Endesa: Σχέδιο για διανομή μερισμάτων 7 δισ. ευρώ

Προκειμένου να αποφύγει την εξαγορά της από την Gas Natural SDG SA
Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2005 12:32

ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ύψους 7 δισ. ευρώ (8,4 δισ. δολ.) θα προτείνει προς τους μετόχους, καθώς αντιστέκεται σε προσφορά εξαγοράς ύψους 22,4 δισ. ευρώ από την ανταγωνίστριά της στον τομέα της ενεργείας, Gas Natural SDG SA, η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρικής ενεργείας της Ισπανίας, Endesa SA.

Το μέρισμα θα καταβληθεί σε πέντε χρόνια και θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από την πώληση περιουσιακών, μη στρατηγικών, στοιχείων της εταιρείας, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση κατά τη διάρκεια παρουσίασης προς τους αναλυτές. Η Gas Natural, με έδρα τη Βαρκελώνη, ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να μειώσει την προσφορά της, εάν η Endesa αυξήσει τα μερίσματα.

Σήμερα, τα στελέχη της Endesa ξεκίνησαν μια εθνική περιοδεία με στόχο να πείσουν του μετόχους να απορρίψουν την προσφορά, επικαλούμενοι ότι αυτή θα εμποδίσει την κερδοφορία και θα μειώσει την ανάπτυξη των περιουσιακών στοιχείων. Η εταιρεία παροχής φυσικού αερίου, υποστηρίζει από την πλευρά της, ότι τα συνδυασμένα κέρδη της ανά μετοχή, θα αυξηθούν από το 2006, όταν ολοκληρώσει την εξαγορά και συνδυάσει την παραγωγή ενεργείας και τη διανομή με τον τομέα προμηθειών της Gas Natural.

Τον Μάϊο ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Endesa, Rafael Miranda, είπε στους μετόχους ότι μπορεί να διανείμει κάποια από αυτά που θα εισπράξει, μετά την πώληση του μεριδίου της, στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της Ισπανίας, Amena SA. Τον Ιούλιο η Endesa εκτμούσε ότι τα κέρδη από την πώληση αυτή θα ανέλθουν σε 1,1 δισ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα