Ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τη φετινή διαχείριση βάμβακος

Προβλήματα μόνο στο εκκοκκιστήριο της ΕΑΣ Μεσολογγίου
Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2005 15:14

Η έναρξη της εκκοκκιστικής περιόδου ξεκίνησε ομαλά σε όλη την Ελλάδα από τις 3/10/05, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ, και η παράδοση συσπόρου βάμβακος στα εκκοκκιστήρια όλης της χώρας διενεργείται απρόσκοπτα, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που συμφωνήθηκε από τους 29 φορείς σε σύνολο 31 που μετείχαν στη σχετική ευρύτατη σύσκεψη της 16/9/2005.

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, το μοναδικό πρόβλημα που παρουσιάστηκε, εμφανίζεται στο εκκοκκιστήριο της ΕΑΣ Μεσολογγίου, όπου ορισμένοι βαμβακοπαραγωγοί αντιδρούν στο μέτρο της υγρασιομέτρησης που έγινε αποδεκτό στην πανελλαδική σύσκεψη και επιθυμούν ιδιαίτερη αντιμετώπιση, δηλαδή να έχουν τη δυνατότητα να παραδίδουν ποσότητες σύσπορου βαμβακιού το οποίο θα υπερβαίνει τα αποδεκτά όρια υγρασίας (15%) και ξένων υλών (8%), παρά το γεγονός ότι στον ίδιο νομό αλλά και στο σύνολο της χώρας όλα τα άλλα 79 εκκοκκιστήρια παραλαμβάνουν βαμβάκι σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της πιο πάνω Κοινής Υπουργικής Απόφασης χωρίς να δημιουργείται κανένα πρόβλημα. Πολύ περισσότερο αφού και πέρσι ίσχυσαν τα ίδια ποσοστά υγρασίας και ξένων υλών.

Με το φετινό σύστημα που επιδιώκει να βάλει τάξη την εισκόμιση βάμβακος, προστίθεται στην ανακοίνωση, δίδεται η δυνατότητα στον αγρότη να προσκομίσει και πάλι το βαμβάκι με τη μεγαλύτερη υγρασία σε άλλο χρόνο υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπερβαίνει το 15%. Ενώ μέχρι πέρσι το βαμβάκι αυτό απερρίπτετο για επιδότηση, χωρίς μάλιστα ο αγρότης να γνωρίζει κατά τη στιγμή της παράδοσης το ποσοστό της πραγματικής υγρασίας και άρα την μη επιλεξιμότητα του.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα