Ινδία: Στο 8,1% η οικονομική ανάπτυξη το α' τρίμηνο

Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2005 10:55

ΜΕ ΤΟΝ ταχύτερο ρυθμό μέσα σε ένα έτος, αναπτύχθηκε το πρώτο τρίμηνο η οικονομία της Ινδίας, καθώς οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Mahindra & Mahindra Ltd., αύξησαν την παραγωγή τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αύξηση των παραγγελιών.

Το ΑΕΠ της τέταρτης σε μέγεθος οικονομίας της Ασίας, αυξήθηκε 8,1% το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Κεντρικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στο Ν. Δελχί. Η ανάπτυξη, ήταν η ταχύτερη και των εκτιμήσεων των εννέα οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, έναντι αύξησης 7% του ΑΕΠ το προηγούμενο τρίμηνο.

Το κόστος δανεισμού κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα τριών δεκαετιών και η αύξηση των μισθών, ενθαρρύνουν περισσότερους καταναλωτές να αγοράσουν αυτοκίνητα, σπίτια και αγαθά, στη δεύτερη μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο, μετά την Κίνα. Οι δαπάνες, αύξησαν τα κέρδη των εταιρειών, όπως της αυτοκινητοβιομηχανίας Mahindra & Mahindra, ωθώντας τον γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου κατά 31% υψηλότερα φέτος. Η κυβέρνηση, για την επόμενη δεκαετία, έχει θέσει στόχο ανάπτυξης μεγαλύτερο του 7%.

Η οικονομία της Ιαπωνίας, η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,1% το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου. Το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε 9,5% και της Ν. Κορέας 3,3% την ίδια χρονική περίοδο.

Στις 26 Ιουλίου, η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας, διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού στο 6%, επίπεδα στα οποία βρίσκονται από τον Απρίλιο του 2003 και τα χαμηλότερα από τον Μάϊο του 1973.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα