Η εικόνα για τις τελευταίες ζημιές στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις

Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2005 16:31

Από τις χαλαζοπτώσεις, βροχοπτώσεις και ανεμοθύελλες που σημειώθηκαν τον Μάιο και εντατικοποιήθηκαν στις αρχές Αυγούστου 2005 επλήγησαν περίπου 150.000 στρέμματα σε όλη τη χώρα με αγροτικές καλλιέργειες και με επίκεντρο τους Νομούς Ξάνθης και Ροδόπης, Καβάλας, Χαλκιδικής, Ημαθίας, Φθιώτιδας, Ηλείας κ.α.

Οι εκτιμήσεις ορισμένων καλλιεργειών (π.χ. κεράσια, κηπευτικά κ.α.) για τις ζημιές αυτές έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και έχει αρχίσει η κοινοποίηση των πορισμάτων εκτίμησης στους ενδιαφερόμενους παραγωγούς. Η καταβολή των αποζημιώσεων για τις ζημιές αυτές υπολογίζεται ότι θα αρχίσει περί το τέλος Οκτωβρίου.

Αυτήν την εποχή γίνονται οι εκτιμήσεις ορισμένων καλλιεργειών που η συγκομιδή τους δεν είχε αρχίσει ακόμη ή βρίσκεται σε εξέλιξη (βαμβάκια, αμπέλια, οπωροφόρα).

Στις αρχές Αυγούστου (από 1-12/08) δόθηκε από τον ΕΛ.Γ.Α. προθεσμία υποβολής δηλώσεων ζημιάς από αφορία στους παραγωγούς οπωροφόρων δένδρων και σπαραγγιών όλης της χώρας. Ο προϋπολογισμός των ζημιών αυτών ανέρχεται περίπου στα 150 εκατομμύρια €. Η διαδικασία των εκτιμήσεων για τις ζημιές αυτές πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ η έναρξη της καταβολής των αποζημιώσεων τοποθετείται περί τα τέλη Νοεμβρίου.

Οι ζημιές που έγιναν κατά τη διάρκεια του Αυγούστου έως τις αρχές του Οκτωβρίου σημειώθηκαν σε αμπελοκαλλιέργειες, ελιές, βαμβάκια, ρύζια, κηπευτικά και άλλες καλοκαιρινές καλλιέργειες. Αυτή την εβδομάδα, οι γεωπόνοι του ΕΛ.Γ.Α. διενεργούν τις επισημάνσεις των ζημιών, όπου το επιτρέπουν οι κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες, δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος, προσθέτοντας ότι είναι δεδομένη η βούληση για καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛ.Γ.Α. εντός του τριμήνου από την λήξη της συγκομιδής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα