Ενίσχυση του Ευρωκοινοβουλίου στην εποπτεία του ελληνικού προγράμματος

Τι αποφάσισε η Διάσκεψη των προέδρων του Κοινοβουλίου
Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2015 12:39
UPD:12:40
EPA/PATRICK SEEGER

Σύμφωνα με σχετικό ενημέρωση του ΣΥΡΙΖΑ, η υλοποίησή της απόφασης αναμένεται να αυξήσει τον ρόλο του μόνου εκλεγμένου ευρωπαϊκού θεσμού στη διαδικασία υλοποίησης και αξιολόγησης του προγράμματος. 

Την ενίσχυση του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου στην πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος αποφάσισε η Διάσκεψη των προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια της σημερινής της συνεδρίασης.

Σύμφωνα με σχετικό ενημέρωση του ΣΥΡΙΖΑ, η υλοποίησή της απόφασης αναμένεται να αυξήσει τον ρόλο του μόνου εκλεγμένου ευρωπαϊκού θεσμού στη διαδικασία υλοποίησης και αξιολόγησης του προγράμματος. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα πλέγμα διαφάνειας και δημοκρατικής συμμετοχής στην εποπτεία του ελληνικού προγράμματος, καθώς και του αντίκτυπού του σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Σε εφαρμογή της σχετικής απόφασης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Mάρτιν Σουλτς, απέστειλε στις 2 Δεκεμβρίου σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECON) Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, ζητώντας του «τον μέγιστο κοινοβουλευτικό έλεγχο όσον αφορά την εφαρμογή των μακροοικονομικών προγραμμάτων προσαρμογής», προκειμένου να αρχίσει η εφαρμογή του πριν το τέλος του έτους.

Η πρόταση κάνει λόγο για δημιουργία σχετικού working group που μεταξύ άλλων θα επιδιώξει συναντήσεις σε βάση τριμήνου, μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών, καθώς και την εντατικοποίηση ειδικών ερευνητικών αποστολών που θα συμβάλουν στην αποκάλυψη στοιχείων σε χώρες που είναι σε πρόγραμμα όπως η Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, η ECON θα έχει τον κεντρικό ρόλο στην προτεινόμενη διαδικασία, με παράλληλη συμμετοχή της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL), της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) και της Επιτροπής Προϋπολογισμού.

Επιπρόσθετα στην επιστολή Σουλτς, υπογραμμίζεται ότι ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε καμία περίπτωση δεν είναι η συμμετοχή του στην διαδικασία υλοποίησης, άλλα η διασφάλιση της διαφάνειας και του κοινοβουλευτικού ελέγχου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα