BP: Μείωση της παραγωγής, χαμηλότερα κατά 700 εκατ. δολ. τα κέρδη

Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2005 11:03

ΜΕΙΩΣΗ για πρώτη φορά, σε χρονικό διάστημα δύο ετών, εμφάνισε η παραγωγής της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαιοειδών της Ευρώπης, BP Plc και η διοίκησή της ανακοίνωσε ότι τα κέρδη του τρίτου τριμήνου θα είναι χαμηλότερα και πλέον των 700 εκατ. δολ., εξ αιτίας των ζημιών που υπέστησαν οι εγκαταστάσεις της από τους τυφώνες «Katrina» και «Rita».

Η παραγωγή το τρίτο τρίμηνο διαμορφώθηκε σε περίπου 3,8 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, 2,8% χαμηλότερα από τα 3,91 εκατ. βαρέλια, που είχε παράγει την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Το κόστος επιδιόρθωσης της πλατφόρμας της, «Thunder Storm» στον Κόλπο του Μεξικό, που υπέστη ζημίες από άλλη καταιγίδα, ήταν επιπλέον 100 εκατ. δολ. για την περίοδο, όπως ανακοίνωσε η BP.

H BP, με επικεφαλής των John Browne, υπέφερε τον Ιούλιο από τις ζημιές που προκάλεσε ο τυφώνας «Dennis», στην πλατφόρμα της, οι οποίες καθυστέρησαν και την έναρξη της λειτουργίας της. Μέχρι στιγμής «Katrina» και «Rita», έχουν διακόψει την παραγωγή του 8,2% της ετήσιας παραγωγής της περιφέρειας με τις ζημιές που προκάλεσαν στις εγκαταστάσεις των εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Royal Dutch Shell Plc και της Exxon Mobil Corp.

Οι μετοχές της BP υποχωρούσαν 12 πένες, ποσοστό 1,8%, φθάνοντας στις 661,5 πένες η μία, στις 8:22' π.μ. στο Λονδίνο. Συνολικά φέτος, έχουν σημειώσει άνοδο 31%, υπερβαίνοντας την άνοδο του βρετανικού δείκτη FTSE 100, στον οποίο ανήκει.

Οι δύο τυφώνες μείωσαν την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της εταιρείας στον Κόλπο, στο Τέξας Σίτι και μείωσε τα περιθώρια κέρδους των διϋλιστηρίων της, εξ αιτίας της ανόδου των τιμών χονδρικής, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η ΒΡ, αναθεώρησε την παραγωγή της για το σύνολο του έτους, από 4,1 έως 4,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, επισημαίνοντας ότι θα είναι ευτυχής με αυτά τα νούμερα.

Στις 31 Αυγούστου η ΒΡ ανακοίνωσε ότι επτά πλατφόρμες της στον Κόλπο του Μεξικό στις ΗΠΑ ανετράπησαν από τον τυφώνα «Katrina». Σχεδόν τρεις εβδομάδες αργότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι εκκενώνει και πάλι τις εγκαταστάσεις, καθώς πλησίαζε ο τυφώνας «Rita».

Περίπου το 20% της δυναμικότητας διΰλισης των ΗΠΑ σταμάτησε στο Τέξας την εβδομάδα που άρχισε στις 19 Σεπτεμβρίου, εξ αιτίας του «Rita».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα