Peugeot: Πρόστιμο ύψους 49,5 εκατ. ευρώ της επέβαλε η Ε.Ε.

Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2005 13:45

ΠΡΟΣΤΙΜΟ 49,5 εκατ. ευρώ (59,2 εκατ. δολ.), επεβλήθη από την Ευρωπαϊκή Ενωση, στη δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, γαλλική PSA Peugeot Citroen, για παρεμπόδιση των πωλήσεων εκτός των συνόρων.

Η Επιτροπή κατά των αντιτράστ της Ε.Ε., είπε ότι η Peugeot, παρενέβη των κανονισμών της με την άρνηση να καταβάλλει μπόνους στους Ολλανδούς αντιπροσώπους της, για πωλήσεις σε ξένους από το 1997 έως το 2003.

«Αυτή η απόφαση δείχνει την πρόθεση της Κομισιόν να αποτρέψει τις εταιρείες να στερήσουν τους καταναλωτές από τα πλεονεκτήματα μόνο μιας αγοράς», είπε ο αρμόδιος Επίτροπος Ανταγωνισμού, Neelie Kroes, σε σημερινή του δήλωση. «Στον τομέα των αυτοκινήτων, τέτοιες τακτικές είναι ζημιογόνες, καθώς το αυτοκίνητο αποτελεί το δεύτερο πιο ακριβό αγαθό στον προϋπολογισμό ενός νοικοκυριού».

Στην Volkswagen AG, την DaimlerChrysler AG και την General Motors Corp., έχουν ήδη επιβληθεί πρόστιμα μεταξύ 35,5 έως 90 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο των προσπαθειών της Κομισιόν, να καλλιεργήσει τον ανταγωνισμό. Οι τιμές των αυτοκινήτων στην Ευρώπη, διαφέρουν έως και 30% για τα μοντέλα με τις καλύτερες πωλήσεις στις 25 χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Ενα Ρeugeot 206 είχε προ φόρων τιμή 10.535 ευρώ στη Γαλλία, 16% ακριβότερα από την Ολλανδία όπου η βασική τιμή προ φόρων ήταν 9.067 ευρώ, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν την 1 η Μαΐου. Η προ φόρων τιμή του στη Γερμανία, ήταν 9.381 ευρώ.

Η Κομισιόν, άρχισε να ερευνά για την Peugeot και την γαλλική ανταγωνίστριά της, Renault SA το 1999, μετά από τις διαμαρτυρίες των πελατών.

«Λυπούμεθα που οι αντιρρήσεις μας δεν έγιναν δεκτές από την Κομισιόν», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Peugeot, Hugues Dufour, συμπληρώνοντας: «Πιστεύουμε ότι το σύστημα πληρωμών το μόνο που είχε σκοπό, ήταν η αύξηση του μεριδίου αγοράς της εταιρείας στην Ολλανδία».

Η νομοθεσία της Ε.Ε., που καταργεί τα μονοπώλια των ντήλερ στις πωλήσεις αυτοκινήτων, ετέθη σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου. Με βάση αυτήν, οι αντιπρόσωποι μπορούν να ανοίξουν εκθέσεις σε οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε., επιτρέποντάς τους να ανταγωνιστούν και σε άλλες αγορές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα