Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία στα σχέδια της γ.γ. Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων

Δευτέρα, 07 Δεκεμβρίου 2015 20:32
UPD:20:37
REUTERS/YORGOS KARAHALIS

Στη δημιουργία ενός «Ταμείου Συμμετοχών» (Fund of Funds) που θα ονομάζεται Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο, προχωράει το υπουργείο Οικονομίας, με στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων και τη συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων πόρων από τον ιδιωτικό τομέα.

Πρόκειται συγκεκριμένα, όπως ανέφερε τη Δευτέρα σε ομιλία του ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας, Λόης Λαμπριανίδης, «για ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο στα πρότυπα μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, που θα περιλαμβάνει τόσο το δημόσιο όσο και διαφορετικούς φορείς του ιδιωτικού τομέα, το οποίο θα προσφέρει ανταποδοτικό χαρακτήρα στις επιχορηγήσεις του ελληνικού κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα, επιστροφή του κεφαλαίου -ίσως και με απόδοση- και σημαντική μόχλευση της κρατικής επιχορήγησης, με δυνάμει εφάμιλλη ή και μεγαλύτερη ιδιωτική συμμετοχή».

Μιλώντας στο πλαίσιο του Equity Investment Forum, το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα, ο γενικός γραμματέας ανέφερε ότι το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο κρίνεται απαραίτητο, μετά τη διαπίστωση ότι όλα αυτά τα χρόνια η σχεδόν αποκλειστική μορφή κρατικής ενίσχυσης υπήρξε αυτή των κεφαλαιακών επιδοτήσεων.

Παρουσίασε, επίσης στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, τα τελευταία 15 χρόνια δόθηκαν επιχορηγήσεις ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ σε 14.000 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 30 δισ. ευρώ με τη μέση επιχορήγηση ανά θέση εργασίας να φτάνει τα τελευταία χρόνια τις 323.000 ευρώ. Όμως, το 95% των επενδυτικών σχεδίων ήταν σε κλάδους χαμηλής και μέσης τεχνολογίας.

Κάτω λοιπόν από τη ομπρέλα αυτού του Ταμείου Συμμετοχών, ακολουθώντας τη διεθνή πρακτική θα υπάρχουν «Υβριδικά Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών» (ΥΚΕΣ).

«Θα επιδιώξουμε έναν έλεγχο από τις δυνάμεις της αγοράς, συνέχισε ο γενικός γραμματέας, που θα προκύπτει από την απαίτηση τα Ταμεία (ΥΚΕΣ), στο τέλος της λειτουργίας τους να αφήσουν κάποιο κέρδος ή τουλάχιστον να μην ζημιώσουν το κράτος, κάτι που θα διασφαλίζει ότι τα κρατικά χρήματα δεν δόθηκαν ματαίως. Δηλαδή θα διασφαλίζει ότι τα κρατικά χρήματα δόθηκαν σε επιχειρήσεις που σε βάθος 5-7, ίσως και παραπάνω, χρόνων αποδείχθηκαν βιώσιμες, κάτι που συχνά ήταν το μεγάλο ζητούμενο στους αναπτυξιακούς νόμους», ανέφερε ο κ. Λαμπριανίδης.

Ο κ. Λαμπριανίδης υπογράμμισε ότι «η εμπειρία από τη χρήση των κρατικών πόρων δεν ήταν η ευτυχέστερη. Προσέθεσε ότι στο νέο αναπτυξιακό νόμο υπάρχει πρόβλεψη για λειτουργία ουσιαστικών μηχανισμών αξιολόγησης και ελέγχου, ώστε να διασφαλίζεται η βέλτιστη χρήση των πόρων, με ταυτόχρονη επιτάχυνση των διαδικασιών. Σε αυτό το πλαίσιο, ένας από τους άξονες που δίνει έμφαση το υπουργείο είναι και αυτός της ενίσχυσης των επιχειρήσεων μέσω των Ταμείων, με τα οποία θα επιδιώξει να εισαγάγουμε στην αγορά μας έναν νέο έλεγχο αποτελέσματος για τα κρατικά χρήματα.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα