Proton: Προς πώληση μεριδίου της στην Volkswagen

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας
Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2005 09:49

ΜΕΡΙΔΙΟ στην Volkswagen AG, θα πουλήσει η κρατική αυτοκινητοβιομηχανία της Μαλαισίας, Proton Holdings Bhd., σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας, Abdullah Ahmad Badawi. Οι μετοχές της Proton σημείωσαν άνοδο 3,6%, αμέσως μετά την ανακοίνωση.

«Το ερώτημα είναι, ποιο θεωρείται το κατάλληλο ποσοστό μετοχών», είπε ο Abdullah σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στην Κουάλα Λουμπούρ. Η Proton, θα ολοκληρώσει τις συνομιλίες φέτος για την παραγωγή νέων μοντέλων αυτοκινήτων με την Volkswagen, συμπλήρωσε.

Το μερίδιο, θα δώσει στη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, Volkswagen, το πρώτο εργοστάσιό της στη Νοτιο-Ανατολική Ασία, σε μία περιοχή με περίπου 550 εκατ. κατοίκους. Η Proton, από την άλλη πλευρά, θα αποκτήσει έναν συνεταίρο με τεχνολογία, που θα την βοηθήσει να περιορίσει τη μείωση των πωλήσεων των πέντε ετών, αντικαθιστώντας την ιαπωνική Mitsubishi Motor Corp., με την οποία η συνεργασία έληξε με την αυτοκινητοβιομηχανία της Μαλαισίας, τον Ιανουάριο.

Οι μετοχές της Proton σημείωσαν άνοδο στα υψηλότερα επίπεδα οκτώ ημερών, φθάνοντας στα 8,55 ρίνγκιτ, στις 12:30 μ.μ., στο Χρηματιστήριο της Μαλαισίας. Οι μετοχές της συνολικά φέτος έχουν υποχωρήσει 5,5% και υστέρησαν της ανόδου 2,1%, που σημείωσε ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου, Kuala Lumpur Composite.

Το μερίδιο της Proton στην αγορά αυτοκινήτων της Μαλαισίας, τη δεύτερη μεγαλύτερη της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας, υποχώρησε στο 44% πέρυσι, από 66% το 1999, καθώς έχασε πωλήσεις από την Toyota Motor Corp., την Hyundai Motor Co. και άλλες ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η Proton θα παραμείνει κρατική εταιρεία, ακόμη και εάν η Volkswagen αποκτήσει μερίδιο σε αυτήν, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα