Market Beat: Οι ειδικές συνθήκες και οι εκπλήξεις σφραγίζουν την εβδομάδα και το μήνα

Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2015 09:52
UPD:09:52
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Ο Νοέμβριος τελειώνει σήμερα και μάλιστα χωρίς τις μετοχές των τραπεζικών blue chip σε διαπραγμάτευση, αν και ήταν εκείνες που έδωσαν τον τόνο στις συνεδριάσεις του. Ένας πτωτικός μήνας, που σέβεται τον εαυτό του, δεν θα έδινε στην τελευταία εβδομάδα του  ανοδική ώθηση στις τιμές της αγοράς. Άλλωστε και ο μήνας και η εβδομάδα σφραγίστηκε από τις ασύμμετρες πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές. Αυτές από την μέρα που αναγγέλθηκε το δημοψήφισμα  και τα capital control, μπήκαν στο στόχαστρο των θεσμικών, γιατί ήταν φανερό πως αυξήθηκαν οι ανάγκες για την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Οι ΑΜΚ που ήρθαν ως φυσική συνέπεια των εξελίξεων αποτέλεσαν την βάση των επενδυτικών αποφάσεων σε μια αγορά που ήταν και θα παραμείνει τραπεζοκεντρική.

Η εβδομάδα που ξεκινά επιφυλάσσει για όλους εκπλήξεις. Κάποια στιγμή θα καταλάβουν όλοι τι έχει γίνει και τι πρόκειται να γίνει. Ενώ και σήμερα, απλά θα διαβάζουν ότι στον Δεκέμβριο, που ξεκινά αύριο, θα προκύψουν σημαντικές αλλαγές και ανακατατάξεις, που θα υποχρεώσουν σε σημαντικές αναδιαρθρώσεις των θεσμικών χαρτοφυλακίων. Πολλοί αναλυτές από υποχρέωση θα αναφερθούν στην δυνατότητα που έχει το ΧΑ να παρακολουθήσει την πιθανή άνοδο των μετοχικών αγορών στο τέλος του έτους, που προετοιμάζεται στα μεγάλα χρηματιστήρια του πλανήτη. Διαφωνούμε με αυτή τη θέση ριζικά.

Το ΧΑ έχει δική του ανεξάρτητη σφαίρα συναλλαγών. Σε ευρώ μεν, αλλά για μια οικονομία εκτροχιασμένη από την πορεία του κυρίου σώματος της ευρωζώνης. Αυτό την τρέχουσα χρονιά φάνηκε από το εξής «κουσούρι» της αγοράς. Οι θεσμικοί στο ΧΑ μεγέθυναν τα ποσοστά απωλειών όταν ο τρόμος απλωνόταν στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία, αλλά η αγορά δεν συντονιζόταν με τα ξένα χρηματιστήρια όταν εκτινασσόντουσαν από ανακούφιση.   

Σήμερα θα λάβουν οι χώρα οι αναδιαρθρώσεις του βασικού δείκτη της Morgan Stanley με την ΔΕΗ να εισέρχεται στο δείκτη (συγκλίνουσες εκτιμήσεις για εκτιμώμενες εισροές 8 εκατ. τεμαχίων), ενώ Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank με νεότερη ανακοίνωση στις 24 Νοεμβρίου παρέμειναν στην σύνθεση του δείκτη. Σε ότι αφορά τον FTSE την ίδια ημέρα η σημαντικότερη αλλαγή αφορά την διαγραφή της μετοχής της Κυριακίδης Μάρμαρα με αντικατάσταση από την μετοχή του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης στο FTSE-Mid cap.

Τα αποτελέσματα ολοκληρώνονται επίσης σήμερα το απόγευμα όπου, ως συνήθως, θα συνωστιστεί το μεγαλύτερο μέρος των ανακοινώσεων, με κυριότερες εκκρεμότητες από τον Κατασκευαστικό κλάδο. Το απόγευμα της Δευτέρας είναι προγραμματισμένη η τηλεδιάσκεψη του ΟΠΑΠ, η οποία λόγω των πρόσφατων εξελίξεων αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον.

Η κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου ανέρχεται στα €37 δισ, ή στο 20,3% του ΑΕΠ με τα διαφαινόμενα αντληθέντα κεφάλαια από τις Τράπεζες να ανέρχονται σε €8,6 δισ εξαιρουμένων των CoCos. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι η αλλαγή στη στάθμιση των Τραπεζικών μετοχών στους δείκτες θα γίνει στο 'Τ+5' από την εισαγωγή των μετοχών τους που προέκυψαν από τις ανακεφαλαιοποιήσεις τους και ότι η Εθνική Τράπεζα εξέρχεται από το δείκτη Stoxx 600 στις 21 Δεκεμβρίου (triple witching στις 18/12).

Το ημερολόγιο παραμένει εξαιρετικά γεμάτο την ερχόμενη εβδομάδα, με αποτελέσματα εννεαμήνου, εταιρικές πράξεις, αναδιαρθρώσεις δεικτών και τα καθιερωμένα προγραμματισμένα γεγονότα.

Συγκεκριμένα:

Την Δευτέρα ξεκινάει η δημόσια εγγραφή για τις νέες μετοχές της Εθνικής Τράπεζας η οποία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου.

Στις 3 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των υφιστάμενων μετοχών μετά το reverse split ενώ το σύνολο των μετοχών που προήλθε από την ανταλλαγή των ομολόγων, την μετατροπή των προνομιούχων μετοχών, την διεθνή και εγχώρια προσφορά θα ξεκινήσει στις 14 Δεκεμβρίου.

Ανάμεσα σε αυτές τις ημερομηνίες (3-9 Δεκεμβρίου) θα διεξαχθεί η ΑΜΚ για την Τράπεζα Αττικής.

Νωρίτερα στις 2 Δεκεμβρίου οι μετοχές της Eurobank και της Alpha Bank που προήλθαν από την αύξηση του κεφαλαίου θα ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται μετά και την τριήμερη παύση λόγω του reverse split. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί αν στην επανέναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς (2/12) θα συμμετέχουν και οι νέες μετοχές από την αύξηση κεφαλαίου.

Σήμερα θα λάβουν οι χώρα οι αναδιαρθρώσεις του βασικού δείκτη της Morgan Stanley με την ΔΕΗ να εισέρχεται στο δείκτη (συγκλίνουσες εκτιμήσεις για εκτιμώμενες εισροές 8 εκατ. τεμαχίων), ενώ Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank με νεότερη ανακοίνωση στις 24 Νοεμβρίου παρέμειναν στην σύνθεση του δείκτη. Σε ότι αφορά τον FTSE την ίδια ημέρα η σημαντικότερη αλλαγή αφορά την διαγραφή της μετοχής της Κυριακίδης Μάρμαρα με αντικατάσταση από την μετοχή του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης στο FTSE-Mid cap.

Τα αποτελέσματα ολοκληρώνονται την Δευτέρα το απόγευμα όπου, ως συνήθως θα συνωστιστεί το μεγαλύτερο μέρος των ανακοινώσεων με κυριότερες εκκρεμότητες από τον Κατασκευαστικό κλάδο. Το απόγευμα της Δευτέρας είναι προγραμματισμένη η τηλεδιάσκεψη του ΟΠΑΠ η οποία λόγω των πρόσφατων εξελίξεων αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον.

Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται η καθιερωμένη τακτική συνεδρίαση της ΕΚΤ και η συνέντευξη τύπου του κ. Ντράγκι, σε μια περίοδο όπου πυκνώνουν οι εκτιμήσεις για επικείμενη αύξηση επιτοκίων από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού.

Τέλος το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου αναμένεται η ολοκλήρωση της συζήτησης και η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2016 στην Βουλή.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας   

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ Κόσμος

Το 2015 τελειώνει χαροποιώντας και προβληματίζοντας

Η γιορτή των Ευχαριστιών αποτελεί μια παραδοσιακή ευκαιρία αποτίμησης της συγκομιδής πνευματικών και υλικών κυρίως αγαθών. Όταν το πνεύμα των ημερών αφορά στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία, τότε οι συνειρμοί έχουν απευθείας σύνδεση με τις αποδόσεις των επενδύσεων κάθε κεφαλαιούχου με δολάρια. Το δολάριο είναι ο πρώτος και μεγάλος νικητής που γέννησε η κατάσταση που αναλύθηκε από τη στήλη πρόσφατα και αφορά στη διαφοροποίηση επί της νομισματικής πολιτικής μεταξύ της Fed και των υπόλοιπων Κεντρικών Τραπεζών. Ο δείκτης του δολαρίου, που επιμετρά την ισχύ του απέναντι σε ένα καλάθι με τα πιο ανταγωνιστικά του νομίσματα, πέρασε πάνω από τις 100 μονάδες πρόσφατα. Επίπεδα τιμών που σπάνια εμφανίστηκαν στην μετά την παγκόσμια ύφεση περίοδο. 

Το ισχυρό δολάριο άνοιξε το δρόμο για την πτώση στις τιμές των Πρώτων Υλών που είχαν πληγεί ήδη από την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της Βιομηχανίας της Κίνας. Μέσα στο τρέχον έτος για πρώτη φορά η αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας πέρασε κάτω από το 7% και συγκριτικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης των οικονομιών της Ευρωζώνης, ακόμα και των ΗΠΑ είναι σημαντική, αλλά δραματικά «λίγη» σε σύγκριση με το 17% που αναπτυσσόταν η οικονομία της Κίνας λίγα χρόνια πριν.

Χρηματιστήρια και Κεντρικές Τράπεζες

Οι επενδυτές σε μετοχικές αξίες, για άλλη μια χρονιά, αξίζει να ευχαριστήσουν τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου. Γιατί έκαναν ό, τι χρειάζεται για να οδηγήσουν υψηλότερα τις τιμές των μετοχών. Το βασικό σύνθημα των αισιόδοξων (bulls)  ήταν: «Μην κινηθείτε εναντίον των κεντρικών τραπεζών». Οι κεντρικοί τραπεζίτες λένε ότι οι πολιτικές τους «εξαρτώνται από τα μακροοικονομικά δεδομένα». Ωστόσο, κάθε φορά που οι τιμές των μετοχών εμφάνιζαν ενδείξεις λιποθυμίας στις κυριότερες μετοχικές αγορές σε όλο τον κόσμο, οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν ανταποκριθεί με καθησυχαστικά λόγια και πιο χαλαρές πολιτικές.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες δηλώνουν πως έχουν κάνει ό, τι χρειάζεται για να αναζωογονηθεί η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Τα αποτελέσματα όμως υπήρξαν απογοητευτικά. Η παγκόσμια αύξηση των εσόδων υπήρξε αναιμική, γεγονός που έβλαψε την διάθεση των επιχειρηματιών για προσλήψεις και για να αυξήσουν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες. Έτσι, οι μάνατζερ των εταιρειών δανείστηκαν πολύ φθηνό χρήμα στην αγορά ομολόγων - χάρη στις κεντρικές τράπεζες - για να επαναγοράσουν τις μετοχές τους και να αποκτήσουν άλλες εταιρείες. Με απλά λόγια, οι κεντρικές τράπεζες δεν αναζωπύρωσαν την παγκόσμια οικονομία, αλλά ενεργοποίησαν τμήματα χρηματοοικονομικής «μηχανολογίας» - τεχνικής.

Από το πρώτο τρίμηνο του 2009 ως και τον Σεπτέμβριο φέτος, οι εταιρίες εκτός του χρηματοοικονομικού τομέα έχουν αντλήσει συνολικά 4.500 δισεκατομμύρια δολάρια (4,7 τρις) από την αγορά ομολόγων, με τα 2,7 τρισεκατομμύρια από αυτά να χρησιμοποιούνται για αναχρηματοδότηση υφιστάμενου χρέους και 1.800 δισεκατομμύρια δολάρια (1,8 τρις) να αντιπροσωπεύουν καθαρό νέο χρέος. Οι μη χρηματοοικονομικές εταιρείες έχουν τώρα ένα ρεκόρ χρέους 8,9 τρισεκατομμύρια στους ισολογισμούς τους, με 4.700 δισεκατομμύρια (4,7 τρις) σε ομόλογα και 4.200 δισεκατομμύρια (4,2 τρις) σε βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις.  Να γιατί εμφανίζονται στην Wall Street ανατριχίλες σχετικά με την απόφαση της Fed να περάσει σε πολιτικές νομισματικής σύσφιξης εγκαταλείποντας το δόγμα της χαλάρωσης που πρώτη εφάρμοσε και πρώτη θέλει να σηματοδοτήσει το τέλος της.

ΕΚΤ και ευρωμετοχές

Σε ετήσια βέβαια βάση οι διαχειριστές έδειξαν να προτιμούν τη σιγουριά της πεπατημένης. Δηλαδή αγόρασαν μετοχές της Ευρωζώνης, γιατί έμμεσα αυτό τους ζήτησε ο Μάριο Ντράγκι, εφαρμόζοντας τις ανά μήνα αγορές ομολόγων του ευρώ και αφήνοντας με τις πράξεις του υποσχέσεις για επέκταση της πολιτικής προς την κατεύθυνση της νομισματικής χαλάρωσης. Η Barclays στοιχηματίζει σε έκρηξη το 2016 για τις μετοχές καθώς η αύξηση του χρήματος που κυκλοφορεί σε παγκόσμιο επίπεδο πετά στα ύψη. Τα Εμπορεύματα και οι αναδυόμενες αγορές για τους αναλυτές της μπορεί να έχουν χτυπήσει σε σκληρό πυθμένα. Οι δε πιθανολογούμενες αυξήσεις των επιτοκίων της Fed επισημαίνει ο Ambrose Evans-Pritchard τονίζουν ότι οι "αντι-ομολόγων" τομείς, θα αναλάβουν την ηγεσία στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία.  

Για την εβδομάδα, ο S&P500 κλείνοντας στις 2090,11 μονάδες είχε επίδοση +0,04% και στο 2015 +1,52%. Ο Dow έπεσε -0,14% και πλέον αποδίδει -0,14% και στο έτος. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κέρδισε +1,52% με επίδοση +1,14% φέτος, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, εμφάνισε μεταβολή +2,32%, με επίδοση έτους -0,19%. Ο δε Nasdaq με μεταβολή +0,44%, ανέβασε την απόδοσή του για το 2015 στο +8,27%. Η τιμή του χρυσού υποχώρησε κατά -1,88% στα 1076,30 δολάρια η ουγκιά. Το αργό πετρέλαιο Crude των ΗΠΑ ενισχύθηκε +0,75% στα 41,77 δολάρια το βαρέλι.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας, κέρδισε +0,02% και η ετήσια επίδοσή του είναι +13,94%. Ο γερμανικός δείκτης DAX ανέβηκε +1,56%, σε συντονισμό με τους υπόλοιπους της ευρωζώνης, περνώντας σε απόδοση +15,18% το 2015 και ο CAC  ενισχύθηκε +0,39% με απόδοση φέτος +15,39%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κέρδισε +0,20% και στο τρέχον έτος ενισχύεται πλέον +0,30%. Ο  δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε κέρδη +1,96% και στο 2015 κερδίζει +18,74%. Ο Bovespa της Βραζιλίας βούτηξε -4,71%, με απώλειες το τρέχον έτος -8,27%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού ακολούθησε με -1,44%, και πλέον τα κέρδη του το 2015 είναι +2,55%. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα κέρδισε +1,97% με επίδοση για φέτος +5,92%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία ανέβηκε +1,00%, και στο 2015 αποδίδει -4,99%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng βούλιαξε -3,02% και το 2015 υποχωρεί -6,51%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο βασικός δείκτης της αγοράς της Σαγκάης SSE Comp. Ind. -5,35% με ετήσια επίδοση +6,23%. 

Με μόλις μια συνεδρίαση να απομένει ο Νοέμβριος φαίνεται ότι ήταν θετικός μήνας για τις περισσότερες αναπτυγμένες αγορές μετοχών. Το εντυπωσιακότερο μηνιαίο άλμα από τα μεγάλα χρηματιστήρια της ευρωζώνης διέγραψε ο DAX και ήταν πάνω από +4% με τον Nasdaq στο +1,5% περίπου και τους Dow και S&P500 να ενισχύονται τον Νοέμβριο κάτω από +1%. Ενώ η καλύτερη επίδοση +4,2% για τον Νοέμβριο ήταν του Nikkei της Ιαπωνίας. Είναι το χρηματιστήριο που κάθε ισχυροποίηση του δολαρίου το ευνοεί σχεδόν πάντα, ενώ όταν ο παγκόσμιος πανικός στρέφει τα κεφάλαια προς το γιεν, ως ασφαλές επενδυτικό λιμάνι, υποχωρεί. Γιατί βλάπτονται οι εξαγωγές.

Παγκόσμιος αντίλογος

Η εικόνα που περιγράψαμε πιο πάνω, κάτω από μια άλλη οπτική γεννά απαισιοδοξία και δυσοίωνες προσδοκίες σε αρκετούς παράγοντες. Ο Peter Boockvar, αναλυτής της Lindsey Group κήρυξε πρόσφατα το τέλος της ανόδου σημειώνοντας: «Οι επενδυτές θα πρέπει να αναζητούν το τι πρόκειται να γίνει αντί του τι συνέβη, έτσι ώστε το σχέδιο των επενδύσεων για τα επόμενα χρόνια να καθοριστεί πολύ διαφορετικά από ό, τι τα τελευταία χρόνια. Η ανοδική αγορά στις μετοχές κρατάει από τα χαμηλά του '09 με την εύνοια  μιας περιοδικής οικονομικής ανάκαμψης, με ισχυρή αύξηση των κερδών, με ρεκόρ υψηλών περιθωρίων κέρδους, με πολλαπλούς γύρους της ποσοτικής χαλάρωσης και με μηδενικά επιτόκια, που οδήγησαν σε ένα εξαιρετικό επίπεδο τη δραστηριότητα επαναγοράς μετοχών που είχε να φανεί από το 2006 και το 2007.

Το αποτέλεσμα της διαρκούς ανόδου ωστόσο, έφερε τις αποτιμήσεις της αγοράς σε επίπεδα που έχει δει μόνο κατά το έτος 2000, σύμφωνα με μια σειρά από μετρήσεις. Όλες οι παραπάνω ευνοϊκές συνθήκες σήμερα έχουν μετατραπεί σε αντιξοότητες και αποτελούν το πιθανό έναυσμα για την επανεξέταση των υπερβολικά υψηλών αποτιμήσεων οι οποίες πιστεύω ότι θα οδηγήσουν σε μείωση των τιμών των μετοχών ή, στην καλύτερη περίπτωση, θα αποδώσουν πολύ μέτρια στα επόμενα χρόνια. Εξαντλείται η ικμάδα της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης. Οι εκτιμήσεις για την αύξηση του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος έχουν μειωθεί στο 3%, που είναι η πιο αδύναμη μεταβολή από την εποχή απογείωσης από την ύφεση, που ξεκίνησε το 2009. Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, έχει τη μεγαλύτερη επιβράδυνση της ανάπτυξής της και τον πιο αδύναμο ρυθμό εδώ και δεκαετίες. Στις ΗΠΑ, η αύξηση ετησίως κατά 2% ως 2,5% μετά από την ανάκαμψη, βρίσκεται σε κίνδυνο να πέσει κάτω από το 2% μέχρι το τέλος του έτους. Από τα υπερβολικά αποθέματα των βιομηχανιών, από τις αδύναμες εξαγωγές, μια περίπου ύφεση στον τομέα της μεταποίησης, με μέτριες καταναλωτικές δαπάνες, και χαμηλές κεφαλαιουχικές δαπάνες που επιβαρύνουν την ανάπτυξη».

Σύμφωνοι με αυτή την άποψη είναι και οι αναλυτές της Goldman Sachs παρατηρώντας: «Μετά από υστέρηση  για μεγάλο μέρος του 2015, η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ θα εξακολουθήσει να διαπραγματεύεται πλαγίως (ή επίπεδα) στη διάρκεια του επόμενου έτους, καθώς τα επιτόκια θα αυξάνονται ταχύτερα από ό, τι πολλοί επενδυτές αναμένουν».

Στην παρουσίαση των προοπτικών για το επόμενο έτος, με τίτλο «Déjà vu άλλη μια φορά» οι αναλυτές της Goldman προβλέπουν πως οι συναλλαγές στο τέλος του 2016 θα οδηγήσουν τον S&P 500 στο επίπεδο των 2.100 μονάδων. Ο δείκτης  νωρίτερα αυτό το μήνα διαπραγματευόταν γύρω από αυτό το επίπεδο.

ΧΑ

Ενώ από τον Σεπτέμβριο και μετά οι θεσμικοί άρχισαν να υπολογίζουν με διάφορα μοντέλα τις πιθανές τιμές των μετοχών που θα προκύψουν κατά τις αυξήσεις, η πραγματική εικόνα αποκαλύφθηκε στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας. Ήταν τελικά τόσο χαμηλές που προκάλεσαν σοκ και δέος στους εγχώριους αναλυτές. Κατάλαβαν πως οι τράπεζες θα περνούσαν στην μετά τα  capital control εποχή, με τους ξένους θεσμικούς επενδυτές να κατέχουν την μερίδα του λέοντος στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Αυτή η διαπίστωση έκανε τους κατόχους παλαιών μετοχών να ξεπουλούν σταθερά τις θέσεις τους στα τραπεζικά blue chip. Όταν το ποσοστό της ημερήσιας πτώσης ήταν εξαιρετικά μεγάλο, οι πιέσεις απλωνόντουσαν στους περισσότερους κλάδους του ΧΑ, ενώ το ρόλο των υπερασπιστών της γοητείας του ΧΑ ανέλαβαν λίγες μετοχές του γνωστού από τη στήλη αντιτραπεζικού μπλοκ.

Η κληρονομιά στη δυναμική της αγοράς την περασμένη βδομάδα ήταν καθοδική, καθώς την τρίτη εβδομάδα  του Νοεμβρίου, οι δυο τελευταίες συνεδριάσεις ήταν πτωτικές. Χωρίς να εξαφανίσουν ωστόσο, τα κέρδη την εβδομάδα της εκπνοής των σειρών Νοεμβρίου, που περιορίστηκαν στο +0,95% για τον ΓΔ και στο +1,71% για τον 25άρη.

Τη Δευτέρα λοιπόν η αγορά ξεκίνησε με βουτιά -2,33% για τον ΓΔ και -2,60% για τον FTSE25 κατατρομάζοντας τους εγχώριους επενδυτές που θεώρησαν πως η συνέχεια θα ήταν εξίσου έντονα πτωτική. Ωστόσο οι φόβοι τους δεν επιβεβαιώθηκαν, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρώτη συνεδρίαση της βδομάδας τα μέγιστα μέρας ήταν και μέγιστα εβδομάδας. Ο τζίρος της μέρας ήταν χαμηλός σε αντίθεση με αυτόν της Τρίτης, όταν σκαρφάλωσε στα  51,226 από 26,710 εκατ. ευρώ με την αξία των πακέτων στα 6,8. Αλλά στη δεύτερη συνεδρίαση, ο 25άρης κατάφερε να εμφανίσει κέρδη +0,75%, ανακόπτοντας την καθοδική δυναμική του με τον ΓΔ στον +0,72%.

Την Τετάρτη οι δείκτες έμειναν μόνιμα σε αρνητικό πεδίο ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 39 εκατ. ευρώ και οδήγησαν τους βασικούς δείκτες σε πτώση οι Τράπεζες με βουτιά -16,4% ήτοι καλύτερα από το -20,8% της Δευτέρας. Ο ΓΔ έκλεισε στη μέση της βδομάδας με απώλειες -0,82% και σημείωσε το ελάχιστο του πενταήμερου στις 640,19 μονάδες με τον 25άρη στις 190,04 ως ελάχιστο μέρας και εβδομάδας. Οι δυο επόμενες συνεδριάσεις δεν έφεραν το πέρασμα των βασικών δεικτών κάτω από τα ελάχιστα που αναφέραμε. Επίπεδα που θεωρήθηκαν από τους αναλυτές σημαντικές στηρίξεις τους πολλαπλά επιβεβαιωμένες στο κοντινό παρελθόν. Ο τζίρος σε αυτές κρατήθηκε κάτω από τα 27 εκατ. ευρώ με το μέσο ημερήσιο τζίρο της βδομάδας λίγο κάτω από τα 34 εκατ.  Η αγορά τελείωσε τη βδομάδα με άνοδο και με τις μετοχές των ΑΛΦΑ ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ σε αναστολή της διαπραγμάτευσής τους λόγω των reverse split που προέκυψαν ως απαραίτητο συστατικό της ανακεφαλαιοποίησής τους. Ο ΓΔ κέρδισε +1,09% από -0,01% την Πέμπτη ο 25άρης +0,68% από -0,15% και ο FTSEM +0,79% από +1,18%.

Οι τράπεζες είδαν το δείκτη τους να βουτάει σε εβδομαδιαία βάση κατά -40% περίπου, σταματώντας λίγο πάνω από τις 57 μονάδες, ενώ στην αρχή του χρόνου βρισκόταν στα επίπεδα των 1000 μονάδων! Κάτω από τέτοιου είδους ξεκαθαρίσματα λογαριασμών στις τραπεζικές μετοχές ο ΓΔ στη βδομάδα έχασε -1,37% ο 25άρης -2,24% και ο FTSEM -0,20%. Σε εβδομαδιαία βάση ξεχώρισαν για την πτώση τους πάλι οι ΕΤΕ -63,8%, ΠΕΙΡ -33,33%, ΕΥΡΩΒ -17,65% και ΑΛΦΑ -17,5%. Υπολογίσιμες απώλειες εμφάνισαν επίσης οι ΕΛΠΕ -9,7%, ΕΧΑΕ -7,3%, και ΤΙΤΚ -5,8%. Στο ρόλο των blue chip με δυνατότητες αντιστάθμισης των απωλειών από τη βουτιά των τραπεζικών εμφανίστηκαν οι ΑΡΑΙΓ +7,96%, ΓΡΙΒ +6,13%, ΕΥΔΑΠ +4,45%, ΟΠΑΠ +4,29%, ενώ πάνω από +2% ήταν κέρδη των ΔΕΗ +2,52% και ΜΠΕΛΑ+2,73%.

Με μια μόνο συνεδρίαση να απομένει για τον Νοέμβριο θα λέγαμε πως οι μηνιαίες  μεταβολές δύσκολα θα αλλάξουν ριζικά και έτσι ο ΓΔ έχει εμφανίσει μηνιαία πτώση -7,33%, ο 25άρης -8,25% και ο FTSEM -7,81% με ισοδυναμία στην τάξη μεγέθους των απωλειών. Ήταν ο μήνας στον οποίο η ΠΕΙΡ υ έχασε στη διάρκειά το -89,25%, η ΕΤΕ -88,05%, η ΑΛΦΑ -59,13% και η ΕΥΡΩΒ -54,84%. Ακολούθησαν οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης με μηνιαίες απώλειες αρκετά ή λίγο πάνω από τον 25άρη ήτοι ΕΛΠΕ -18,87%, ΟΠΑΠ -15,53%, ΤΙΤΚ -10,28% ΜΥΤΙΛ -10,10%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -9,63%, και ΛΑΜΔΑ -9,57%. Στις αμυντικές του μήνα εντάσσονται οι ΤΕΝΕΡΓ με πτώση -4,51%, ΓΡΙΒ -3,75%, ΜΟΗ -1,25% και ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,12%, ενώ μεταβολή ίδιας τάξης με τους δείκτες εμφάνισε μόνο η ΒΙΟ -8,30%.

Στον αντίποδα με κέρδη τον Νοέμβριο εμφανίζονται οι ΜΠΕΛΑ +11,36%, ΟΤΕ +10,74%, ΕΕΕ +7,70%, ΕΧΑΕ +2,70%, ΦΦΓΚΡΠ +2,02%, ΑΡΑΙΓ +1,99% και ΔΕΗ +0,76%. Ένας σκληρός για την αγορά λόγω τραπεζών μήνας τελειώνει σήμερα και οι εγχώριοι αναλυτές ειδοποιούν πως η είσοδος των τραπεζικών μετοχών μετά τα reverse split και την ολοκλήρωση των ΑΜΚ δεν θα είναι πια ίδια με όσα γνωρίζαμε.

Τεχνική ανάλυση

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Οι ημέρες που έχει μπροστά του το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα χαρακτηριστούν από μεταβλητότητα και από βίαιες κινήσεις σε ενδοσυνεδριακό αλλά και ημερήσιο επίπεδο.

Πριν από την καταιγίδα μεταβλητότητας, θα προηγηθεί η απόλυτη... "μπουνάτσα". Αυτό θα συμβεί διότι στην συνεδρίαση της Δευτέρας και της Τρίτης οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες θα βρεθούν εκτός διαπραγμάτευσης, περιορίζοντας το ενδιαφέρον στην υποκείμενη Αγορά, η οποία θα κινηθεί σε ρυθμούς αναδιαρθρώσεων αλλά και επιλεκτικών κινήσεων ωθούμενες από τα αποτελέσματα του εννεαμήνου.

Πέρα από τις σημαντικές ζημιές που κατέγραψε ο Τραπεζικός κλάδος λόγω της ενσωμάτωσης των "τεστ αντοχής", σε επίπεδο Εμποροβιομηχανικών τίτλων η εικόνα δεν ήταν τόσο άσχημη. Μέχρι στιγμής στις 78 εταιρείες που έχουν ανακοινώσει μεγέθη, τα λειτουργικά κέρδη δείχνουν αύξηση 16%, τα καθαρά κέρδη 41%, ενώ αν εξαιρεθούν τα αποτελέσματα των Διυλιστηρίων η αύξηση στα λειτουργικά περιορίζεται στο 1% και τα καθαρά κέρδη επιβραδύνονται κατά 19%.

Τεχνικά η κίνηση της Αγοράς παραπέμπει σε συσσώρευση λίγο πάνω από την στήριξη των 640 μονάδων. Οι διαγραμματικές πληροφορίες της εβδομάδας δεν πρόσθεσαν κάτι νέο, καθώς θα χρειαστεί υπέρβαση της περιοχής των 680 μονάδων για να αναθεωρηθεί το πτωτικό σενάριο το οποίο διατηρεί ακόμα τις πιθανότητες με το μέρος του.

Η συρρίκνωση των συναλλαγών έχει οδηγήσει σε μια προσωρινή "εκεχειρία των αντιμαχόμενων πλευρών" με τους πωλητές να έχουν τον Τραπεζικό κλάδο υπό έλεγχο και τις Εμποροβιομηχανικές "εφεδρείες" του FTSE-25 να κερδίζουν κάποιο έδαφος ισορροπώντας κάπως την κατάσταση.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Δευτέρα, καθώς οι κινεζικές μετοχές διεύρυναν τις μεγάλες απώλειες της περασμένης εβδομάδας, ενώ το γουάν αναπήδησε στη νευρικότατη διαπραγμάτευση σήμερα πριν από μια απόφαση του ΔΝΤ για το αν θα το προωθήσει σε ένα καλάθι νομισμάτων παγκόσμιου αποθεματικού.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,7%, και ήταν σε καλό δρόμο για να παρουσιάσει απώλεια περίπου -2,7% για το μήνα Νοέμβριο, μετά τα πρώτα τα κέρδη του σε έξι μήνες, τον Οκτώβριο.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας μειώθηκε 0,6%, αν και εξακολουθεί να ετοιμάζεται για ένα μηνιαίο κέρδος περισσότερο από 3%.

Οι μετοχές της Ηπειρωτικής Κίνας SSECC SI300 άνοιξαν ελαφρώς υψηλότερα, αλλά στη συνέχεια βυθίστηκαν -1,7%, μετά την μεγαλύτερη πτώση μιας ημέρας σε περισσότερους από τρεις μήνες, την Παρασκευή. Ωστόσο στο δεύτερο μέρος εμφάνισαν πάλι μικρή  άνοδο. Το κλίμα στην αγορά παραμένει επισφαλές, λόγω της επανάληψης των δημοσίων εγγραφών για εισαγωγή εταιριών (IPOs), και τις νέες προσπάθειες από την ρυθμιστική αρχή να πατάξει τη μόχλευση στην αγορά ενώ διατηρούνται οι ανησυχίες για την ψύξη στην οικονομία της.

Το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναμένεται ευρέως να περιλαμβάνει το γουάν στο καλάθι του για τα Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα (ΕΤΔ) σε μια συνάντηση αργότερα μέσα στην ημέρα. Ορισμένοι traders αναμένουν από το Πεκίνο να επιτρέψει στο γουάν να υποτιμάται αφού εισαχθεί στο καλάθι νομισμάτων, εν μέρει για να αντανακλά την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας, και να μπορεί φανεί λιγότερο επείγον να περάσει σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.

Οι επενδυτές, επίσης, δίνουν έμφαση στην πολιτική απόφαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, με αυξανόμενες τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια κατά 20 μονάδες βάσης.

Το ευρώ διαπραγματεύεται στα  1,0583 ευρώ δολάρια κάτω κατά -0,1% σήμερα Δευτέρα και -3,8% για το μήνα, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα επτά μηνών των 1,0565 που άγγιξε την Τετάρτη.

"Νομίζω ότι οι αγορές έχουν σχεδόν προεξοφλήσει μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, το ευρώ είναι πιθανό να ανακάμψει και όχι με κατεύθυνση προς την ισοτιμία έναντι του δολαρίου," δήλωσε ο Τσούγιοσι Shimizu, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Mizuho Asset Management.

Οι προοπτικές μιας χαλάρωσης της ΕΚΤ και ασκεί πίεση για την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, που περιβάλλεται από χώρες της ζώνης του ευρώ, να λάβει παρόμοια μέτρα προκειμένου να προλάβουν τυχόν ενίσχυση του ελβετικού φράγκου.

Αυτό ώθησε το φράγκο σε χαμηλότερο επίπεδο της πενταετίας έναντι του δολαρίου την Παρασκευή. Η τελευταία ανήλθε στα 1,0311 δολάρια. Αντίθετα, το δολάριο ενισχύεται καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι ευρέως αποδεκτό ότι προτίθεται να αυξήσει τα επιτόκια των ΗΠΑ κατά τη συνάντηση του Δεκεμβρίου. Ο δείκτης δολαρίου  DXY σκαρφάλωσε σε υψηλό οκτώ μηνών των 100,23 μονάδων.

Το γιέν είχε ελαφρά διαφοροποίηση αφού το δολάριο αγόραζε 122,73 γιεν, δείχνοντας μικρή αντίδραση μετά από τα στοιχεία που έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας αυξήθηκε ελαφρώς λιγότερο από ό, τι αναμενόταν τον Οκτώβριο.

Στην εμπορεύματα, ο χρυσός έγλειψε τις πληγές του μετά από δύο τοις εκατό πτώση της Παρασκευής που τον οδήγησε σε χαμηλά επίπεδα για σχεδόν έξι χρόνια. Το κίτρινο μέταλλο είναι συνδεδεμένο με την άνοδο  του δολαρίου εμφανίζοντας την έκτη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση του από  τις προοπτικές της αύξησης των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Παρά τη Τραπεζική 'καταιγίδα' ο Γενικός Δείκτης με την ευγενική χορηγία των πέντε τίτλων: 3E, OTE, Jumbo, Motor Oil και Folli-Follie πραγματοποιεί σταθεροποιητικές κινήσεις λίγο πάνω από τη στήριξη των 638 μονάδων και κάτω από τη διαγραμματική αντίσταση της ζώνης 655 με 670 μονάδων.

Όμως η "νηνεμία" αυτή αναμένεται να διακοπεί βίαια με την είσοδο των 5 δισ ευρώ από τις νέες μετοχές τόσο της Eurobank όσο και της Alpha Bank, καθώς φυσιολογικά θα φέρει μεγάλες αναδιαρθρώσεις στα Θεσμικά χαρτοφυλάκια.
Επίσης λόγω της ύπαρξης ενός σημαντικού premium από 17% έως 40% από τις τιμές των βιβλίων προσφορών αναμένεται λογικά μια καθοδική κίνηση "λείανσης" του ποσοστού διαφοράς προκαλώντας εκ νέου καθοδικές πιέσεις στο Γενικό Δείκτη και δίνοντας έτσι το χώρο για την πιθανή καταγραφή τιμών χαμηλότερα από τη στήριξη των 612 μονάδων.

Στην ίδια διαγραμματική στάση αναμονής βρίσκεται και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τις βραχυχρόνιες στηρίξεις στις 190 και 186 μονάδες να φαίνονται αρκετά "εύθραυστες" σε μια εξελισσόμενη Τραπεζοκρατούμενη καθοδική πίεση.

Τεχνικά η άκρως σημαντική μεσοπρόθεσμη ζώνη στήριξης εντοπίζεται πολύ χαμηλότερα στις 170 με 160 μονάδες. Στον αντίποδα για να προκληθεί ισχυρή αντιστροφή τάσης θα πρέπει να διαρραγεί ανοδικά το ψυχολογικό όριο των 200 μονάδων.

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί, ότι η είσοδος των 14 περίπου δισ ευρώ από τις ανακεφαλαιοποίησεις των Τραπεζών, σε μια Αγορά που έχει συνολική κεφαλαιοποίηση 37 δισ ευρώ θα προκαλέσει ισχυρό ανακάτεμα της χρηματιστηριακής "τράπουλας" με σημαντικές ανακατατάξεις τόσο στους διεθνούς δείκτες συμμετοχής (MSCI, FTSE, STOXX ..) όσο και σε Γενικό Δείκτη και FTSE 25.

Ο Στρατής Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ

Η αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών των συστημικών Τραπεζών για τρεις συνεδριάσεις, μοιραία μεταφέρει το ενδιαφέρον στις υπόλοιπες εταιρείες του FTSE/LargeCap, δίνοντας ίσως και την ευκαιρία να αναδειχθούν περισσότερο τα αποτελέσματα του γ΄3μήνου, η προθεσμία ανακοίνωσης των οποίων λήγει στις 30/11.

Άξιο αναφοράς είναι οι υφιστάμενες κεφαλαιοποιήσεις των τριών τραπεζών στο ΧΑ, δηλαδή €600,1 εκατ. της  ΑΛΦΑ 0,00%, €205,9 εκατ. της Eurobank και €61 εκατ. της Τράπεζας Πειραιώς, οι οποίες συνολικά ανέρχονται σε μόλις €867 εκατ. (της Εθνικής Τράπεζας είναι στα €286,2 εκατ.) και οι οποίες θα πολλαπλασιαστούν με την είσοδο των μετοχών της ανακεφαλαιοποίησης.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, η βαρύτητα στον Γενικό Δείκτη και στον FTSE/LargeCap ήταν στις 26/11 για την ΑΛΦΑ 0,00% στο 0,97% και 1,2% αντίστοιχα, με 30% ποσοστό στάθμισης, για την Eurobank στο 0,65% και 0,71% με 52% ποσοστό στάθμισης, για την Τράπεζα Πειραιώς στο 0,14% και 0,13% με 33% ποσοστό στάθμισης και για την Εθνική Τράπεζα στο 0,51% και 0,43% με 43% ποσοστό στάθμισης.

Η κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου ανέρχεται στα €37 δισ, ή στο 20,3% του ΑΕΠ με τα διαφαινόμενα αντληθέντα κεφάλαια από τις Τράπεζες να ανέρχονται σε €8,6 δισ εξαιρουμένων των CoCos.

Ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία είναι ότι η αλλαγή στη στάθμιση των Τραπεζικών μετοχών στους δείκτες θα γίνει στο 'Τ+5' από την εισαγωγή των μετοχών τους που προέκυψαν από τις ανακεφαλαιοποιήσεις τους και ότι η Εθνική Τράπεζα εξέρχεται από το δείκτη Stoxx 600 στις 21 Δεκεμβρίου (triple witching στις 18/12).

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Τα βιβλία έκλεισαν, οι Τράπεζες συγκέντρωσαν τα αναγκαία κεφάλαια και η μοναδική Τραπεζική εκκρεμότητα, πλέον, είναι η δημόσια προσφορά μετοχών για τους Ιδιώτες Επενδυτές στην Ελλάδα από την Εθνική τράπεζα. Οι ημέρες που έχει μπροστά του το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα χαρακτηριστούν από μεταβλητότητα και από βίαιες κινήσεις σε ενδοσυνεδριακό αλλά και ημερήσιο επίπεδο.

Το πλήθος των μετοχών, η αυξημένη ελεύθερη διασπορά και η απόσταση από τις τιμές των αυξήσεων συνηγορούν σε ένα δυνατό γύρο διακυμάνσεων που θα τεστάρουν για μια ακόμα φορά τα αντανακλαστικά της Αγοράς. Και τούτο διότι ακόμα και αν οι Τραπεζικοί τίτλοι προσεγγίσουν τα νέα ιστορικά χαμηλά στα οποία έγιναν οι αυξήσεις κεφαλαίου οι αποτιμήσεις θα έχουν βρεθεί σε μια ιδιαίτερα συμπιεσμένη αποτίμηση σε σχέση με τα ενσώματα κεφάλαια τους που κυμαίνεται μεταξύ 0,29 και 0,26 φορές.

Την ίδια στιγμή οι τιμές των αυξήσεων έχουν μια ακόμα κοινή ιδιότητα: Δεν έχουν κανένα κερδισμένο επενδυτή. Αποτελούν δηλαδή την χαμηλότερη τιμή κτήσης που έχει σημειωθεί στην Αγορά και πιθανόν αυτό σε δεύτερο χρόνο να λειτουργήσει ανασταλτικά στις πωλησιακές διαθέσεις όσων δεν συμμετείχαν αμιγώς βραχυπρόθεσμα στις αυξήσεις κεφαλαίου.

Η συρρίκνωση των συναλλαγών έχει οδηγήσει σε μια προσωρινή "εκεχειρία των αντιμαχόμενων πλευρών" με τους πωλητές να έχουν τον Τραπεζικό κλάδο υπό έλεγχο και τις Εμποροβιομηχανικές "εφεδρείες" του FTSE-25 να κερδίζουν κάποιο έδαφος ισορροπώντας κάπως την κατάσταση.

Συμπερασματικά, η τρέχουσα εβδομάδα θα μπορούσε να θεωρηθεί εβδομάδα ειδικών συνθηκών. Αφενός διότι η είσοδος των νέων Τραπεζικών μετοχών προς διαπραγμάτευση, θα συγκεντρώσει πολύ ενδιαφέρον και θα αλλάξει τα δεδομένα της βαρύτητας (και πάλι) όλων των μετοχών που διαμορφώνουν το Γενικό Δείκτη, αφ΄ ετέρου τα αντανακλαστικά της Αγοράς μπορεί να αποδειχθούν πιο γρήγορα σε μια έντονη και συνεχή πίεση τιμών προς τα επίπεδα των αυξήσεων.

Όπως και να έχει ο Δεκέμβριος κάθε άλλο παρά ήρεμος χρηματιστηριακά μήνας αναμένεται, καθώς η απορρόφηση της προσφοράς και οι αντιδράσεις των τιμών θα δώσουν μεγάλο εύρος κινήσεων μέχρι την εκτόνωση τους.

Ξένοι αναλυτές

Λόγω όγκου και μικρής βαρύτητας σχόλια παραλείπονται σήμερα

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Την ευρεία συμφωνία που επετεύχθη στο Euro Working Group για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων, επιβεβαίωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα. Όπως ανέφερε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, σε αυτή τη φάση απομένει να καθοριστούν κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων που θα περιλαμβάνονται στο εν λόγω πακέτο.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις πώλησης των «κόκκινων» δανείων σε μη τραπεζικούς φορείς, η σύσταση των οποίων θα επιτραπεί με σχετικό νόμο, αποτελεί το σημείο-«φωτιά» της 2ης λίστας με τα προαπαιτούμενα. Το πλήρες κείμενο, που εξασφάλισε η «Ν», με τα «προαπαιτούμενα που πρέπει να εκπληρώσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου», όπως τιτλοφορείται το έγγραφο, κάνει ρητή αναφορά στη θέσπιση θεσμικού πλαισίου που θα ανοίξει τον δρόμο για τη μεταβίβαση «κόκκινων» δανείων από την 1η Ιανουαρίου του 2016.

Την πρόθεση της κυβέρνησης της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας να βοηθήσει την Ελλάδα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, επισημαίνοντας ότι το πρώτο βήμα έγινε με την παράδοση, μέσω της ομοσπονδιακής υπηρεσίας φορολογίας, της λίστας με τους Έλληνες καταθέτες στην Ελβετία. «Για μένα η Ελλάδα είναι ένα σημαντικό μέλος της Ε.Ε. Η πολιτική μου άποψη είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται υποστήριξη», αναφέρει ο κ. Βάλτερ-Μπόργιανς σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. 

Πάγωσαν στο υπουργείο Οικονομικών τα χαμόγελα που είχαν σχηματιστεί στις 13 Νοεμβρίου όταν και ανακοινώθηκε ότι το ΑΕΠ υποχώρησε μόλις κατά 0,5%. Η «διορθωμένη» εκτίμηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής διογκώνει την ύφεση του 3ου τριμήνου στο -0,9%. Το στοιχείο αυτό δημιουργεί ήδη έντονο προβληματισμό σχετικά με το κατά πόσο μπορεί να επιβεβαιωθεί η εκτίμηση που έχει ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό του 2016, σύμφωνα με την οποία η μεταβολή του ΑΕΠ κατά το 2015 θα είναι τελικώς μηδενική.

Την εκτίμηση ότι «τα χειρότερα είναι πίσω μας» διατυπώνει σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την πορεία της οικονομίας. Όπως σημειώνει ο κ. Καραβίας η πορεία της οικονομίας «θα είναι σημαντικά καλύτερη και ήδη φέτος, παρά τις πολύ αρνητικές αρχικές προβλέψεις μάς έχει εκπλήξει θετικά και η ύφεση διαφαίνεται ότι θα περιοριστεί κοντά στο -0,5%, ίσως και χαμηλότερα».

Το τροποποιημένο Σχέδιο Αναδιάρθρωσης της Eurobank Ergasias ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της τράπεζας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε στις 26 Νοεμβρίου την έγκριση του τροποποιημένου Σχεδίου Αναδιάρθρωσης της τράπεζας, όπως αυτό είχε υποβληθεί στην Κομισιόν μέσω του υπουργείου Οικονομικών.

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το ενημερωτικό δελτίο της Attica Bank για τη δημόσια προσφορά 2.495.784.996 νέων, κοινών, μετοχών ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ και τιμή διάθεσης επίσης 0,30 ευρώ, που εκδίδονται με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της, δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων και αναλογία 36 νέες μετοχές προς 1 παλαιά. 

Από τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015 θα είναι διαπραγματεύσιμες στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τη νέα ονομαστική αξία 0,60 ευρώ ανά μετοχή οι μετοχές της Diversa AEBE. Υπενθυμίζεται ότι η Γενική Συνέλευση των μετόχων της 31/12/2014 αποφάσισε τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 704.000 ευρώ με συμψηφισμό συσσωρευμένων ζημιών παρελθουσών χρήσεων.

Σε 2,6 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα λειτουργικά έσοδα (ενοίκια και παροχή υπηρεσιών) της Pasal Development Α.Ε. στο εννεάμηνο του 2015 έναντι 2,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο 2014. Η αξία των ακινήτων του ομίλου διαμορφώθηκε την 30.09.2015 σε 131.531 χιλ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου (δάνεια μείον ταμειακά διαθέσιμα) στο τέλος της περιόδου μειώθηκε σε 123.389 χιλ. ευρώ από 141.037 χιλ. ευρώ την 31.12.2014.

Αύξηση 3,8% σημείωσε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου Intralot στο εννεάμηνο του 2015 και διαμορφώθηκε στα 1,38 δισ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών από συνεχιζόμενες δραστηριότητες της εταιρείας (προσαρμοσμένος κυρίως για τα έργα του ΟΠΑΠ, της Ρουμανία, και της Βικτώρια) διαμορφώθηκε στα 1.368,4 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 7,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Αυξημένα κατά 4,3% στα 42,3 εκατ. ευρώ ήταν τα μετά φόρων κέρδη της ΕΥΔΑΠ στο εννεάμηνο του 2015. Σύμφωνα με την εταιρεία, η αλλαγή του φορολογικού συντελεστή από 26% σε 29% επηρέασε σημαντικά την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση κατά 10 εκατ. ευρώ περίπου, βελτιώνοντας τα κέρδη μετά φόρων. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 245 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μικρή μείωση κατά 0,6% από το εννεάμηνο του 2014.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Η Ευρώπη έκανε για την Ελλάδα περισσότερα από ό,τι για οποιαδήποτε άλλη χώρα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο πλαίσιο εφ' όλης της ύλης συνέντευξης που παραχώρησε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, ARD. Ο κ. Σόιμπλε απέρριψε την κριτική που του άσκησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ότι με την συμπεριφορά του στην κρίση του ευρώ έγινε «κόκκινο πανί» για πολλούς και σε αυτό οφείλεται εν μέρει η απροθυμία κάποιων κρατών-μελών να δεχθούν πρόσφυγες.

Μπορεί η ισπανική οικονομία να αναπτύχθηκε στο τρίτο τρίμηνο με ρυθμούς ταχύτερους σε σύγκριση με τις περισσότερες οικονομίες της Ευρωζώνης, είναι όμως ακόμη νωρίς να μιλήσει κανείς για ένα «success story» που θα μπορούσε να εξασφαλίσει στον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι τη σίγουρη νίκη στις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου. Το ΑΕΠ της Ισπανίας - της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης στη ζώνη του ευρώ - αναπτύχθηκε 0,8% στο τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου έναντι του προηγούμενου τριμήνου, καθώς οι δαπάνες των νοικοκυριών έχουν ανακάμψει από τα επίπεδα της κρίσης. Η ταχύτερη όμως ανάκαμψη κρύβει πίσω της μειωμένους μισθούς, εργασιακή ανασφάλεια και ένα ποσοστό ανεργίας 21% - από τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη.

Αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συμπεριλάβει το χρέος που έχουν εκδώσει δήμοι και περιφέρειες στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων, θα μπορούσε να παρατείνει την ποσοτική χαλάρωση έως το δεύτερο εξάμηνο του 2018, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters. Ουσιαστικά, με την ενσωμάτωση στο πρόγραμμα της ΕΚΤ, ομολόγων που έχουν εκδώσει πόλεις και περιφέρειες, όπως το Παρίσι και η Βαυαρία, ανοίγει μία νέα μεγάλη αγορά για την κεντρική τράπεζα, που θα τη βοηθήσει να αποφύγει τον κίνδυνο να μην υπάρχουν ομόλογα για να αγοράσει (σ.σ.: με βάση τους κανόνες που θέτει για την αγορά τους), αναφέρει το πρακτορείο.

Πτωτικά κινήθηκαν οι καταναλωτικές δαπάνες στη Γαλλία τον Οκτώβριο, για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάρτιο, καθώς τα νοικοκυριά έκαναν περικοπές στις δαπάνες σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, Insee, οι καταναλωτικές δαπάνες στη Νο2 οικονομία της Ευρωζώνης υποχώρησαν κατά 0,7% σε μηνιαία βάση. Έχοντας πάντως σημειώσει σταθερή άνοδο στο μεγαλύτερο μέρος του 2015, οι δαπάνες εμφανίζονται αυξημένες κατά 2,1% σε ετήσια βάση.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα