Αbbott: Συμφωνία για μείωση 46% τιμής σκευάσματος κατά του AIDS

Στη Βραζιλία, μετά από προειδοποίηση του νέου υπουργού Υγείας
Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2005 12:30

ΣΥΜΦΩΝΙΑ, για τη μείωση της τιμής σκευάσματος κατά του AIDS, σε ποσοστό 46%, έκλεισε η Abbott Laboratories στη Βραζιλία, μετά την προειδοποίηση της κυβέρνησης, για δεύτερη φορά, ότι θα προχωρήσει στην παραγωγή του εν λόγω φαρμάκου, με χαμηλότερο κόστος.

Η Abbott θα μειώσει την τιμή του φαρμάκου ανά χάπι, κατά 63 σεντς, από 1,17 δολ. που πωλείται σήμερα, από τον Μάρτιο του 2006, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας της Βραζιλίας, Ana Lucia Wenke.

Η κυβέρνηση, που αγοράζει το φάρμακο από την Abbott και το δίνει δωρεάν σε τουλάχιστον 163.000 θύματα του AIDS, εκτιμά, ότι από τη συμφωνία αυτή θα εξοικονομηθούν 339,5 εκατ. δολ. από το 2006 έως το 2009, σύμφωνα με την Wenke.

H Βραζιλία, η χώρα της Λατινικής Αμερικής με τον μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον ιό HIV, πέτυχε τη συμφωνία με την Abbott στις 8 Ιουλίου για την μείωση της τιμής ανά χάπι, στα 99 σεντς. Τρεις ημέρες αργότερα, ο πρόεδρος της χώρας, Luiz Inacio Lula da Silva, όρισε νέο υπουργό Υγείας, τον Saraiva Felipe, ο οποίος ακύρωσε τη συμφωνία, λέγοντας, ότι η φαρμακευτική εταιρεία μπορεί να μειώσει περισσότερο την τιμή του φαρμάκου.

Ο Felipe, ο οποίος δήλωσε, ότι η Βραζιλία θα παράγει το σκεύασμα με κόστος 41 σεντς ανά χάπι, εάν η Abbott δεν μειώσει περισσότερο την τιμή, ενδέχεται να υπογράψει τη νέα συμφωνία με την φαρμακοβιομηχανία αύριο, σύμφωνα με την Wenke. Η εκπρόσωπος της Abbott, της τέταρτης μεγαλύτερης φαρμακευτικής εταιρείας των ΗΠΑ, στη Βραζιλία, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Το εν λόγω σκεύασμα, μία ουσία που εμποδίζει ένα ένζυμο που εμπλέκεται στην αναπαραγωγή του ιού και το εμποδίζει στην εκδήλωση του AIDS, χρησιμοποιείται συχνά σε συνδυασμό με άλλα σκευάσματα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα