Ινδονησία: Στα υψηλότερα επίπεδα 29 μηνών τα επιτόκια

Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2005 12:30

ΣΤΑ υψηλότερα επίπεδα 29 μηνών, με στόχο να περιορίσει τον πληθωρισμό, αύξησε τα βασικά επιτόκια δανεισμού η Κεντρική Τράπεζα της Ινδονησίας, κάτι το αναμενόμενο, μετά τον υπερδιπλασιασμό της τιμής των καυσίμων από την κυβέρνηση την 1 η Οκτωβρίου.

Η Bank Indonesia αύξησε τα επιτόκια κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 11%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του διοικητή της, Burhanuddin Abdullah, στη Τζακάρτα. Η αύξηση είναι διπλάσια της αντίστοιχης που προέβλεπαν εννέα οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. Η Τράπεζα συνεδρίασε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αντί στις 6 Οκτωβρίου, μετά την αύξηση των τιμών των καυσίμων το Σαββατοκύριακο.

Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ίσως άργησε να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού φέτος για να περιορίσει την άνοδο του πληθωρισμού και την υποχώρηση του νομίσματός της, εκτιμούν επενδυτικές τράπεζες, όπως η Goldman Sachs και η Standard Chartered Bank Plc. Ο πληθωρισμός της Ινδονησίας επιταχύνθηκε στα υψηλότερα επίπεδα 33 μηνών και στο 9,1% τον Σεπτέμβριο και ενδέχεται να αυξηθεί επιπλέον τέσσερις ποσοστιαίες μονές, εξ αιτίας του υψηλού κόστους ενεργείας, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Σχεδιασμού της Ινδονησίας, Sri Mulyani Indrawati, χθες.

Η κυβέρνηση του προέδρου της χώρας, Susilo Bambang Yudhoyono, την 1 η Οκτωβρίου, σχεδόν τριπλασίασε τις τιμές της κηροζίνης και περισσότερο από το διπλάσιο τους δασμούς του ντήζελ, για να καλύψει τις επιδοτήσεις, οι οποίες περιόρισαν την εμπιστοσύνη στα οικονομικά της χώρας, προκαλώντας την υποχώρηση του εθνικού νομίσματος της χώρας, μοναδικού μέλους του ΟΠΕΚ, που εισάγει πετρέλαιο. Οι τιμές της βενζίνης αυξήθηκαν 87,5%. Η αύξηση των τιμών θα αποφέρει την εξοικονόμηση 2,5 δισ. δολ. το τέταρτο τρίμηνο του έτους, σύμφώνα με τον Sri Mulyani.

Επίσης, ο Abdullah, αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας για την ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας, το 2005, στο 5,7% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 5,9%. Ο ίδιος είπε, ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί φέτος στο 12%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα