«Καταστροφική» εβδομάδα για τις ευρωαγορές

Πάνω από 4% οι συνολικές απώλειες
Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2015 18:57
UPD:19:04
REUTERS/BENOIT TESSIER

Φωτογραφία αρχείου.

Με τον χειρότερο δυνατό τρόπο αποχαιρέτησαν την εβδομάδα τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, τα οποία εμφάνισαν απώλειες άνω του 2% λόγω των κλιμακούμενων πιέσεων στην αγορά του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 2,02% στις 5.965 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 2,29% στις 10.357 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 1,66% στις 4.558 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,86% στις 356,44 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας, οι απώλειες ξεπέρασαν το 4%.

Μετά την έκθεση της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενέργειας (EIA) σχετικά με τη διατήρηση της αυξημένης παραγωγής αργού και το 2016, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχωρεί κάτω των 36 δολαρίων ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια του Brent στο χρηματιστήριο του Λονδίνου κατακρημνίζονται κάτω των 36 δολαρίων.

Στο ταμπλό, οι μετοχές στον ενεργειακό κλάδο συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των επενδυτών. Πτώση άνω του 8% σημείωσε η Seadrill, ενώ απώλειες 10% κατέγραψε η Tullow. Η Shell με τη σειρά της, υποχώρησε στο 4,5%. Πιέσεις δέχθηκε και ο κλάδος των μετάλλων, με τις Anlgo American και Glencore να κατακρημνίζονται στο 4%.

Κέρδη άνω του 4% εμφάνισε η Bellway, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν τη βελτίωση του κατασκευαστικού κλίματος στη Βρετανία. Άνοδο 1,45% κατέγραψε η Micro Focus, μετά την αναβάθμιση της τιμής – στόχου από τις Investec και Barclays.

Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές των Burberry, Richmont, Swatch, Hermes και Prada, μετά την υποβάθμιση της τιμής – στόχου από την Bernstein.  

Στα οικονομίκα νέα της ημέρας, οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία αυξήθηκαν οριακά κατά 0,1% τον Νοέμβριο, παραμένοντας ωστόσο κάτω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στη Γαλλία, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών «έκλεισε» τον Οκτώβριο σε έλλειμμα 1,4 δισ. ευρώ από πλεόνασμα 300 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας τέλος, ανακοίνωσε τη διατήρηση του βασικού επιτοκίου στο 11%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα