Market beat: Εβδομάδα με «προγραμματισμένες» μέρες πίεσης και μειωμένη γοητεία

Δευτέρα, 07 Δεκεμβρίου 2015 10:10
UPD:10:10
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι αναταράξεις της περασμένης εβδομάδας στις διεθνείς αγορές είχαν χαρακτηριστικά σεισμικών δονήσεων και την τρέχουσα εβδομάδα αναμένονται μετασεισμικές δονήσεις. Όσο για το κλίμα στο ΧΑ το χρηματοοικονομικό ημερολόγιο περιλαμβάνει την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου, την είσοδο προς διαπραγμάτευση των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, και από σήμερα χωρίς το προμέρισμα χρήσης 0,15 ευρώ ανά μετοχή θα διαπραγματεύεται η Motor Oil, ενώ παύει η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων προτίμησης για την ΑΜΚ της Τράπεζας Αττικής η άσκηση των οποίων ολοκληρώνεται την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου.

Οι τελικές τιμές των τραπεζικών μετοχών μετά τις ΑΜΚ είναι οι τρέχουσες, με όση πτώση πρόλαβαν να προκαλέσουν λίγες συνεδριάσεις της περασμένης βδομάδας. Η ΑΛΦΑ στη βδομάδα έχει χάσει -17,87%, περίπου όσο το premium μεταξύ της τιμής εισαγωγής των νέων μετοχών έναντι της τιμής κτήσης με συμμετοχή στην πρόσφατη ΑΜΚ. Ωστόσο στο τρέχον έτος εμφανίζει πτώση -91,75% και είναι η μετοχή με την «καλύτερη» ετήσια επίδοση.  Στην τελευταία θέση των επιδόσεων σε ετήσια βάση βρίσκεται η ΠΕΙΡ, με πτώση -99,29%, έχοντας εβδομαδιαία μεταβολή -35%. Η ΕΤΕ στο 2015 έχασε -97,07% και εμφάνισε τη μεγαλύτερη βουτιά -46,78% την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Η δε ΕΥΡΩΒ με πτώση στο έτος -95,05% έχασε -33,93% στη βδομάδα και η τρέχουσα τιμή της αντιστοιχεί σε discount από την τιμή της μετοχής από την ΑΜΚ.

Δικαίως δεν προβληματίζουν οι πιέσεις των τραπεζικών μετοχών, στις περιπτώσεις που υφίσταται μεγάλο premium της τρέχουσας τιμής από εκείνης των ΑΜΚ. Είναι ωστόσο περίεργο να οδηγούνται και οι υπόλοιπες σε επίπεδα κάτω από αυτά μιας πολύ πρόσφατης ΑΜΚ. Νομίζουμε πως αν δεν εξηγηθεί αυτό το ερώτημα από τον καθένα ξεχωριστά, ενώ απασχολεί κάθε επενδυτή, δύσκολα θα δούμε ιδιώτες να συμμετέχουν στις συναλλαγές με στόχο να τοποθετήσουν και όχι να τραβήξουν κεφάλαια. Γιατί θα παγώσουν οι περισσότεροι όταν συνειδητοποιήσουν ότι η κατώτερη τιμή που σημειώθηκε την προηγούμενη βδομάδα από τη μέγιστη των τελευταίων 12 μηνών που σημειώθηκε πέρυσι στις 8/12, απέχει -93,49% για την ΑΛΦΑ, -96,80% για την ΕΥΡΩΒ, -98,10% για την ΕΤΕ και -99,59% για την ΠΕΙΡ έναντι ενός -52,36% για τον 25άρη.

Η πτώση των ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ πιο κάτω από τις τιμές των πρόσφατων κεφαλαιακών ενισχύσεων, δυναμώνει τις διαθέσεις για ρευστοποίηση από τους πρώην ομολογιούχους, οι οποίοι φοβούνται τα χειρότερα.

Σύμφωνα με σχόλια χρηματιστηριακών κύκλων, σημαντικότατος αριθμός πρώην ομολογιούχων, ρευστοποιώντας ακόμα και σε χαμηλότερα επίπεδα, έχει την ευκαιρία καταγραφής κερδών, ενώ το κλίμα των πιέσεων θα ενταθεί με την είσοδο των νέων μετοχών από ΕΤΕ (14/12) και ΠΕΙΡ (8/12). Υπενθυμίζουμε πως την Παρασκευή 18/12, έχουμε την έξοδο του τίτλου της Εθνικής από τον δείκτη EuroStoxx 600.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας  

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ Κόσμος

Αντιμέτωπες με τις αποκλίνουσες πολιτικές των Κεντρικών Τραπεζών οι αγορές

Μια εβδομάδα αναταράξεων και νευρικότητας ήταν η πρώτη του Δεκεμβρίου που πιθανά να θεωρηθεί σημαντικός για την παγκόσμια οικονομία από τους ιστορικούς του μέλλοντος.  Η στήλη από την αρχή της χρονιάς («Ν» 19/1) με αφορμή απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας ειδοποίησε ότι οι Ελβετοί στέλνουν το μήνυμα πως πλησίασε η ώρα της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ. Συνεπώς, το όριο στην σχέση ανταλλαγής δεν προσέφερε κανενός είδους αμυντική θωράκιση στο φράγκο. Σημειώναμε δε, ότι σε όσους αρέσουν τα μεγάλα λόγια ο «πόλεμος των νομισμάτων», που θα ξεδιπλωθεί, είναι αποτέλεσμα της αναγκαστικής διαφοροποίησης που εμφανίζει η Fed έναντι των ΕΚΤ, Bank of Japan και των Κινέζων ιθυνόντων.

Διαφορετικές υποσχέσεις

Στις ΗΠΑ επιθυμούν την επιστροφή στην κανονικότητα και σε πληθωρισμό κοντά στο 2%, ενώ στην Κίνα έχουν να παλέψουν με μια επιβράδυνση που ίσως είναι μεγαλύτερη από εκείνη που φαίνεται. Φυσικά το ίδιο κρίσιμα σε σχέση με την παγκόσμια οικονομία ήταν τα προβλήματα στην Ιαπωνία και την Ευρώπη, με τη δεύτερη να θέλει να αποφύγει το να γίνει σαν την πρώτη. Αναφερόμασταν στον κίνδυνο του αποπληθωρισμού που τρομοκρατεί κατά καιρούς Κεντρικούς Τραπεζίτες και επενδυτές.

Οι χαμηλές πληθωριστικές πιέσεις στις αρχές του φθινοπώρου, είχαν αναγκάσει τον Μάριο Ντράγκι, τον Οκτώβριο, να χρησιμοποιήσει ρητορική που κατεύθυνε την παγκόσμια αγορά σε προσδοκίες για νέα μη συμβατικά μέτρα από την πλευρά της ΕΚΤ μέσα στο 2015. Η ανταπόκριση της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας στα λεγόμενα του ισχυρού ηγέτη της ΕΚΤ ήταν άμεση στο χώρο των συναλλαγματικών ισοτιμιών και στα χρηματιστήρια της ευρωζώνης. Όλοι πίεσαν το ευρώ, ανοίγοντας short θέσεις και τοποθετήθηκαν σε μετοχές του ευρώ. Καθώς μια επέκταση στο QE που ξεκίνησε το Μάρτιο με προκαθορισμένο τέλος το Σεπτέμβριο του 2016  και μια αύξηση στο ύψος των αγορών ανά μήνα της ΕΚΤ σε χρεόγραφα της ευρωζώνης, θεωρήθηκε βέβαιη στη σύνοδο της ΕΚΤ το Δεκέμβριο. 

Στο μεταξύ η Fed, είχε επίσης καθοδηγήσει τις αγορές από το 2014, σε πιθανή έναρξη αύξησης των βασικών της επιτοκίων τον Ιούνιο του 2015, που ήταν σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα πολλά χρόνια. Αλλά από τη ρητορική της προέδρου Γιέλεν τον Μάρτιο, όταν άρχισε το QE της ΕΚΤ, η στήλη ειδοποίησε πως η απογείωση των επιτοκίων θα ξεκινούσε το Σεπτέμβριο, με υπότιτλο «Η Fed δεν βιάζεται». Αυτό πίστεψαν από την άνοιξη και μετά όλες οι αγοραίες δυνάμεις.

Αλλά μεσολάβησε ο παγκόσμιος πανικός, από την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης στην Κίνα στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού. Έτσι στη σύνοδο της FOMC της Fed, στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου, αποφασίστηκε να μην αρχίσει η άνοδος των επιτοκίων της. Αυτό λειτούργησε ως απόδειξη πλέον και όχι σαν ένδειξη, πως η επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία θα είχε αντίκτυπο στο σύνολο των οικονομιών του πλανήτη. Η στάση αναμονής από την Fed και η υπογράμμιση της ύπαρξης διογκούμενων παραγόντων κινδύνου για τις αναδυόμενες οικονομίες, ήταν η βάση σημαντικών και πάλι αναταράξεων.

Απέναντι

Οι επαγγελματίες είχαν, τελευταία, μεγάλη εμπιστοσύνη στον Ντράγκι, που ότι είχε δεσμευτεί να κάνει η ΕΚΤ το έκανε, ενώ η Fed εμφανιζόταν αναβλητική και επιφυλακτική στο να κάνει τη μεγάλη στροφή. Πιθανά από τον κίνδυνο να μειωθεί ακόμα περισσότερο η εμπιστοσύνη των επενδυτών και το κύρος της, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, λειτουργώντας σαν κεραυνός εν αιθρία, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ξεκινήσει τη νομισματική πολιτική σύσφιξης στο τέλος του 2015.

Οι αγοραίες δυνάμεις αναγκάστηκαν μέσα στο τρέχον έτος, εξ αφορμής των επιλογών των Fed και ΕΚΤ, να αναπροσαρμόσουν πολλές φορές τις τακτικές τους στα διάφορα τμήματα της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς, κυρίως με υπαιτιότητα της Fed. Θα λέγαμε ότι οι βιαστικοί είδαν τις δυο μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες «απέναντι» Ιούνιο του 2015, αφού η ΕΚΤ είχε ξεκινήσει  το QE την άνοιξη και πλησίαζε ο Ιούνιος. Το Μάρτιο οι πιο διορατικοί κατάλαβαν πως η απόφαση αυτή αναβλήθηκε για τον Σεπτέμβριο και έτσι για την ώρα ΕΚΤ και Fed ήταν αμφότερες στο στρατόπεδο της νομισματικής χαλάρωσης.

Το Σεπτέμβριο ωστόσο, η διατήρηση της νομισματικής πολιτικής χωρίς αλλαγή, έδειξε πως η Fed θα άφηνε τις κρίσιμες αποφάσεις για του χρόνου και η ΕΚΤ θα διατηρούσε το τρέχον πρόγραμμα αναζωπύρωσης της οικονομικής δραστηριότητας και των πληθωριστικών πιέσεων. Η επιδείνωση των δεδομένων σχετικά με τον πληθωρισμό τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο οδήγησε την ΕΚΤ στο να ανεβάσει τους τόνους σχετικά με τα μέτρα αναθέρμανσης που θα ελάμβανε μέσα στο χρόνο. Τα στοιχεία δε από το μέτωπο της απασχόλησης στις ΗΠΑ και οι ρυθμοί ανάπτυξης που πέτυχαν η Κίνα και η Ευρωζώνη έδειξαν πως δεν πλήγηκε η ευρωστία της οικονομίας των ΗΠΑ παρά τις επιφυλάξεις των αρμοδίων τον Σεπτέμβριο.

Τότε η Fed ειδοποίησε, ότι μπορεί στις 15 και 16 Δεκεμβρίου, να αποφασίσει τη θέσπιση πολιτικής σύσφιξης, που θα ξεκινήσει με αύξηση των επιτοκίων. Η κίνηση αυτή αποτελεί ένα σημείο καμπής στην προσέγγιση της Fed για την οικονομία. Αποφασίζοντας να αυξήσει τα επιτόκια, θα χρειαστεί να κάνει περισσότερα από το να σηκώσει το πόδι από το γκάζι. Γιατί κάνει επίσης ένα αξιοσημείωτο βήμα προς την ομαλοποίηση της γενικής κατεύθυνσης της πολιτικής της, όταν η ΕΚΤ, βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πολύ διαφορετικό σύνολο οικονομικών συνθηκών. Όπως, μια γενικά υποτονική ανάπτυξη, τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, και τις ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι στις επιχειρήσεις  και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Ως εκ τούτου, οι ιθύνοντες της τράπεζας εξετάζουν σοβαρά η ΕΚΤ να πιέσει ακόμα πιο βαθιά το γκάζι της παροχής οικονομικού ερεθίσματος.

Η ΕΚΤ απογοήτευσε

Η ΕΚΤ τελικά το Δεκέμβριο απογοήτευσε. Γιατί το πάτημα στο γκάζι έγινε με τη μικρότερη πιθανή δύναμη, ενώ οι αγορές είχαν προεξοφλήσει κάτι πολύ πιο «ακραίο». Αλλά στο τέλος αυτό που θα αντιμετωπίσουν οι αγορές στην εκπνοή αυτής της παράξενης χρονιάς είναι, αν αποφασίσει η Fed, εκείνο που περίμεναν να συμβεί από το τέλος του πρώτου εξαμήνου. Η ΕΚΤ και η Fed απέναντι.

Η ΕΚΤ θέλει να χρησιμοποιήσει τα μη συμβατικά μέτρα τόνωσης, όπως τα αρνητικά επιτόκια, και η Fed με επίγνωση του κινδύνου για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αν τα επιτόκια παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για καιρό ακόμα, αναμένεται να τα αυξήσει. Η διαρκώς αυξανόμενη απόκλιση δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί από τα οικονομικά επιτελεία των κατά τόπους κυβερνήσεων, γιατί συνήθως είναι κατώτερες των οικονομικών περιστάσεων. Για αυτό εκτιμούμε ότι η εναρμόνιση των αποκλινουσών πολιτικών των κεντρικών τραπεζών επαφίεται στις αγορές, ειδικότερα, σε εκείνες του σταθερού εισοδήματος και των νομισμάτων.

Για την εβδομάδα, ο S&P500 κλείνοντας στις 2091,69 μονάδες είχε επίδοση +0,08% και στο 2015 +1,59%. Ο Dow κέρδισε +0,28% και πλέον αποδίδει +0,14% στο έτος. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχασε -1,35% με αρνητική πλέον επίδοση φέτος -0,23%, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, εμφάνισε μεταβολή -1,58%, με επίδοση έτους -1,77%. Ο δε Nasdaq με μεταβολή +0,29%, ανέβασε την απόδοσή του για το 2015 στο +8,58%. Η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε κατά +2,81% στα 1085,30 δολάρια η ουγκιά. Το αργό πετρέλαιο Crude των ΗΠΑ βούτηξε -3,90% στα 40,14 δολάρια το βαρέλι.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας, έπεσε -1,91% και η ετήσια επίδοσή του είναι +11,77%. Ο γερμανικός δείκτης DAX βούλιαξε -4,80%, σε συντονισμό με τους υπόλοιπους της ευρωζώνης, περνώντας σε απόδοση +9,65% το 2015 και ο CAC  έπεσε -4,37% με απόδοση φέτος +10,35%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας υποχώρησε -2,25% και στο τρέχον έτος χάνει πλέον -1,95%. Ο  δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε απώλειες -2,45% και στο 2015 κερδίζει +15,83%. Ο Bovespa της Βραζιλίας έχασε -1,21%, με απώλειες το τρέχον έτος -9,29%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού ακολούθησε με -2,83%, και πλέον οι απώλειές του το 2015 είναι -0,35%. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έχασε -2,69% με επίδοση για φέτος +3,07%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία υποχώρησε -1,88%, και στο 2015 αποδίδει -6,77%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ενισχύθηκε +0,76% και το 2015 υποχωρεί -5,80%. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο βασικός δείκτης της αγοράς της Σαγκάης SSE Comp. Ind. +2,58% με ετήσια επίδοση +8,97%.

ΧΑ

Η πρώτη εβδομάδα του ιστορικού για το ΧΑ Δεκεμβρίου του 2015 όπως ίσως αποδειχθεί αργότερα, ήταν άλλη μια καθοδική στο τελευταίο τρίμηνο. Στη διάρκειά της εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι τραπεζικές μετοχές μετά την περιπετειώδη διαδικασία για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας.

Οι ΑΜΚ των τραπεζών απασχόλησαν τους επενδυτές πολύ πριν την ολοκλήρωσή τους, αλλά μετά από αυτές, το συναλλακτικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στα τραπεζικά blue chip κύρια και σε λίγες ακόμα μετοχές του 25άρη. Έτσι δευτερεύον αλλά σημαντικό χαρακτηριστικό ήταν η πτώση του τζίρου των μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ το πρωτεύον ήταν πως ο ημερήσιος τζίρος λιγότερων από 10 blue chip συγκέντρωνε πάνω από το 80% του συνολικού.

Η εβδομάδα ξεκίνησε με πτώση τη Δευτέρα, τελευταία μέρα του Νοεμβρίου, με βουτιά του ΓΔ κατά -2,30% με ισοδύναμη πτώση του 52άρη, ενώ ο FTSEM ανέβηκε +0,16%. Οι μεταβολές αυτές προέκυψαν με τζίρο που ξεπέρασε τα 73 εκατ. ευρώ, λόγω απωλειών πάνω από -3,5% στους κλάδους Χρ/μικών Υπηρεσιών -5,73%, Πρώτων Υλών -4,52%, Κατασκευές Υλικά -4,35%, Ταξίδια Αναψυχή -4,25%, και Πετρελαίου Αερίου -3,58%. Ο Δεκέμβριος την Τρίτη έκανε ένα ανοδικό και «ανέξοδο» πρώτο βήμα με τζίρο 24,5 εκατ. ευρώ και άνοδο 0,71% του ΓΔ, που έδειξε αδύναμος να περάσει πάνω από τις 640 μονάδες. Αναγνωρίζοντας τη μεταμόρφωση του επιπέδου σε σκληρή οροφή. Τις δυο πρώτες μέρες η αγορά κινήθηκε αντίθετα από την τάση που επικράτησε στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Την Τετάρτη, σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών, η αγορά αναζητούσε το κατώτερο ημέρας και το μέγιστο μέρας των βασικών δεικτών εμφανίστηκε στα τρία πρώτα λεπτά. Είχαν δε εισαχθεί προς διαπραγμάτευση το σύνολο των μετοχών που προέκυψαν μετά τις ΑΜΚ των ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ που πρωταγωνίστησαν. Η ΑΛΦΑ με πτώση -14,89%, ημερήσιο όγκο 230.299.111 τεμάχια και τζίρο 468,060 εκατ. ευρώ, η δε ΕΥΡΩΒ με πτώση -29,29%, ημερήσιο όγκο 173.952.587 τεμάχια και τζίρο 175,153 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 666,345 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 464,635. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ εκείνη τη μέρα ενισχυμένη από την είσοδο των τραπεζών στο ταμπλό, παρά την πτώση του ΓΔ κατά -2,06%, οδηγήθηκε στα 41,221 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 411,572 εκατ. τεμάχια. Με κέρδη έκλεισαν μόνο ο κλαδικός δείκτης των Ασφαλειών +7,91% και σημαντικές απώλειες είχαν λίγοι κλάδοι, των Τραπεζών -9,53%, Πρώτων Υλών -4,67%, Ακίνητης Περιουσίας -2,12% και στα Προσωπικά Οικιακά Είδη -2,08%.

Η δεύτερη μέρα της υποδοχής των τραπεζικών blue chip ήταν χαμηλότερων τόνων, αλλά πτωτικής επίσης κατεύθυνσης. Ο τζίρος την Πέμπτη διαμορφώθηκε στα 86,108 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 32,260, παρά την έναρξη διαπραγμάτευσης του συνόλου των μετοχών της ΕΤΕ μετά την ΑΜΚ, γιατί κλείδωσε γρήγορα στο -30%. Οι τράπεζες μίκρυναν τον πτωτικό τους βηματισμό (-6,94% από -9,53%) και ο ΓΔ έχασε -1,40% με τον 25άρη στο -1,90%. Υπολογίσιμα κέρδη εμφάνισαν οι κλαδικοί δείκτες των Χρ/μικών Υπηρεσιών +2,90% και Ακίνητης Περιουσίας +2,33%. Εκτός τραπεζών για την πτώση τους ξεχώρισαν  οι εταιρίες Τροφίμων Ποτών -2,96%, Κοινής Ωφέλειας -2,02%, και Ταξίδια Αναψυχή -2,00%.

Η τελευταία μέρα της βδομάδας έφερε μια ακόμα φορά επανάληψη της δυναμικής των δυο προηγούμενων. Πρωταγωνίστησαν κύρια οι τράπεζες του 25άρη και συγκεκριμένα η ΑΛΦΑ με πτώση -3,98% ημερήσιο όγκο 14.010.164 τεμάχια και τζίρο 27,163 εκατ. ευρώ, η ΕΥΡΩΒ με πτώση -0,75%, ημερήσιο όγκο 11.802.257 τεμάχια και τζίρο 10,914 εκατ. ευρώ, ακολούθησαν ΟΤΕ -2,04% με τζίρο 9,514 εκατ. ευρώ, ΟΠΑΠ -3,37%  με τζίρο 4,164 εκατ. ευρώ, ΜΠΕΛΑ -5,05%  με τζίρο 2,413 εκατ. ευρώ, ΔΕΗ με τζίρο 1,321 εκατ. ευρώ, ΕΕΕ -3,18% 1,185 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ -23,97%, ημερήσιο όγκο 1.441.888 τεμάχια και τζίρο 0,947 εκατ. ευρώ με την ΠΕΙΡ στο -4,41% με ημερήσιο όγκο 310.732 τεμάχια και τζίρο 0,194 εκατ. ευρώ. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -1,59% και έφθασε στις 607,56 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 178,93 με μεταβολή -2,34%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 64,593 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 7,143. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 39,831 από 40,542 δις ευρώ την Πέμπτη.

Η στατιστική εικόνα χειροτέρεψε με μόνο δυο blue chip με κέρδη την ΑΡΑΙΓ +3,62% και ΕΛΠΕ +1,16% και την ΛΑΜΔΑ αμετάβλητη. Εκτός των τραπεζών διψήφιες απώλειες είχαν ΔΕΗ -10,98% και ΕΛΛΑΚΤΩΡ -11,36% ενώ πάνω από τον 25άρη και το -7% ήταν οι μεταβολές των ΒΙΟ, ΕΕΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Η γενίκευση των πιέσεων έφερε αυτό το αποτέλεσμα και η κληρονομιά για την τρέχουσα εβδομάδα είναι «βαριά».

Τεχνική ανάλυση

Τεχνικά η εβδομάδα ήταν από τις πλέον «έντιμες», αφού χωρίς πολλές μεταστροφές, εκτός μιας ανάσας της Τρίτη, από την ώρα που οι τιμές του ΓΔ πέρασαν κάτω από τις 640 μονάδες και ο 25άρης από τις 190, τη Δευτέρα, ο δρόμος για περεταίρω πτώση άνοιξε. Και αυτή διαμορφώθηκε τελικά στο -6,50% για τον μέσο όρο και στο -6,91% για το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η εβδομάδα παρέλαβε τους δείκτες πάνω σε μια ισχυρή στήριξη και τους κατέβασε αφήνοντας τους πάνω σε μια λιγότερο ισχυρή  και την τελευταία πριν από τον σκληρό πυθμένα της αγοράς για το τρέχον και τουλάχιστον άλλα δυο ακόμα έτη.

Η στατιστική εικόνα χειροτέρεψε με μόνο δυο blue chip με κέρδη την ΑΡΑΙΓ +3,62% και ΕΛΠΕ +1,16% και την ΛΑΜΔΑ αμετάβλητη. Εκτός των τραπεζών διψήφιες απώλειες είχαν ΔΕΗ -10,98% και ΕΛΛΑΚΤΩΡ -11,36% ενώ πάνω από τον 25άρη και το -7% ήταν οι μεταβολές των ΒΙΟ, ΕΕΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Η γενίκευση των πιέσεων έφερε αυτό το αποτέλεσμα και η κληρονομιά για την τρέχουσα εβδομάδα είναι «βαριά».

«Αρνητικά επηρεασμένος είναι ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης με το τεχνικό όριο στήριξης των 186 μονάδων να "παραδίνεται στις ορέξεις" των "Bears" δίνοντας έτσι περιθώριο πτώσης έως τη σημαντική μεσοπρόθεσμη ζώνη στήριξης των 170 με 160 μονάδων. Ουσιαστική αλλαγή στο υπάρχον καθοδικό πλάνο, θα προκληθεί μόνο με την επιβεβαιωμένη ανοδική τμήση των 640 μονάδων για το Γενικό Δείκτη και του επιπέδου των 192 με 195 μονάδων για τον FTSE 25». Σημείωνε στο σχόλιο μετά το κλείσιμο της Παρασκευής ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec σημείωσε: Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης εισήλθε, πλέον, σε υπερπουλημένες ζώνες τιμών, για δεύτερη φορά φέτος μετά τις 24 Αυγούστου. Η απότομη και γρήγορη υποχώρηση της Αγοράς αυξάνει το ενδεχόμενο κάποιας ανοδικής ανάσας, κατά τις επόμενες δύο συνεδριάσεις, η οποία θα κριθεί για την συνέχειά της από τον όγκο συναλλαγών που θα πραγματοποιήσει. Το εύρος αυτής της αντίδρασης εξαντλείται σε πρώτη φάση στις 630 μονάδες. Από την άλλη πλευρά το σπάσιμο επίπεδων που είχαν απορροφήσει σε προηγούμενες καθοδικές κινήσεις την προσφορά (630 – 640) έχει μετατρέψει την εν λόγω περιοχή σε ισχυρή αντίσταση, που συμπίπτει και με τα επίπεδα εισαγωγής των νέων μετοχών των δύο Τραπεζών. Συμπερασματικά, η εβδομάδα που πέρασε επιβάρυνε αισθητά την διαγραμματική εικόνα της Αγοράς, βάζοντας ως πιθανότερο μεσοπρόθεσμο σενάριο, πλέον, την δοκιμασία των νέων φετινών χαμηλών.

Σήμερα

Οι Ασιατικές αγορές μετοχών ανέκαμψαν σήμερα Δευτέρα 7/12 μετά από την εκτίναξη στη Wall Street την Παρασκευή, όταν το επενδυτικό κοινό καλωσόρισε μια αισιόδοξη έκθεση επί των θέσεων εργασίας των ΗΠΑ, που έδειξε ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ήταν σε θέση να χειριστεί την αναμενόμενη, πρώτη αύξηση των επιτοκίων, μετά από σχεδόν μια δεκαετία.

Οι τιμές του πετρελαίου βρέθηκαν κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 στον απόηχο της απόφασης του ΟΠΕΚ στην οποία οι χώρες εξαγωγής πετρελαίου θα διατηρήσουν την σε υψηλά επίπεδα ευρισκόμενη υψηλή παραγωγή τους παρά την υποτονική ζήτηση.

Το Brent ήταν τελευταία κάτω 24 σεντς στα 42,76 δολάρια το βαρέλι, ενώ αργού στις ΗΠΑ έχασε 41 σεντς, φθάνοντας στα 39,56. Οι επενδυτές μετοχών στην Ασία ήταν επίσης επιφυλακτικοί μπροστά από μια δέσμη στοιχείων για την κινεζική οικονομία που αναμένεται να παρουσιάσουν ότι η οικονομία είναι ακόμα υποτονική. Στοιχεία επί των εμπορικών συναλλαγών οφείλονται την Τρίτη, ακολουθούμενα από τον πληθωρισμό, την Τετάρτη και την βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις το Σάββατο.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας άνοιξε το δρόμο με ένα κέρδος 0,99%, ενώ οι μετοχές της Αυστραλίας κατάφεραν να εμφανίσουν άνοδο μόνο 0,1%. Ο δείκτης CSI300 από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες στη Σαγκάη και Shenzhen ξεκίνησε μαλακά πριν σκαρφαλώσει έως +0,34%. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κέρδιζε 0,2%. Στη Wall Street, ο δείκτης Dow είχε άνοδο 2,12% την Παρασκευή, ενώ ο S & P 500 κέρδισε 2,05% και ο Nasdaq 2,08%.

Τα κέρδη ακολούθησαν μια έκθεση για τις νέες θέσεις εργασίας των ΗΠΑ που έδειξαν οι εργοδότες προσέλαβαν 211.000 ανθρώπους, το Νοέμβριο, ενώ ακόμη μεγαλύτερος αριθμός είναι εκείνοι που εντάχθηκαν στο εργατικό δυναμικό.

Όλοι εκτός από έναν από τους primary dealers που ρωτήθηκαν από το Reuters αναμένουν ότι η Federal Reserve θα αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα αύξηση των επιτοκίων της, ενώ οι αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης υποδηλώνουν μια πιθανότητα περίπου 80%. Ωστόσο, μια ακραία τοποθέτηση αρκετών διαχειριστών κεφαλαίου στην αγορά και η έλλειψη ρευστότητας οδήγησε σε ορισμένες αντιφατικές κινήσεις, με το δολάριο έκλεισε την εβδομάδα κάτω, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων στην πραγματικότητα μειώθηκαν.

Οι αγορές συναλλάγματος δεν έχουν συνέλθει ακόμη από το άγριο ράλι της περασμένης εβδομάδας στο ευρώ το οποίο σημείωσε την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε περισσότερα από έξι χρόνια. Ήταν τόσο γρήγορη η κίνηση οι traders υποψιάζονται ότι πολλοί επενδυτές δεν ήταν σε θέση να βγουν από τις αρνητικές τους θέσεις και είχαν τώρα ελπίζει απελπισμένα για ένα πισωγύρισμα για να τις κλείσουν με μικρότερες ζημίες. Ωστόσο, αυτό με τη σειρά του έδωσε σε άλλους κερδοσκόπους λόγους να κρατήσουν το ευρώ μακριά από την πτώση, ίσως για αυτό το ενιαίο νόμισμα υπέστη μόνο περιορισμένες απώλειες μετά από την έκθεση για τις θέσεις εργασίας των ΗΠΑ.

Τη Δευτέρα, το ευρώ κρατούσε στα 1,0862 δολάρια, χαμηλότερα από την κορυφή στα 1,0980 την περασμένη εβδομάδα, αλλά εξακολουθεί να απέχει πολύ πάνω από το χαμηλό των 1,0538 δολαρίων.

Το δολάριο πήγε καλύτερα σχετικά με το γεν, αφού κινήθηκε προς τα πάνω αγοράζοντας 123,24 γιεν από τα χαμηλά των 122,44 την Παρασκευή. Έναντι ενός καλαθιού των κυριότερων νομισμάτων ο δείκτης DXY για το δολάριο ήταν οριακά επάνω στο 98,436.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Είχαμε προϊδεάσει από την προηγούμενη τεχνική ανάλυση ότι η 'νηνεμία', που υπήρχε πέριξ των 650 μονάδων θα σταματούσε βίαια με την είσοδο των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις νέες μετοχές τόσο της Eurobank όσο και της Alpha Bank καθώς θα έφερνε μεγάλες αναδιαρθρώσεις στα Θεσμικά χαρτοφυλάκια προκαλώντας στη πορεία καθοδικές πιέσεις.

Μάλιστα είχαμε αναφέρει ότι θεωρούσαμε ως πιθανή τη καταγραφή τιμών χαμηλότερα από τη στήριξη των 612 μονάδων. Όντως ο Δείκτης έχει βρεθεί κάτω από τη στήριξη των 612 μονάδων ανοίγοντας διαγραμματικό θέμα με τις στηρίξεις στις 600 και στις 580 μονάδες. Πιθανή τώρα καθοδική διάσπαση των 580 μονάδων θα στριμώξει άσχημα τους "Bulls" στη γωνία, αναγκάζοντάς τους σε άμεσες ρευστοποιήσεις στοιχείο, όπου θα ωθήσει το Γενικό Δείκτη προς το τελευταίο προπύργιο στήριξης των 560 με 550 μονάδων.

Χαρακτηριστικό γεγονός των αναδιαρθρώσεων, είναι η συμπεριφορά αρκετών Δεικτοβαρών τίτλων με προεξέχοντα αυτόν του ΟΤΕ και της ΕΕΕ.

Μέσα σε αυτή τη βραχυχρόνια αρνητική ατμόσφαιρα, ως το μόνο θετικό στοιχείο εκλαμβάνουμε το γεγονός εισόδου των Τραπεζικών μετοχών στη βαρύτητα των δεικτών, μετά το "Τ+5", καθώς είναι πολύ πιθανό να έχει ήδη εκδηλωθεί η οποιαδήποτε καθοδική πίεση από τους ομολογιούχους LME και να εμφανιστούν σημάδια δημιουργίας ανοδικού στροφέα με το "πάτημα" από χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Επηρεασμένος είναι και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης με το τεχνικό όριο στήριξης των 186 μονάδων να "παραδίνεται στις ορέξεις" των "Bears" δίνοντας έτσι περιθώριο πτώσης έως τη σημαντική μεσοπρόθεσμη ζώνη στήριξης των 170 με 160 μονάδων.

Ουσιαστική αλλαγή στο υπάρχον καθοδικό πλάνο, θα προκληθεί μόνο με την επιβεβαιωμένη ανοδική τμήση των 640 μονάδων για το Γενικό Δείκτη και του επιπέδου των 192 με 195 μονάδων για τον FTSE 25.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Πολύ πιο εύκολα και πολύ πιο γρήγορα, από ότι ίσως θα περίμενε κανείς, οι δύο από τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες έχασαν τα επίπεδα στα οποία πραγματοποίησαν τις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου. Σε αυτή την πορεία το Χρηματιστήριο ακολούθησε σχεδόν καθολικά την κίνηση των δύο Τραπεζών, καθώς φαίνεται ότι προεξοφλείται αντίστοιχη πορεία και για τις δύο Τράπεζες που απομένουν να εισαγάγουν τις νέες μετοχές τους στο Χ.Α.

Το κλίμα επιβαρύνθηκε και από την διεθνή τάση, καθώς οι επενδυτές ανέμεναν μια "ζωηρότερη" στάση της ΕΚΤ στο θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ στο εσωτερικό οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην προώθηση του δεύτερου πακέτου μέτρων για την δόση του ενός δισ. ευρώ, δεν βοήθησαν ιδιαίτερα την διαμόρφωση μια θετικότερης ψυχολογίας. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η Ελληνική Αγορά, 17 συνεδριάσεις πριν το τέλος της χρονιάς να διαπραγματεύεται 7% υψηλότερα από τα φετινά χαμηλά έτους και οι Τράπεζες να συνεχίζουν την καταγραφή νέων ιστορικών χαμηλών.

Η έλλειψη κάποιου εγχώριου θετικού καταλύτη έχει συνδράμει στο να παραδοθούν τα "ηνία" της Αγοράς στους πωλητές, οι οποίοι με μικρή σχετικά προσφορά διαμορφώνουν πλέον τις τιμές. Την ίδια στιγμή η έλευση του Δεκεμβρίου αποδυναμώνει αισθητά τους ενεργούς κωδικούς που θα μπορούσαν να αναστείλουν την δυναμική της πτώσης. Το κλείσιμο των βιβλίων των μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων αποδυναμώνει ίσως την διάθεση ανάληψης ρίσκου, ειδικά με την εικόνα των ανοικτών θεμάτων να επιβαρύνεται καθημερινά και από την φημολογία και τις δηλώσεις που αφορούν την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως και να έχει η τρέχουσα συγκυρία νέων επιτείνει τις διακυμάνσεις και οι τιμές πλέον αναζητούν την νέα ζώνη "φθήνιας" που θα προκαλέσει κάποιο βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον αντίδρασης.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Η Πολιτική της ΕΚΤ διευκολύνει περισσότερο από ό, τι νομίζουν οι αγορές

Σε ομιλία του στο Economic Club της Νέας Υόρκης στις 4 Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος Ντράγκι εξήγησε ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής που αποφάσισε την περασμένη Πέμπτη, είχε κίνητρο δύο παράγοντες, ήτοι «ένα παγκόσμιο περιβάλλον με νευρικότητα στις τιμές του πετρελαίου και των βασικών υλών που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν τις αποπληθωριστικές προσδοκίες  και ένα τοπικό περιβάλλον όπου η επίμονη επιβράδυνση συνεχίζει να περιορίζει τις πληθωριστικές πιέσεις». Πράγματι, ο τελευταίος παράγοντας θα μπορούσε να διατηρηθεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, δεδομένου του πολύ μεγάλου μεγέθους του χάσματος μεταξύ παραγωγής και ζήτησης, που δεν θα μπορεί να κλείσει για αρκετά χρόνια, και πέρα ​​από αυτό, υπάρχει «μια σημαντική χρονική καθυστέρηση πριν μεταφραστεί η στενότητα στην αγορά εργασίας σε υψηλότερους μισθούς». Αυτό δικαιολογεί τη νέα βαθμονόμηση της νομισματικής πολιτικής. Ο Πρόεδρος Draghi επέμεινε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται από την ΕΚΤ δεν έχουν αποτέλεσμα, αλλά ότι χρειάζεται να ενισχυθούν, λόγω της συνεχιζόμενης αδυναμίας των πληθωριστικών πιέσεων.

Σημείωσε ειδικότερα ότι η παράταση του χρόνου του QE και την απόφαση να επενδύσουν εκ νέου τις αποπληρωμές θα προσθέσει 680 δις ευρώ ρευστότητα στο σύστημα μέχρι το 2019, εκτός από το 1,2 τρις που ήδη έχει αποφασιστεί από τον Ιανουάριο του 2015. Αυτό σημαίνει ότι η νομισματική πολιτική θα εξακολουθήσει να είναι πολύ επεκτατική για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ως εκ τούτου, θα υπάρξει ενίσχυση της καθοδήγησης επί της προόδου σχετικά με τα επιτόκια αλλά και της άφθονης ρευστότητας. Ο κ Draghi ήταν σημαντικά δυνατότερος στην άποψη υπέρ χαλάρωσης στον τόνο του στη Νέα Υόρκη από την προηγούμενη ημέρα στη Φρανκφούρτη, όπου απέτυχε να πείσει τους συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές ότι η δέσμη μέτρων που αποφάσισε το ΔΣ ήταν αρκετά σημαντική. Επιπλέον, δικαιολόγησε την απόφαση που ελήφθη να επικεντρωθεί στις πιο ρευστές και γενικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, για να αποφευχθούν οι «ακούσιες συνέπειες σχετικά με την κατανομή και τη διανομή», η οποία λήφθηκε ως αιτιολόγηση του γιατί το QE δεν επεκτάθηκε σε κάποιο άλλη εκ των κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων, όπως τα εταιρικά ομόλογα ή μετοχές, όπως ορισμένοι από τους συμμετέχοντες στην αγορά ανέμεναν.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Τον πρώτο σκόπελο του προϋπολογισμού, που παραδοσιακά ενέχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης,πέρασε «αναίμακτα» το Σάββατο, λίγο μετά τα μεσάνυχτα η κυβέρνηση με 153 «Ναι» έναντι 145 «Όχι» σε σύνολο 298 ψηφισάντων βουλευτών.

Ωστόσο για το Μαξίμου τα δύσκολα έρχονται με τις κύριες συντάξεις, τα εργασιακά και την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ να αποτελούν ήδη τα νέα πεδία αντιπαράθεσης με τους δανειστές.

Η πρώτη αξιολόγηση για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων που επρόκειτο να γίνει τον περασμένο Οκτώβριο, δεν αποκλείεται να παραταθεί μέχρι και τις αρχές του επόμενου καλοκαιριού, αναφέρει σε δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα Die Welt, επικαλούμενη ευρωπαϊκούς διαπραγματευτικούς κύκλους, ενώ τονίζει ότι, σύμφωνα με αναφορά της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα με ημερομηνία 1 Δεκεμβρίου, η Ελλάδα είναι «πρακτικά ακυβέρνητη».

Τρεις προκλήσεις στο σχεδιασμό πολιτικής για την προσέλκυση επενδύσεων καταγράφει η Αlpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων. Η κινητοποίηση της επενδυτικής πρωτοβουλίας, ιδίως στο πεδίο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που συχνά αναφέρεται ως η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, πρέπει να αποτελέσει το βασικό εργαλείο για το σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής στα επόμενα χρόνια.

Η έξοδος από τα capital controls μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και στα μέσα του 2016 εκτιμά ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης και σημειώνει ότι έχει ήδη αρχίσει να βελτιώνεται το επιχειρηματικό κλίμα.

Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο υπουργός αναφέρει ότι «το γ΄τρίμηνο, με τους κεφαλαιακούς ελέγχους να πλήττουν την οικονομία και την αβεβαιότητα σχετικά με την παραμονή στην ευρωζώνη να κορυφώνεται, το ΑΕΠ υποχώρησε μόλις κατά 1,1%. Αν το τρέχον τρίμηνο η συρρίκνωση περιοριστεί στο 0,2%, συνολικά για το 2015 θα καταγραφεί ανάπτυξη! Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι πριν από το καλοκαίρι το ΑΕΠ θα έχει επιστρέψει σε ανοδική τροχιά».

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την πώληση του ξενοδοχείου Hilton από την Alpha Bank. ΑΛΦΑ-3,98%. Πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι η τράπεζα ανέθεσε στη Citi τον ρόλο του συμβούλου πώλησης για το ξενοδοχείο, το οποίο έχει ευνοηθεί το τελευταίο διάστημα από την άνοδο του αθηναϊκού τουρισμού, αυξάνοντας πληρότητες, τιμές και συνεπώς έσοδα, όπως συνέβη με όλα τα ξενοδοχεία πολυτελείας της πρωτεύουσας.

Στο 16,88% αυξήθηκε το ποσοστό της Fairfax στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobankμετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της ΑΜΚ.

Το εν λόγω ποσοστό αντιστοιχεί σε 369.028.211 δικαιώματα ψήφου επί των μετοχών της τράπεζας.

Το βραβείο του καλύτερου Παρόχου πληροφορίας για το 2015 απένειμε στο Χρηματιστήριο Αθηνών η Διεύθυνση Διαχείρισης Δεδομένων Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (FISD) της Ένωσης των φορέων της Βιομηχανίας πληροφορίας και Λογισμικών (SIIA - Software & Information Industry Association). Το βραβείο, το οποίο απονεμήθηκε στη Γενική Συνέλευση της FISD που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο στις 2 Δεκεμβρίου 2015, δημιουργήθηκε από την ομάδα εργασίας Επικοινωνίας της FISD με σκοπό να αναγνωρίζεται το Χρηματιστήριο ή ο Πάροχος πληροφορίας που ακολουθεί κατά τον πιστότερο τρόπο τις συστάσεις Καλών Πρακτικών της Ομάδας Εργασίας.

Συμπληρωματική κρατική ενίσχυση ύψους 2,71 δισ. ευρώ προς την Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ-23,97% της Ελλάδος ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα.

Η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα που έχουν ήδη εφαρμοστεί στο πλαίσιο του υφιστάμενου σχεδίου αναδιάρθρωσης της τράπεζας του Ιουλίου 2014, επιπλέον εκείνων που προβλέπονται στο τροποποιημένο σχέδιο, θα επιτρέψουν στην ΕΤΕ να εξασφαλίσει τη χορήγηση πιστώσεων προς την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της Ε.Ε.

Κατηγορηματικά διαψεύδει η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ-23,97%αναφορές περί εμπλοκής με Finans, κάνοντάς λόγο για «αναληθές δημοσίευμα».

Η σχετική διαδικασία ακολουθεί τη σχεδιασμένη πορεία και δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία εξέλιξη η οποία να χρήζει ανακοίνωσης, επισημαίνει η Εθνική Τράπεζα.

Με σημαντική διεύρυνση των EBITDA έκλεισε το εννεάμηνο για τη μητρική εταιρεία «Υγεία», παρά την κάμψη των πωλήσεων και το δύσκολο οικονομικό κλίμα. Συγκεκριμένα, τα λειτουργικά κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 12,8 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 15,5% σε σχέση με πέρυσι. O κύκλος εργασιών υποχώρησε στα 92,8 εκατ. ευρώ από 99,7 εκατ., ενώ το συνολικό αποτέλεσμα ήταν αρνητικό στο 1,6 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 40 χιλ. ευρώ. Η συγκεκριμένη ζημιά αποδίδεται σε έκτακτα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα -4 εκατ. ευρώ.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Σταθερά ανοδικά κινήθηκε η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, εξέλιξη η οποία ανοίγει κατά πάσα πιθανότητα τον δρόμο για αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve αυτόν τον μήνα, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μία δεκαετία.

Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, τα μισθολόγια – πλην του αγροτικού τομέα – αυξήθηκαν κατά 211.000 τον προηγούμενο μήνα, ενώ το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σταθερό στο 5%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 7,5 ετών.

Σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας το 2016 στο 1,4%, από 1,8%, και το 2017 στο 1,6%, από 1,9%, προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας. Παράλληλα, διατήρησε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη το τρέχον έτος στο 1,2%.

«Οι προοπτικές για ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και του πληθωρισμού εξακολουθούν να υπόκεινται σε καθοδικούς κινδύνους», τονίζει η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωση της.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι βέβαιη ότι θα αντιμετωπίσει επιτυχώς τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη. «Τα νέα μέτρα της ΕΚΤ θα μας επιτρέψουν να επιτύχουμε τους στόχους για τον πληθωρισμό» σημείωσε ο Ντράγκι, προσθέτοντας ότι «παρ’ όλα αυτά είμαστε έτοιμοι να προβούμε στα επόμενα βήματα, εάν καταστεί αναγκαίο». «Εάν δεν υπάρξουν πρόσθετα μέτρα, τότε είμαστε αναγκασμένοι να μεταθέσουμε χρονικά τον στόχο για τον πληθωρισμό» εκτίμησε εν συνεχεία.

Την αξιολόγηση «Α+» της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας επιβεβαίωσε ο οίκος Standard & Poor’s, διατηρώντας το outlook σε «σταθερό». Η επιβεβαίωση της ιρλανδικής αξιολόγησης αντανακλά την εκτίμηση περί ανάπτυξης 4% την περίοδο 2015 – 2018, σημειώνοντας τον υψηλότερο ρυθμό μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Ο S&P εκτιμά παράλληλα, ότι το δημόσιο χρέος θα έχει υποχωρήσει κάτω του 80% έως το 2018.

Δίχως συμφωνία για το ανώτατο όριο παραγωγής πετρελαίου ολοκληρώθηκε η σύνοδος των χωρών του ΟΠΕΚ, η οποία ανανέωσε το ραντεβού της για τις 2 Ιουνίου. Στην επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε δεν υπήρξε αναφορά για το όριο παραγωγής πετρελαίου, παρά τις διαρροές περί αύξησής του στα 31,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως. «Το σώμα δεν μπορούσε να συμφωνήσει στους αριθμούς, επειδή ήταν αδύνατο να εκτιμηθεί η συνεισφορά του Ιράν στην παγκόσμια αγορά» εξήγησε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ. Από την πλευρά της Τεχεράνης, κατέστη σαφές ότι δεν εξετάζεται καμία μείωση της παραγωγής προτού αρθούν πλήρως οι κυρώσεις της Δύσης.

Το «πράσινο φως» των μετόχων για τη συγχώνευση της Nokia με τη γαλλική Alcatel Lucent έλαβε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της φινλανδικής εταιρείας Ρατζέεβ Σούρι. Η άλλοτε κορυφαία κατασκευάστρια κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως, η Nokia φιλοδοξεί με τη συμφωνία αυτή να κατακτήσει σήμερα την κορυφή στην παροχή εξοπλισμού τηλεπικοινωνιακών δικτύων και υπηρεσιών.

Τα ετήσια έσοδα των δύο υπό συγχώνευση εταιρειών υπολογίζονται κοντά στα 25 δισ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα