EDF, EOS: Αγοράζουν το μερίδιο της UBS στην Motor-Columbus

Aντί του ποσού του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων
Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2005 10:07

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΚΟ πακέτο στην Motor – Columbus AG, η οποία ελέγχει τη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρικής ενεργείας της Ελβετίας, Atel, αντί του ποσού του 1,3 δισ. ελβετικών φράγκων, (1 δισ. δολ.), συμφώνησε να αγοράσει η Electricite de France SA και ομάδα εταιρειών κοινής ωφελείας της Ελβετίας.

Η EDF, η Energie Ouest Suisse και έξι εταιρείες κοινής ωφελείας, συμφώνησαν να αγοράσουν το μερίδιο 55,6% που κατέχει η UBS AG στην Motor-Columbus, σύμφωνα με ανακοίνωση της UBS. Το σχέδιο των αγοραστών είναι η συγχώνευση της Motor-Columbus και της Atel και στη συνέχεια η προσφορά της μειοψηφίας των μετόχων της Atel, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση.

Η πώληση δημιουργεί μία ευκαιρία για τη δημιουργία μιας σημαντικής εταιρείας ηλεκτρικής ενεργείας στην Ευρώπη, με ελβετική πλειοψηφία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της UBS. Σύμφωνα με την UBS, τα προ φόρων κέρδη από την πώληση του μεριδίου της θα ανέλθουν σε 350 εκατ. ελβετικά φράγκα.

Η εξαγορά θα βοηθήσει την EDF να αυξήσει τις εξαγωγές ενεργείας στην Ιταλία, όπου οι τιμές είναι οι υψηλότερες στην Ευρώπη. Η Atel έχει παραγωγική δυναμικότητα 1.600 ΜW στην Ελβετία, αρκετή για να προμηθεύσει 1,6 εκατ. νοικοκυριά και να εμπορευθεί την ενέργεια σε όλη την Ευρώπη.

Η κρατική EDF, με έδρα το Παρίσι, προγραμματίζει την πώληση μετοχών αξίας 9 δισ. ευρώ (10,8 δισ. δολ.) αργότερα μέσα στο έτος για να χρηματοδοτήσει την επέκτασή της στην Ευρώπη. Η Γαλλία είναι η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής ηλεκτρικής ενεργείας της Ευρώπης, καθώς η EDF μπορεί να παράγει φθηνή ενέργεια στους πυρηνικούς της αντιδραστήρες. Η ΕDF, μαζί με την ιταλική Aem SpA, που εδρεύει στο Μιλάνο, συμφώνησαν τον Μάϊο να αγοράσουν την Edison SpA, τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρικής ενεργείας της Ιταλίας, αντί του ποσού των 7,28 δισ. ευρώ.

Αγοραστές

Η EDF θα αγοράσει το 17,3% του μεριδίου της UBS, η EOS το 16,4% και η κοινοπραξία της μειονότητας των Ελβετών μετόχων, συμπεριλαμβανομένης της IBAarau, της AIL Lugano, της Wasserwerke Zug AG, της Elektra Birseck και της Elektra Baselland, θα πάρουν το 14,7%. Η Atel, θα αγοράσει το υπόλοιπο μερίδιο του 7,2%, σύμφωνα με την UBS.

H εμπορική συναλλαγή είναι αντικείμενο έγκρισης των εθνικών και διεθνών επιτροπών ανταγωνισμού και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2006, σύμφωνα με τις εταιρείες. H Motor-Columbus κατέχει σήμερα το 58,5% της Atel.

Μετά τη συγχώνευση Motor-Columbus και Atel, η EDF θα έχει μερίδιο 25% στη νέα εταιρεία, η EOS 15% και η ελβετική μειοψηφία το 40%, σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή της Atel, Kurt Baumgartner.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα