Ε.Ε.: Έγκριση της νέας στρατηγικής αερομεταφορών

Δευτέρα, 07 Δεκεμβρίου 2015 19:02
UPD:08/12/2015 08:23
REUTERS/TOBY MELVILLE

Στόχος της Επιτροπής είναι η χάραξη ολοκληρωμένης στρατηγικής για το σύνολο του αεροπορικού οικοσυστήματος της ΕΕ.

Τη νέα στρατηγική αερομεταφορών για την Ευρώπη ενέκρινε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία η οποία, όπως επισημαίνει σε σημερινή ανακοίνωσή της η Επιτροπή, θα αποτελέσει ορόσημο και σκοπό έχει την τόνωση της οικονομίας της Ευρώπης, την ενίσχυση της βιομηχανικής της βάσης, καθώς και της ηγετικής θέσης της Ε.Ε. σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στόχος της Επιτροπής είναι η χάραξη ολοκληρωμένης στρατηγικής για το σύνολο του αεροπορικού οικοσυστήματος της Ε.Ε. Σε αυτό το πλαίσιο, οι προτεραιότητες, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, είναι οι εξής:

1. Εδραίωση της Ε.Ε. ως ηγετικού παράγοντα στις διεθνείς αερομεταφορές και, ταυτόχρονα, διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού. Ο αεροπορικός τομέας της Ε.Ε. πρέπει να είναι σε θέση να αξιοποιήσει τις νέες αναπτυσσόμενες αγορές. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη σύναψη νέων εξωτερικών συμφωνιών αεροπορικών μεταφορών με σημαντικές χώρες και περιοχές του κόσμου, σημειώνει η Επιτροπή.

2. Αντιμετώπιση των ορίων ανάπτυξης στον αέρα και στο έδαφος. Η κύρια πρόκληση για την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών αερομεταφορών είναι να μειωθούν οι περιορισμοί στην χωρητικότητα, την αποδοτικότητα και τη συνδετικότητα, σύμφωνα με την Επιτροπή.

3. Διατήρηση υψηλών προτύπων σε επίπεδο Ε.Ε. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, κατά την Επιτροπή, να διατηρηθούν υψηλά πρότυπα για την ασφάλεια, την προστασία, το περιβάλλον , τα κοινωνικά θέματα και τα δικαιώματα των επιβατών, προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών και των επιχειρήσεων, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

4. Επίτευξη προόδου όσον αφορά την καινοτομία, τις ψηφιακές τεχνολογίες και τις επενδύσεις. Καταλύτης για την ανάπτυξη της αεροπορίας, καθώς και του ρόλου της ως μοχλού ανάπτυξης, θα είναι η καινοτομία και η ψηφιοποίηση. Ειδικότερα, η Ευρώπη πρέπει να αξιοποιήσει πλήρως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τονίζει η Επιτροπή.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση, Μάρος Σέφτσοβιτς δήλωσε ότι η ανταγωνιστικότητα και η αποδοτικότητα των αερομεταφορών έχει θεμελιώδη σημασία για την οικονομική μεγέθυνση της Ευρώπης.

EURONEWS

«Η νέα αυτή στρατηγική αερομεταφορών δημιουργεί ένα πλαίσιο που θα επιτρέψει στις ευρωπαϊκές αερομεταφορές να διατηρήσουν την παγκόσμια ηγετική τους θέση. Επίσης, επιβεβαιώνει την πρωτοπόρα δέσμευση της Ευρώπης για βιώσιμο κλάδο αερομεταφορών, θέμα εξαιρετικά επίκαιρο, καθώς η προσοχή όλου του πλανήτη είναι στραμμένη στο Παρίσι ενόψει της διάσκεψης COP21», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η Επίτροπος, αρμόδια για θέματα μεταφορών, Βιολέτα Μπουλτς πρόσθεσε ότι οι ευρωπαϊκές αερομεταφορές αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις και η σημερινή στρατηγική προτείνει ένα ολοκληρωμένο και φιλόδοξο σχέδιο δράσης για να διατηρήσει ο τομέας το προβάδισμά του. «Το εν λόγω σχέδιο δράσης αναμένεται να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εταιρειών, με νέες επενδύσεις και επιχειρηματικές ευκαιρίες που θα συμβάλλουν με τη σειρά τους στη βιώσιμη ανάπτυξη των εταιρειών. Οι Ευρωπαίοι πολίτες επίσης θα ωφεληθούν από περισσότερες επιλογές, χαμηλότερες τιμές και το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας και προστασίας», συνέχισε η κ. Μπουλτς.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα