Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2005 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές, μετά την έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Tankan, που έδειξε χαμηλότερη από το αναμενόμενο επιχειρηματική εμπιστοσύνη, μεταξύ των μεγαλύτερων βιομηχανιών. Απώλειες σημείωναν οι μετοχές των τραπεζών, συμπεριλμβανομένης της Mitsubishi UFJ Financial Group Inc.

Ο δείκτης Nikkei 225 υποχωρούσε 0,3%, φθάνοντας στις 13.530 μονάδες, στις 11 π.μ., τοπική ώρα. Ο Topix, σημείωνε απώλειες 0,6%, φθάνοντας στις 1.404,01 μονάδες, με τις μετοχές των τραπεζών, να αποτελούν περισσότερο από το ήμισυ των συνολικών του απωλειών.

Στην Ινδονησία, ο Jakarta Composite Index, ταλαντεύθηκε μεταξύ κερδών και απωλειών, καθώς οι επενδυτές υπολόγισαν την επίδραση των τρομοκρατικών επιθέσεων στο νησί του Μπαλί, έναντι των πλεονεκτημάτων της μείωσης των επιδοτήσεων καυσίμων από την κυβέρνηση.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, που τον αποτελούν περισσότερες από 1.000 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, υποχώρησε 1%, φθάνοντας στις 112,09 μονάδες. Ολοι οι δείκτες στις ασιατικές αγορές που ήταν ανοιχτές, σημείωσαν ελαφρά διαφοροποίηση. Κλειστές ήταν οι αγορές της Κίνας και της Ν. Κορέας.

Στην Αυστραλία, οι μετοχές της Woodside Petroleum Ltd., οδήγησαν τον δείκτη S&P/ASX 200 κατά 0,1% χαμηλότερα, μετά την υποχώρηση των τιμών του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη. Ο αριθμός των μετοχών που αντάλλαξαν χέρια ενδέχεται να είναι χαμηλότερος από τον μέσον όρο, καθώς το Σύδνεϋ, πρωτεύουσα της Νέας Νότιας Ουαλίας, τηρεί την Εργατική Ημέρα. Η Μελβούρνη, η πρωτεύουσα της Βικτόρια, είναι ανοιχτή.

Για το τρίμηνο, Nikkei και Topix, είχαν τις καλύτερες επιδόσεις σε τριμηνιαία βάση από την χρονική περίοδο που έληξε τον Σεπτέμβριο του 1995. Ο Nikkei κέρδισε 17% και ο Topix αναρριχήθηκε σε ποσοστό 20%.

Ο Topix, που αποτελείται από μετοχές τραπεζών, εκτινάχθηκε 37% το τελευταίο τρίμηνο, είχε τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 33 κλάδων που τον αποτέλεσαν σήμερα. Οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν 2,7%.

Οι μετοχές στην Ινδονησία υποχώρησαν 2,2% με την έναρξη της συνεδρίασης καθώς ανησυχία επικρατεί ότι οι βομβιστικές επιθέσεις, που σκότωσαν περισσότερους από 20 ανθρώπους στο Μπαλί, θα περιορίσουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις σε μία χώρα, που αντιμετωπίζει την κοινωνική αναταραχή, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τις επιδοτήσεις καυσίμων. Τουλάχιστον τρεις βόμβες εξερράγησαν την 1η Οκτωβρίου, στη χειρότερη επίθεση στην Ινδονησία, μετά τις 12 Οκτωβρίου του 2002, που σε τρομοκρατική ενέργεια βρήκαν τον θάνατο 202 άνθρωποι.

Ο Jakarta Composite ανέκαμψε από τις αρχικές του απώλειες, σημειώνοντας άνοδο ρεκόρ 0,1%. Νωρίτερα, βρισκόταν 0,4% χαμηλότερα, στις 1.074,93 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα