Lukoil: 2 δισ. δολ. για την απόκτηση της Nelson Resources

Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2005 09:37
UPD:13:46

ΠΟΣΟΝ 2 δισ. δολ., για την απόκτηση της Nelson Resources Ltd., θα καταβάλλει η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών της Ρωσίας, OAO Lukoil, καθώς επιδιώκει να αυξήσει την παραγωγή της στο Καζακστάν, τη στιγμή που οι φόροι στο εσωτερικό της χώρας της, αποθαρρύνουν τις επενδύσεις.

Η εξαγορά της εταιρείας που εδρεύει στις Βερμούδες, θα είναι η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ από ρωσική εταιρεία. Η Lukoil προσφέρει 2,57 δολ. Καναδά (2,19 δολ. ΗΠΑ) για κάθε μία μετοχή, 13% χαμηλότερα από την τιμή κλεισίματος της μετοχής της Nelson, χθες στο Τορόντο. Οι μετοχές της τελευταίας, σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες μέσα σε έξι μήνες στο Λονδίνο. Η προσφορά έγινε δεκτή από τους μετόχους που κατέχουν το 65% της Nelson, σύμφωνα με ανακοίνωση της Lukoil, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η ρωσική εταιρεία πετρελαιοειδών, θέλει να αποκτήσει ξένα περιουσιακά στοιχεία, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, κάνει πιο έντονο τον έλεγχο του κλάδου και αποθαρρύνει τις επενδύσεις, οι οποίες υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1999. Το Καζακστάν, δεύτερο μετά τη Ρωσία, ανάμεσα στις χώρες τις πρώην Σοβιετικής Ενωσης, σχεδιάζει να τριπλασιάσει την παραγωγή αργού πετρελαίου μέσα σε μια δεκαετία στα 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Με αυτήν την εμπορική συναλλαγή, οι εξαγορές στον κλάδο των πετρελαιοειδών θα ανέλθουν φέτος σε 120 δισ. δολ., περίπου διπλάσιες, από τις εξαγορές ύψους 61 δισ. δολ., που είχαν γίνει τα τρία τρίμηνα του περασμένου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg News.

Τον περασμένο μήνα, η China National Petroleum Corp., η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής πετρελαίου της Κίνας, συμφώνησε να καταβάλλει 4,18 δισ. δολ. για την απόκτηση της PetroKazakhstan Inc., υπερβαίνοντας την προσφορά την ινδικής, Oil & Natural Gas Corp.

Οι μετοχές της Nelson Resources υποχωρούσαν 7,9% στο Λονδίνο, φθάνοντας στις 129 πένες (2,66 δολ. Καναδά) η μία, στις 11 π.μ. Οι μετοχές έκλεισαν χθες στο Τορόντο στα 2,95 δολ. Καναδά η μία. Οι μετοχές της Lukoil, σημείωναν άνοδο 1,5% φθάνοντας στα 1.646,60 ρούβλια η μία στο Moscow Interbank Currency Exchange Index.

Οι εταιρείες πετρελαιοειδών επεκτείνονται στο Καζακστάν, μετά την αύξηση της ζήτησης του καυσίμου από την γειτονική Κίνα, που συνέβαλε στην άνοδο της τιμής του αργού στα 70,85 δολ. το βαρέλι, στις 30 Αυγούστου στη Ν. Υόρκη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα