Οι προτεραιότητες του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων

Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2005 14:16

Πέντε είναι οι προτεραιότητες που θέτει η κυβέρνηση με το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων για την περίοδο 2005-2008, όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, στην ομιλία του σε ημερίδα της ΟΚΕ για τη Στρατηγική της Λισαβόνας:

1. Η αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας και η εξασφάλιση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών, με άμεση προτεραιότητα στην επαναφορά του ελλείμματος κάτω από το 3% μέχρι το τέλος του 2006.

2. Η αύξηση της παραγωγικότητας, μέσα από την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων στη λειτουργία των αγορών - προϊόντων, κεφαλαίου και εργασίας - τις επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο και την προώθηση της Κοινωνίας της Γνώσης.

3. Η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η ενίσχυση του ανταγωνισμού, το άνοιγμα των αγορών και η έμφαση στην εξωστρέφεια.

4. Η αύξηση της απασχόλησης, η μείωση της ανεργίας, καθώς και η αποτελεσματικότερη λειτουργία των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και επανακατάρτισης.

5. Μια σειρά από κατάλληλα στοχευμένες δράσεις, οι οποίες μειώνουν τον κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού και ενισχύουν την κοινωνική συνοχή.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων, όπως τόνισε ο υπουργός, αντανακλά την αποφασιστικότητα και τη δέσμευση της κυβέρνησης, ώστε, παράλληλα με την αποκατάσταση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, να επιταχυνθεί ο ρυθμός των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την υλοποίηση των στόχων της «Στρατηγικής της Λισσαβόνας».

Ήδη, πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης, οι μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες και δράσεις όλων των Υπουργείων, σε όλα τα επίπεδα, κινούνται στην κατεύθυνση των ολοκληρωμένων κατευθυντήριων γραμμών του Εαρινού Συμβουλίου του 2005.

«Οι κυριότερες πρωτοβουλίες που πήραμε ως τώρα, αλλά και εκείνες που βρίσκονται σε εξέλιξη ή που προγραμματίζονται για το μέλλον, αντιστοιχούν και εντάσσονται σε κάποια ή σε κάποιες από τις κατευθυντήριες γραμμές που θέσπισε το Εαρινό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέτοιες μεταρρυθμίσεις είναι η Φορολογική Μεταρρύθμιση, ο Νέος Επενδυτικός Νόμος, οι Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα, η νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων και πολλές άλλες», δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα