Αναφορές ξένου Τύπου για το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2005 18:03

Εκτενή κάλυψη είχε στο διεθνή Τύπο, χθες και σήμερα, η παρουσίαση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2006.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, διεθνή πρακτορεία, όπως το Bloomberg, το Dow Jones, το Reuters, το Associated Press και το Agence France Presse (AFP) αλλά και μεγάλες εφημερίδες του εξωτερικού, όπως η Financial Times, η Le Monde και η International Herald Tribune αναφέρονται στη σταθερή μείωση του ελλείμματος και στη σταδιακή συμμόρφωση της Ελλάδας με τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα στην αγγλική έκδοση της Financial Times, με τίτλο: «Η Ελλάδα σηματοδοτεί τη συμμόρφωση με τους Ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς όρους». Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, παρείχε ενδείξεις ότι, μετά από πολύ καιρό, η Ελλάδα συμμορφώνεται με τους δημοσιονομικούς κανονισμούς της ΕΕ και ότι το έλλειμμα του επόμενου χρόνου θα μειωθεί στο 2,8% του ΑΕΠ.

Η εφημερίδα συνεχίζει αναφέροντας ότι σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη το έλλειμμα φέτος θα μειωθεί δραστικά από το 6,6% στο 3,6% του ΑΕΠ, ως αποτέλεσμα της υψηλότερης από το αναμενόμενο ανάπτυξης και της συγκράτησης των δημοσίων δαπανών. Παρατίθεται δήλωση του Υπουργού, σύμφωνα με την οποία, παρά τις δυσμενείς διεθνείς συνθήκες, η απειλούμενη μετα-Ολυμπιακή ύφεση δεν πραγματοποιήθηκε.

Στη συνέχεια η αρθογράφος Kerin Hope επισημαίνει ότι το αποτέλεσμα της προσπάθειας της Ελλάδας να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της απέναντι στα άλλα μέλη της ευρωζώνης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη στενή συνεργασία της με την Eurostat.

Η αρθογράφος συνεχίζει σημειώνοντας ότι μετά την τελευταία προσεκτική εξέταση των εθνικολογιστικών στοιχείων από τη Eurostat, η κυβέρνηση εμφανίζεται σίγουρη ότι η επιπλέον μείωση του ελλείμματος μπορεί να επιτευχθεί μετά από έναν ακόμα χρόνο «σφιχτής» δημοσιονομικής διαχείρισης.

Ωστόσο, επισημαίνει η αρθογράφος, η ελληνική οικονομία αναμένεται να διατηρήσει την ορμή της με τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης για τον επόμενο χρόνο να φτάνει στο 3,8% από 3,6% που ήταν το 2005. Παράλληλα, αναφέρει ότι οι δημόσιες επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν, καθώς η Ελλάδα αντλεί όσα περισσότερα κονδύλια μπορεί από το τρέχον πακέτο διαρθρωτικό πόρων που λήγει το 2008. Τέλος, σημειώνει ότι η ανάπτυξη αναμένεται να ενισχυθεί και από τις αυξανόμενες εξαγωγές στις Βαλκανικές χώρες καθώς και από την αύξηση του τουρισμού.

Στο ίδιο πλαίσιο με αυτό της ανταπόκρισης των Financial Times κινούνται και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Το Bloomberg αναφέρεται στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα μέσω της συγκράτησης των δημοσίων δαπανών, της βελτίωσης των μηχανισμών του Υπουργείου Οικονομικών και της τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το Dow Jones κάνει ειδική μνεία στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, τα έσοδα από το οποίο ξεπέρασαν το 2005 τον αρχικό στόχο κατά 30%, ενώ το Reuters αναφέρεται στο δύσκολο έργο της κυβέρνησης.

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων Agence France Presse (AFP) και το Associated Press παραθέτουν και τη δήλωση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, ότι: «Αν ο Προϋπολογισμός του 2005 ήταν κρίσιμος διότι ως στόχο είχε τον περιορισμό των ελλειμμάτων χωρίς να επηρεασθεί αρνητικά η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας μας, ο Προϋπολογισμός του 2006 είναι κρίσιμος, γιατί πάνω στη βάση του προηγούμενου προϋπολογισμού επιδιώκει να περιορισθούν τα ελλείμματα ακόμα περισσότερο και παράλληλα να ξεκινήσει μια εποχή υγιούς και διατηρήσιμης ανάπτυξης».

Στο στόχο μείωσης του ελλείμματος στο 2,8% του ΑΕΠ αναφέρονται και η γαλλική εφημερίδα Le Monde και η αμερικανική εφημερίδα International Herald Tribune σε σύντομες ανταποκρίσεις τους για τον ελληνικό προϋπολογισμό του 2006.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα