Parmalat: Αποζημιώσεις ύψους 7,1 δισ. ευρώ ζητά από τράπεζες

Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2005 10:44

ΠΟΣΟΝ 7,1 δισ. ευρώ (8,5 δισ. δολ.) ζητά για τις ζημίες που υπέστη η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων της Ιταλίας, Parmalat Finanziaria SpA, από την Credit Suisse First Boston και άλλες τράπεζες, ισχυριζόμενη ότι αυτές συνέβαλαν στη χρεοκοπία της, πριν από δύο χρόνια.

Η Parmalat ανακοίνωσε τη μήνυση κατά της Credit Suisse και άλλων τραπεζών, σε δημοσίευμα που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας στις ιταλικές εφημερίδες, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της να επαναφέρει τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο.

Οι μετοχές της Parmalat θα εισαχθούν πάλι για διαπραγμάτευση στις 6 Οκτωβρίου, 21 μήνες μετά την αναστολή της διαπραγμάτευσής τους, πριν από την χρεοκοπία. Η εταιρεία θα επιστρέψει στις συναλλαγές μετά την ανταλλαγή 14 δισ. ευρώ από τους πιστωτές του χρέους της εταιρείας σε νέες μετοχές.

Ο πρόεδρος της εταιρείας, Enrico Bondi, κατέθεσε μηνύσεις και ζητά δισεκατομμύρια ευρώ για ζημίες που προκλήθηκαν από τους ορκωτούς λογιστές και τις μεγαλύτερες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Bank of America Corp. και της Citigroup, λέγοντας ότι οι χρηματοδοτήσεις βοήθησαν στη διατήρηση της οικονομικής απάτης που προκάλεσε την κατάρρευση της Parmalat. Επίσης η εταιρεία ζητά αποζημίωση 126,5 εκατ. ευρώ από την Merrill Lynch International.

Υπό τον ιταλικό νόμο χρεοκοπίας η Parmalat δεν μπορεί να ξανακερδίσει περισσότερα από 13,9 δισ. ευρώ σε αποζημιώσεις, οι οποίες αποτελούν και το ποσόν του ελλείμματος της εταιρείας, που την οδήγησε στην πτώχευση. Ο Bondi, έχει ήδη κερδίσει περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ σε διακανονισμούς με την Morgan Stanley και το τμήμα διαχείρισης κεφαλαίων της Banca Intesa SpA, της μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας.

Επίσης ο Bondi έκανε άλλες 70 κινήσεις στην Ιταλία, ψάχνοντας συνολικά το ποσόν των 7,5 δισ. ευρώ, ποσόν που δεν περιλαμβάνεται στο όριο των 13,9 δισ. δολ., καθώς έχει να κάνει με συμφωνίες και συμβόλαια, που προηγήθηκαν της πτώχευσης. Η Capitali SpA, η τέταρτη σε μέγεθος τράπεζα της Ιταλίας, θα κατέχει το 5,5% της Parmalat, μετά την ανταλλαγή του χρέους με μετοχές. Η Banca di Roma SpA θα κατέχει το 5,4% και η JPMorgan Chase & Co., στο 2,3%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα