Carrefour-Tesco: Ανταλλαγή καταστημάτων σε Κ. Ευρώπη και Ταϊβάν

Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2005 10:31

Στην ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων, στην Ταϊβάν και την Κεντρική Ευρώπη, προχωρούν οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες λιανικής πώλησης της Ευρώπης, Carrefour και Τesco, στην πρώτη του είδους συμφωνία, μεταξύ δύο διεθνών ομίλων λιανικής.

ΣΤΗΝ ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων στην Κεντρική Ευρώπη και την Ταϊβάν, σχεδιάζουν να προχωρήσουν Carrefour SA και Tesco Plc, οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες λιανικής πώλησης της Ευρώπης, στην πρώτη του είδους συμφωνία μεταξύ δύο διεθνών ομίλων λιανικής.

H Carrefour, η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία λιανικής στον κόσμο, θα δώσει 15 καταστήματά της στη Δημοκρατία της Τσεχίας και τη Σλοβακία στην Tesco, ανταλλάσσοντάς τα με την αλυσίδα Hsin Tein στην Ταϊβάν, που ανήκει στη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής της Βρετανίας, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση.

Η ανταλλαγή, αντικατοπτρίζει την επιθυμία των εταιρειών, να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους σε αγορές, όπου επιθυμούν να γίνουν κεντρικοί παίκτες. Η Carrefour, με περίπου το ήμισυ των ετήσιων πωλήσεων ύψους 73 δισ. ευρώ να προέρχεται από τις αγορές εκτός Γαλλίας, αποχώρησε από την αγορά του Μεξικό και της Ιαπωνίας, φέτος. Η Tesco, που είναι η μεγαλύτερη διαχειρίστρια υπεραγορών στη Σλοβακία, ισχυροποιεί τη θέση της στη χώρα και στην γειτονική Δημοκρατία της Τσεχίας.

Η Tesco, η οποία εισήλθε στην αγορά της Ταϊβάν το 2000 και έχει έξι καταστήματα στη χώρα, είπε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ότι οι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές συνθήκες στην αγορά την κράτησαν μακριά από την εκεί της ανάπτυξη. Η Carrefour, που έχει 34 υπεραγορές στην Ταϊβάν ήταν η πρώτη ξένη εταιρεία λιανικής πώλησης που δραστηριοποιήθηκε στην Ασία το 1989.

Οι πωλήσεις της Carrefour στην Τσεχία και τη Σλοβακία ήταν 460 εκατ. ευρώ πέρυσι, 4,7% υψηλότερες. Η εταιρεία διαθέτει 4.321 καταστήματα σε όλη την Ευρώπη και περίπου 10.000 σε διεθνές επίπεδο.

Η Tesco έχει μικρότερη παρουσία στην Ταϊβάν, από οποιαδήποτε άλλη ασιατική χώρα στην οποία δραστηριοποιείται, όπως αναφέρεται στο Web site της. H μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής της Βρετανίας, σχεδίαζε να ανοίξει μόνο ένα κατάστημα φέτος στην Ταϊβάν, έναντι 31 στη Ν. Κορέα και 15 στη Κίνα, όπου οι επιδόσεις της είναι πολύ πιο καλές.

Οι διεθνείς πωλήσεις της Tesco, αναρριχήθηκαν 17%, με τα σημερινά συναλλαγματικά δεδομένα τις 24 εβδομάδες που έληξαν στις 31 Αυγούστου, φθάνοντας τα 4,2 δισ. λίρες Αγγλίας. Η εταιρεία, πραγματοποιεί περίπου το 30% των συνολικών της πωλήσεων, στο εξωτερικό.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα