Goldman Sachs: Aγορά μεριδίου 9,4% της Hana Bank

Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2005 07:56

ΜΕΡΙΔΙΟ 9,4% στη Hana Bank, την τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ν. Κορέας, θα αγοράσει η δεύτερη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή φίρμα των ΗΠΑ, Goldman Sachs Group Inc.

Το τμήμα των μετοχών της Goldman θα αγοράσει περίπου 13 εκατ. μετοχές μιας εταιρείας συμμετοχών, που η Hana Bank σχεδιάζει να δημιουργήσει τον Δεκέμβριο, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο μέτοχο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της τράπεζας, που εδρεύει στη Σεούλ. Η Goldman αγόρασε 5 εκατ. μετοχές της Hana Bank τον Ιούνιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η συνεργασία με την Goldman, ενδέχεται να βοηθήσει τον ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή της Hana Bank, Kim Jong Yeol, να επιτύχει το στόχο να δημιουργήσει τμήμα επενδυτικής τραπεζικής και διαχείρισης κεφαλαίων για να ανταγωνιστεί με τις ξένες τράπεζες, των οποίων ηγείται η Citigroup Inc. Οι μετοχές της Hana Bank, αναρριχήθηκαν 49% φέτος, αυξάνοντας τη χρηματιστηριακή της αξία στα 6,9 δισ. δολάρια.

Το τμήμα μετοχών της Goldman, το οποίο διευθύνει ο Henry Cornell, είχε κέρδη από προηγούμενη επένδυση στην Kookmin Bank, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ν. Κορέας, από πλευράς περιουσιακών στοιχείων.

Ο Kim, εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την εξαγορά της LG Card Co., της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας έκδοσης πιστωτικών καρτών της χώρας και της Korea Exchange Bank, της πέμπτης σε μέγεθος τράπεζας. Νωρίτερα φέτος, η τράπεζα αγόρασε την Daehan Investment & Securities Co., προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη της από τις αμοιβές.

Η Temasek Holdings Pte, το κρατικό επενδυτικό σκέλος της Σιγκαπούρης, είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Hana Bank.

H Goldman το 2003 πούλησε 465 εκατ. δολ. σε μετοχές στην Kookmin Bank, περίπου το διπλάσιο του ποσού που κατέβαλε για να αποκτήσει μερίδιό της, πριν από τέσσερα χρόνια.

Κλειστό ήταν σήμερα το Χρηματιστήριο της Ν. Κορέας, λόγω εθνικής εορτής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα