Πτωτικά κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου

Καθώς εικάζεται ότι η ακριβή βενζίνη θα περιορίσει τη ζήτηση
Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2005 07:52

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου, για πρώτη ημέρα σε σύνολο τριών ημερών, στη Ν. Υόρκη, καθώς ανησυχία επικρατεί, ότι η ζήτηση για ενέργεια θα περιοριστεί εξ αιτίας της υψηλής τιμής των καυσίμων, μετά το πέρασμα των τυφώνων «Katrina» και «Rita», που διατάραξαν την παραγωγή.

Οι τιμές λιανικής πώλησης της βενζίνης στις ΗΠΑ, αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ αυτόν τον μήνα, μετά τις καταστροφές που προκάλεσε ο «Katrina» στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στον Κόλπο του Μεξικό. Η ζήτηση της βενζίνης, 8,8 εκατ. βαρέλια κατά μέσον όρο ημερησίως τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες, μειώθηκε 2,8% έναντι της αντίστοιχης περυσινής χρονικής περιόδου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ενεργείας των ΗΠΑ, στις 28 Σεπτεμβρίου.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου υποχώρησε 43 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 66,36 δολ. το βαρέλι, στις συναλλαγές μετά τη συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Τα συμβόλαια διαπραγματεύθηκαν στα 66,47 δολ. στις 11:07' π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Ο μαύρος χρυσός έχει υποχωρήσει 6,2% από τα επίπεδα ρεκόρ των 70,85 δολ. το βαρέλι, στα οποία αναρριχήθηκε στις 30 Αυγούστου, μετά το πέρασμα του «Katrina» από την ξηρά. Οι τιμές του αργού, βρίσκονται 34% υψηλότερα, σε σύγκριση με πέρυσι.

Η τιμή του αργού πετρελαίου, ενδέχεται να υποχωρήσει την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι πιο υψηλές τιμές της βενζίνης, από το 1981, αναγκάζουν τους καταναλωτές να μειώσουν τις αγορές του καυσίμου, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg News. Είκοσι, από τους 54 οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν, ποσοστό 37% είπαν, ότι το πετρέλαιο θα υποχωρήσει την επόμενη εβδομάδα. Δεκαεννέα ή το 35%, είπαν ότι οι τιμές θα κινηθούν ανοδικά και 15 προέβλεψαν ελαφρά διαφοροποίησή τους.

Η βενζίνη για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου, υποχώρησε για δεύτερη ημέρα κατά 6,31 σεντς, ποσοστό 2,8%, φθάνοντας στα 2,1885 δολ. το γαλόνι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές στο Nymex, της Ν. Υόρκης. Το καύσιμο διαπραγματεύθηκε στα 2,195 δολ. στις 10:29' π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Χθες, τα συμβόλαια υποχώρησαν 8,77 σεντς, ποσοστό 3,8%, ανακάμπτοντας από τα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων εβδομάδων.

Οι εισαγωγές βενζίνης στις ΗΠΑ, αυξήθηκαν 29% την εβδομάδα που πέρασε, οδηγώντας σε απροσδόκητη αύξηση τα αποθέματα.

Επτά διυλιστήρια στα νοτιο-δυτικά της Λουϊζιάνα και στα νοτιο-ανατολικά του Τέξας, επλήγησαν από τον τυφώνα «Rita» και παραμένουν κλειστά, ελλείψει ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και εξ αιτίας των ζημιών που υπέστησαν, μειώνοντας περισσότερο από 10% την παραγωγική δυναμικότητα των ΗΠΑ σε πετρέλαιο. Αλλα τέσσερα διυλιστήρια, που αποτελούν το 5% της εθνικής παραγωγής, είναι ακόμη κλειστά, εξ αιτίας του «Katrina».

Oι τιμές άντλησης, προσαρμοσμένες με τον πληθωρισμό, κυμάνθηκαν κατά μέσον όρο στα 2,39 δολ. φέτος και στα υψηλότερα επίπεδα από το 1981, σύμφωνα με την California Energy Commission.

Η παραγωγή αργού πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικό, παρέμεινε και χθες μηδενική, για έβδομη ημέρα, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση.

Οι εγκαταστάσεις στον Κόλπο, υπεύθυνες για το 30% της παραγωγής πετρελαίου των ΗΠΑ, λειτούργησαν με χαμηλό ρυθμό από τον περασμένο μήνα, εξ αιτίας των τυφώνων «Katrina» και «Rita». Δεκαέξι διυλιστήρια ήταν κλειστά την περασμένη εβδομάδα, πριν την έλευση του «Rita» στην ξηρά, στις 24 Σεπτεμβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα