Να ενισχυθεί η παραγωγική σύνδεση της ναυτιλίας με την οικονομία

Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2005 20:26

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλίας, τόσο ως προς το μέγεθος του στόλου που αντιπροσωπεύει το 18% της παγκόσμιας χωρητικότητας, όσο και ως προς την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών που επιβεβαιώνεται από την παρουσία της ελληνικής σημαίας στη «Λευκή Λίστα» των χωρών του Paris MOU και στο σύστημα «QUALSHIP 21» της Αμερικάνικης Ακτοφυλακής, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Ιωάννης Τζωάννος κατά την ομιλία του στην ημερίδα με θέμα «Η Συμβολή της Εκπαίδευσης στην Ανάδειξη της Ελλάδος ως Διεθνούς Ναυτιλιακού Κέντρου» που οργανώθηκε από το IST Studies.

Επίσης, με δεδομένο ότι η ποντοπόρος ναυτιλία αποτελεί βασικό πυλώνα στήριξης της εθνικής οικονομίας, αναφέρθηκε στον κίνδυνο αφελληνισμού της, ο οποίος για να εκλείψει θα πρέπει να ενισχυθεί η παραγωγική σύνδεση της ναυτιλίας με την εθνική οικονομία.

Ο βαθμός επιτυχίας της εθνικής αυτής προσπάθειας εξαρτάται πρωτίστως από τον ανθρώπινο παράγοντα, από την επάρκεια καλώς εκπαιδευμένων ικανών στελεχών σε όλα τα τμήματα της αλυσίδας των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων και στη θάλασσα και στη στεριά. Με αυτό το σκεπτικό, η κυβέρνηση προχωρεί στη ριζική αναβάθμιση των σπουδών και του status της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης, δίνοντας παράλληλα την δυνατότητα δραστηριοποίησης του ιδιωτικού τομέα στην κατάρτιση ναυτικών.

Στη συνέχεια τόνισε, πως η αξιοποίηση της εμπορικής ναυτιλίας προς όφελος της υπόλοιπης οικονομίας αφορά πρωτίστως την ενδυνάμωση του πλέγματος των εγχώριων δραστηριοτήτων που έχουν ως επίκεντρο τις θαλάσσιες μεταφορές, δηλαδή το ναυτιλιακό cluster στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και των όμορων δήμων. Ηδη η περιοχή αυτή αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο διεθνές ναυτιλιακό και οικονομικό κέντρο, που περιλαμβάνει εκτός από τις διαχειρίστριες εταιρείες και τράπεζες, ναυλομεσιτικά γραφεία, δικηγορικά γραφεία, εταιρείες ορκωτών λογιστών, νηογνώμονες ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης κ.α.

Τέλος, χαιρέτησε ως ιδιαίτερα θετική την πρωτοβουλία για την λειτουργία ενός νέου μεταπτυχιακού προγράμματος στο Ναυτικό Δίκαιο στο IST Studies σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Hertfordshire.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα