθηκαν με χρέη, αλλά δεν υπήρχε, μέχρι τώρα, το νομοθετικό πλαίσιο, για να λύσουν το πρόβλημα τα τραπεζικά στελέχη. Με το σύστημα που προωθείται είναι δυνατόν να εξασφαλισθεί ακόμη και η αναχρηματοδότηση της επιχείρησης, μέσα από ρεαλιστικά business plan», είπε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.
Πρόσθεσε ότι «για τις προβληματικές περιπτώσεις, που έχουν αφήσει πίσω τους κουφάρια με επιχειρηματίες που έχουν φύγει στο εξωτερικό ή κυκλοφορούν ανάμεσά μας ως πτωχευμένοι, καλό είναι να αντιμετωπισθούν, διαφορετικά και να τελειώνουν οριστικά. Διαφορετικά, δεν μπορεί να υπάρξει επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, σε σωστές βάσεις ούτε να διασφαλισθεί το τραπεζικό σύστημα από αβέβαιες καταστάσεις υψηλού ρίσκου, σε μια ατέρμονη διαδικασία χαμένων κεφαλαίων».
Ο κ. Μίχαλος εκτίμησε ότι η τιμή που θα προτείνουν στους επιχειρηματίες τα funds για τη ρύθμιση των δανείων είναι η τιμή κτήσης του δανείου συν ένα 10-12%, ενώ σχολίασε ότι είναι ασαφές ακόμη τι θέση θα κρατήσει το δημόσιο για τα δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου.
Εκτίμησε πως η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, από Ιανουάριο 2016, θα γίνει σταδιακά, με κάποια πρώτη «ελαστικοποίηση», όσον αφορά το επιχειρείν. Και αυτό, διότι, όπως είπε, πρέπει να κερδηθεί η αξιοπιστία του συστήματος.
«Αν αρθούν τα capital controls από τη μια στιγμή στην άλλη, με δεδομένο το γεγονός ότι δεν έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο εμπόριο και τις συναλλαγές, γενικότερα, υπάρχει κίνδυνος να φύγουν και άλλα χρήματα από τις τράπεζες, οπότε η τελευταία ανακεφαλαιοποίησή τους θα πάει χαμένη» είπε ο πρόεδρος.
Πηγή: ΑΜΠΕ