Με αρνητικό πρόσημο οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Στην υψηλή τεχνολογία οι μεγαλύτερες πιέσεις
Τρίτη, 03 Ιουλίου 2001 13:49
UPD:15:18

Απώλειες εξακολουθούν να καταγράφουν έως αυτήν την ώρα οι περισσότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Πιέσεις δέχονται οι μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Πληροφορικής μετά το νέο γύρο προειδοποιήσεων που απηύθυναν αμερικανικές εταιρείες σχετικά με τα οικονομικά τους αποτελέσματα και την πτώση του Nasdaq. Σημειώνεται, ότι λίγο μετά το χθεσινό κλείσιμο της Wall Street περισσότερες από 20 εταιρείες Πληροφορικής, μεταξύ των οποίων οι Informatica, E.piphany και Rational Software, ανακοίνωσαν ότι τα κέρδη τους θα κυμανθούν σε επίπεδα χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Ανάλογες προειδοποιήσεις απηύθυναν σήμερα οι εταιρείες Dialog Semiconductor και Dimension Data εντείνοντας τις πιέσεις στις μετοχές εταιρειών λογισμικού.

Στο ναδίρ η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γαλλία

Δυσοίωνα είναι, όμως, τα μηνύματα και από το μέτωπο της ευρωπαϊκής οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία Insee, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Γαλλία, τη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης, υποχώρησε για πέμπτο κατά σειρά μήνα τον Ιούνιο και διαμορφώθηκε στο -8 αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 1999. Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, τον περασμένο Μάιο ο εν λόγω δείκτης είχε υποχωρήσει στο -6. Η νέα αυτή υποχώρηση αποδίδεται από τους αναλυτές στην αύξηση της ανεργίας και την ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων.

Λονδίνο

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,49% και βρίσκεται στις 5.688 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έχει κινηθεί ανάμεσα στις 5726,10 και τις 5.686,60 μονάδες.

Η μετοχή της Dimension Data στον απόηχο της σημερινής προειδοποίησης σημειώνει κατακόρυφη πτώση κατά 22%, ενώ σημαντικές απώλειες καταγράφουν, επίσης, οι μετοχές των ομοειδών επιχειρήσεων Sage και Logica. Η μετοχή της εταιρείας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Marconi υποχωρεί κατά 3,23%. Η Morgan Stanley μείωσε σήμερα την τιμή-στόχο της εταιρείας.

Αντιθέτως, η μετοχή της Κingfisher ενισχύεται κατά 3,22% μετά την απόφασή της να προβεί στην πώληση της θυγατρικής της εταιρείας Superdrug αντί 280 εκατ. λιρών στην ολλανδική Kruidvat Beheer. Ανοδικά, κινούνται, επίσης, οι μετοχές των εταιρειών Schroders και Energis.

Παρίσι

Ανάλογο κλίμα επικρατεί και στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, όπου ο δείκτης CAC 40 βρίσκεται στις 5.259 μονάδες μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,70%.

Η μετοχή εταιρείας λογισμικού Dassault Systemes υποχωρεί κατά 1,2%. Ανάλογη πτώση σημειώνει και η μετοχή της εταιρείας ημιαγωγών Stmicroelectronics μετά από έρευνα της Eνωσης Bιομηxανίας Hμιαγωγών, σύμφωνα με την οποία οι πωλήσεις ημιαγωγών σε παγκόσμιο επίπεδο υποxώρησαν κατά 7% το Mάιο σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, φθάνοντας τα 12,71 δισ. δολάρια. Από τις 40 μετοχές του εν λόγω δείκτη, 16 ενισχύονται, 23 υποχωρούν και μία παραμένει αμετάβλητη.

Φρανκφούρτη

Πτωτικά κινείται και ο δείκτης Xetra DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο οποίος έχει διαμορφωθεί στις 6.083 μονάδες μειωμένος κατά 0,42% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Η μετοχή της RWE υποχωρεί κατά 0,43% παρά το γεγονός ότι τα λειτουργικά κέρδη της γερμανικής εταιρείας την οικονομική χρήση που έληξε στις 30 Ιουνίου 2001 αυξήθηκαν κατά περίπου 35%. Πιέσεις δέχεται ο κλάδος των χημικών μετά την προειδοποίηση της Du Pont ότι τα κέρδη της το δεύτερο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης θα είναι κατά πολύ μειωμένα σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά λόγω της επιβράδυνσης που παρουσιάζει η αμερικανική οικονομία. Οι μετοχές των εταιρειών BASF και Bayer υποχωρούν κατά 0,64% και 1,46%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα