Πιέσεις στο ευρώ λόγω ΕΚΤ

Εν αναμονή των αποφάσεων του Μάριο Ντράγκι
Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2015 12:53
UPD:12:56
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Πτωτικά κινείται το ευρώ, το οποίο οδεύει προς το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 7,5 μηνών, καθώς οι επενδυτές αναμένουν ευρεία επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα, το ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρεί κατά 0,489% στα 1,0565 δολάρια.

Νωρίς το απόγευμα, ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αναμένεται να κάνει γνωστές τις αποφάσεις της νομισματικής επιτροπής της κεντρικής τράπεζας, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα περιλαμβάνουν τη διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων και την επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού.

Σε δημοσκόπηση του Reuters, οι αναλυτές «βλέπουν» επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και μείωση του καταθετικού επιτοκίου τουλάχιστον κατά δέκα μονάδες βάσης, χωρίς όμως να αποκλείουν και μια απόφαση για μείωση κατά 15 μονάδες βάσης, στο -0,35% από -0,20% που βρίσκεται σήμερα.

H απόκλιση των νομισματικών πολιτικών μεταξύ της ΕΚΤ και της Federal Reserve, η οποία εντός του Δεκεμβρίου ενδέχεται να προβεί στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων της από το 2006, ασκεί σημαντικές πιέσεις στο ευρώ, το οποίο κινείται προς το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Απριλίου. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα